Inalta Curte si CSM cer buget mai mare: Guvernul sa sprijine lupta impotriva coruptiei!

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:55
2486 citiri
Inalta Curte si CSM cer buget mai mare: Guvernul sa sprijine lupta impotriva coruptiei!
Foto: Romania Online

Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a comentat joi faptul ca institutiile judiciare vor avea un buget mai mic anul viitor, dupa ce pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat proiectul Legii Bugetului de stat pe 2015.

Astfel, dupa ce bugetul Ministerului Public, care include si bugetele ICCJ si DNA, a fost redus cu circa o treime pentru 2015, Livia Stanciu a declarat ca nu este de acord si ca va cere majorarea fondurilor pe anul viitor in Comisia de buget din Parlament.

"Nu cerem un buget mai mare, ci unul echilibrat, in raport cu toate atributiile care revin ICCJ, nu numai judecatorilor, ci intregului personal. Acest lucru este valabil pentru toate instantele si parchetele din tara", a precizat sefa Inaltei Curti.

Intrebata daca un buget cu 32% mai mic decat cel aferent anului curent este de natura sa ingreuneze activitatea instantei supreme, Livia Stanciu a raspuns: "Credeti ca un buget mai mic ne va usura activitatea? Nici discutie de asa ceva. Voi interveni cu detalieri, pe care le voi face cand voi fi invitata in Comisia de buget din Parlament si voi arata de ce se impune majorarea bugetului Inaltei Curti".

Bugetul pe anul 2015 prevede alocarea sumei de 709 milioane de lei pentru Ministerul Public, fonduri mai mici cu o treime decat cele aferente anului curent, de 908 milioane de lei. Din acesti bani, Inalta Curte de Casatie si Justitie va putea cheltui 65,5 milioane de lei, iar Curtea Constitutionala - 12,4 milioane de lei.

CSM: Activitatea nu se poate face fara o finantare adecvata

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a explicat ca institutia pe care o reprezinta este de asemenea in dezacord cu proiectul de buget publicat.

"Pozitia CSM a fost mereu clara, este firesc sa avem o pozitie in sprijinul instantelor si parchetelor. Activitatea nu se poate face fara o finantare adecvata. Noi am dat un aviz pe bugetul Ministerului Public si Ministerului Justitiei pe 2015.

Trebuie avut in vedere ceea ce se intampla in momentul de fata in lupta impotriva coruptiei, pe care Executivul trebuie sa o sprijine corespunzator si in mod financiar", a declarat procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM.

Si DNA a ripostat

DNA a acuzat ca Ministerul Public a primit mai putini bani decat in 2014. Mai mult de atat, actul nu ar respecta legea pentru ca nu prezinta separat suma exacta care va fi alocata Directiei Anticoruptie.

DNA acuza Guvernul ca ii taie din bani: Am adus sute de milioane de euro la buget!

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sustinut ulterior ca reprezentantii Ministerului de Finante nu mai raspund la telefon, dupa ce DNA a acuzat Guvernul ca va aloca Ministerului Public mai putini bani in 2015 decat in anul care se incheie.

Buget mai mic pentru DNA? Kovesi: La Ministerul de Finante nu ne raspunde nimeni la telefon

"Potrivit legii, trebuie sa avem fila distincta de buget pentru DNA, asa cum a fost mereu. Suntem o structura a Ministerului Public, sper ca toti procurorii din Ministerul Public sa primeasca bani in plus, dar legea prevede clar ca trebuie sa avem fila distincta pentru DNA", a declarat Kovesi, joi, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Totusi, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, sustine ca, de fapt, Directia Nationala Anticoruptie va avea un buget mai mare anul viitor si ca este vorba despre o eroare.

Ministrul Valcov: Bugetul DNA de fapt creste, nu scade. Sper sa inteleaga

"Este o neintelegere, din punct de vedere contabil, bugetul Ministerului Public pentru anul viitor creste de fapt.

Titlurile executorii pe care trebuie sa le pregatim anul viitor sunt aduse din 2016 si nu sunt cuprinse in buget, sunt anexate si se afla la Ministerul de Finante. Bugetul Ministerului Public nu scade, ci creste, pentru ca titlurile executorii din 2015 intregesc bugetul Ministerului Public, care cuprinde si DNA-ul", a explicat Valcov, la acealsi post de televiziune.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Livia Stanciu buget ICCJ, #Inalta Curte buget, #buget redus Minister Public , #justitie