Inalta Curte a sesizat CCR pe prima dintre legile Justitiei - Statutul magistratilor

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 20:10
5040 citiri
Inalta Curte a sesizat CCR pe prima dintre legile Justitiei - Statutul magistratilor
Foto: Arhiva Pixabay

Judecatorii care conduc sectiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala in ceea ce priveste legea privind Statutul magistratilor, care a fost votata marti de Senat, camera decizionala, urmand sa fie trimisa la promulgare.

Decizia a fost luata in Adunarea Generala care s-a intrunit joi la ora 13:00, informeaza Digi24.

"Joi, 21 decembrie 2017, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au constituit in Sectii Unite (...) pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la exercitarea controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, in legatura cu Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legal constituite, prin Hotararea nr.2 din 21 decembrie 2017, au sesizat Curtea Constitutionala asupra aspectelor de neconstitutionalitate cuprinse in Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor", se arata in comunicatul ICCJ.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, afirma ca decizia a fost luata in unanimitate. "Probabil la fel se va proceda pe legile 304 (organizare judiciara) si 317 (legea CSM) ", mai scrie acesta pe Facebook.

Asociatia Forumul Judecatorilor a solicitat joi Inaltei Curti sa isi exercite atributiile in ceea ce priveste controlul de constitutionalitate pe legile Justitiei si sa ceara si un punct de vedere Comisiei de la Venetia.

Citeste mai multe despre: Judecatorii cer Inaltei Curti sa sesizeze CCR si Comisia de la Venetia pe Statutul magistratilor.

In scrisoare, asociatia aduce argumente privind neconstitutionalitatea legii in intregul sau, dar si neconstitutionalitatea anumitor prevederi punctuale ale legii

Joi, sapte ambasade ale unor tari UE, printre care Franta si Germania, au cerut Romaniei sa consulte Comisia de la Venetia pe legile Justitiei, insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale care a modificat cele trei legi si Codurile Penale, spune ca nu va face asta si ca nu sunt motive de ingrijorare.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Inalta Curte CCR legile Justitiei , #justitie