Iohannis, Basescu, Ponta, inclestare pe frontul coruptiei (Opinii)

Joi, 19 Martie 2015, ora 07:48
7575 citiri
Iohannis, Basescu, Ponta, inclestare pe frontul coruptiei (Opinii)

Oamenii privesc in tacere ecranele televizoarelor si nu inteleg nimic. In fata lor, politicieni care pareau de neatins defileaza cu mainile prinse in catuse. Imi vine sa spun ca se face dreptate, dar prefer sa tac si sa incerc sa-nteleg.

Stiu ca e o lupta, dar armatele sunt greu de distins. Inclestarea seamana cu un meci din anii '70 transmis in alb-negru, iar jucatorii ambelor echipe poarta tricouri inchise la culoare. Desi pe stadion unii joaca in rosu, iar ceilalti in verde, pe ecranul televizorului primitiv e greu sa faci diferenta intre tabere.

Acum, la trei luni de la alegerile prezidentiale, sunt mult mai multe. Incerc sa privesc dincolo de imaginile sterse.

Traian Basescu lupta pentru supravietuirea sa politica, fiind atacat subtil de Iohannis si haituit de Tiberiu Nitu cu un dosar de santaj, in fapt, mai degraba un atac neelegant al fostului presedinte la adresa Gabrielei Firea petrecut in timpul campaniei electorale pentru europarlamentare.

Victor Ponta incearca sa supravietuiasca in fata asaltului procurorilor DNA care-i decimeaza partidul, prietenii si familia. Cred ca e prea tarziu pentru a-si da demisia.

Apoi, in opinia mea, Klaus Iohannis incearca sa-si conserve electoratul, sa anihileze presiunea politica exercitata de Traian Basescu si de un premier tinut in viata de o majoritate parlamentara care si ea la randul ei vrea sa supravietuiasca macar pana in 2016.

Asa vad eu de la distanta inclestarea ciudata intre actuali si fosti actori politici.

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa mearga pana la capat, dar pe zi ce trece descopar ca in spatele declaratiilor, politicienii au facut si continua sa puna presiune asupra institutiilor de aplicare a legii.

Daca vreti, atmosfera din filmul lui Tudor Giurgiu, "De ce eu?", e la fel de prezenta, poate doar intr-o forma mai rarefiata.

Descopar cu stupoare ca Elena Udrea s-a bucurat de tratament special in fata legii vreme de un deceniu, ca dosarele ei au fost tergiversate, ca au fost schimbati procurori pentru ca s-au ocupat prea mult de Gala Bute.

Ca Alina Bica ajunge sef la DIICOT, serviciul de lupta impotriva crimei organizate, dupa ce ar fi sifonat sute de milioane de euro catre gruparea Cocos din retrocedari ilegale. Cumva, a fost avansata pentru merite deosebite. In aceeasi situatie, aflandu-se si Horia Georgescu, ajuns sef la ANI tot dupa ce s-ar fi remarcat in stagiul de afaceri cu retrocedari ilegale la ANRP.

Il avem pe Victor Ponta care probabil ca il sperie pe Ion Iliescu cu redeschiderea Dosarului Mineriadei cu ajutorul axei Robert Cazanciuc - Tiberiu Nitu. Si asta nu pentru ca romanii nu ar vrea sa stie adevarul. Din partea cealalta, Traian Basescu il ataca pe Tiberiu Nitu cu Dosarul Revolutiei, cel mai mare mister al ultimului sfert de secol.

Justitia trebuie lasata sa-si faca treaba, dar multe dintre actiunile ei par, uneori, cusute cu ata alba. Se vede parca legatura dintre papusari si papusi. Exact ca in deja celebrul film despre procurorul Panait.

La acestea sa mai adaugam si campanii media de stopare a actiunilor DNA, sponzorizate probabil de politicieni cu probleme. Patrick Basham, un lobbist american implicat in campanii de legalizare a jocurilor de noroc si sustinere a industriei tutunului, a publicat un articol in NY Times intitulat: Romanian's Anti-Corruption Mania. Din titlu e limpede ca o intreaga dezbatere ar fi trebuit sa inceapa, avand drept tinta subrezirea DNA.

In capcana a cazut doar Emil Hurezeanu pentru ca noile actiuni ale procurorilor anticoruptie au dus mania pana la Dan Sova, prietenul lui Victor Ponta, la Horia Georgescu, seful Integritatii, si la Radu Mazare, celebrul primar de pe litoral.

E o confruntare fara invinsi si fara invingatori din care nu poate castiga decat opinia publica. O victorie fara glorie care consta intr-o excursie prin intestinele putrede ale puterii, o excursie din care ramanem cu duhoarea si cu dezamagirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Justitie anticoruptie Romania , #justitie