Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cu ce-am ramas dupa fluierul final din Dosarul Transferurilor?

Sambata, 08 Martie 2014, ora 15:14
3648 citiri

Cazul Gica Popescu a polarizat societatea. Problema gratierii fostului fotbalist a aprins pasiuni ascunse.

Avem o armata care s-a pronuntat pentru gratiere, este cea condusa de jurnalistul Grigore Cartianu, si alta anti-gratiere, al carei lider informal este Cristian Tudor Popescu, cel care l-a desfiintat pe fostul jucator al Barcelonei intr-un text publicat pe Gandul.info. In putine cuvinte, CTP aminteste si de colaborarea cu Securitatea a lui Gica Popescu.

In aceasta cofruntare am evitat sa ma pronunt pentru ca actul gratierii este, in acest caz, unul politic. Depinde exclusiv de vointa presedintelui tarii, oricare ar fi el. Cred ca, daca nu actualul, viitorul presedinte va profita de o eventuala popularitate adusa de un astfel de gest in cazul in care e reala si cuantificabila.

Condamnarea celor opt "oameni de fotbal", o expresie incetatenita in societate, a produs un cutremur. Pentru prima data, opinia publica a inteles ca se intampla ceva important in justitia romaneasca. Dar despre asta s-a tot vorbit in ultimul timp.

As vrea sa ma refer la altceva. Pana mai ieri, personaje ca Gigi Becali, Ioan Becali, Cristi Borcea, MM Stoica erau modele in societate. Multi pusti de liceu isi doreau sa ajunga la un statut social egal cu al celor enumerati mai sus. Adolescentul visa sa se imbrace ca ei, sa vorbesca la fel, sa conduca aceleasi masini si sa fie inconjurat de femei la fel de frumoase precum cele care gravitau in jurul acestora.

Condamnatii de acum devenisera modele puternice care generau admiratie si impusesera un anumit standard care nu avea nicio legatura cu valorile traditionale - educatie, efort, respectarea aproapelui, modestie si credinta. Daca vreti, la limita, se poate spune ca dezastrul din invatamantul romanesc are legatura si cu astfel de modele pentru care scoala reprezenta o experienta inutila.

Parintii chemati sa puna umarul la educatia propriilor copii erau descumpaniti de discursurile violente ale lui Gigi Becali, de comportamentul lui Mihai Stoica, de viata de playboy a lui Cristi Borcea sau de succesul in afaceri al lui George Copos.

Cum poti sa-i spui unui copil ca va reusi in viata daca alege munca daca pe micile ecrane defileaza Gigi Becali care leneveste intr-un fotoliu de aur si flutura teancuri de bancnote in fata camerelor de luat vederi.

Coruptia si ineficienta Justitiei au dus la prabusirea valorilor sociale. Aceste condamnari ofera sansa unei revigorari morale a societatii. Macar acum, un parinte are un argument in discutia cu propriul copil - exista o sansa de a ajunge la inchisoare daca te comporti la fel.

Un alt castel de carti de joc care se darama odata cu condamnarea celor opt este mitul bogatiei la romani. Averile acestor oameni au fost construite pe saracirea altora. Cei care stateau sa ia pomana de la Gigi Becali au aflat acum sau au sansa sa afle ca au fost figuranti intr-o piesa de teatru. Daca si-ar fi platit impozitele, cel putin fotbalul, copilul rasfatat al natiunii, n-ar mai fi ajuns un cersetor rupt in fund.

Poate ma insel, iar din aceasta experienta nimeni nu va invata nimic, dar, macar pentru o vreme, va fi mai putin zgomot.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#condamnari Dosarul Transferurilor, #dosarul transferurilor Becali Borcea, #dosarul transferurilor inchisoare , #justitie