Ziare.com

Judecatoarea Dana Garbovan: Declaratiile premierului sunt forme de presiune asupra magistratilor Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:30

   

Judecatoarea Dana Garbovan: Declaratiile premierului sunt forme de presiune asupra magistratilor Interviu
Premierul si presedintele au facut declaratii grave la adresa justitiei, V. Ponta calificand condamnarea lui Adrian Nastase drept una politica, iar T. Basescu amintindu-i procurorului general ca l-a numit prin decret prezidential, apreciaza judecatoarea Dana Garbovan, memebru in conducerea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Declaratiile premierului sunt de o gravitate extrema si constituie o forma de presiune directa asupra justitiei si un atac la independenta sa, iar presedintele a sugerat o datorie a procurorului general fata de cei ce l-au numit, a explicat judecatoarea Dana Garbovan, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Dana Garbovan a aratat motivele pentru care Legea gratierii si aminisitiei nu se justifica prin supraaglomerarea puscariilor si care ar fi efectele grave ale unei asemenea decizii. Totodata, judecatoarea a explicat pentru Ziare.com de ce sistemul nu este pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala si ce blocaje vor aparea.

UNJR a criticat netransparenta alegerilor pentru conducerea CSM. Cum ar fi trebuit sa se desfasoare ele in mod normal?

UNJR a trimis fiecarui membru al CSM, inca din luna decembrie, o solicitare prin care le-am cerut sa isi anunte intentia de a candida, insotita de publicarea proiectului. Din punctul nostru de vedere, aceasta ar fi procedura firesca: daca doresti sa conduci Consiliul Superior al Magistraturii iti asumi public, din timp, acest lucru si sa iti faci cunoscute propunerile pe care le vei sustine.

In acest mod nu doar ca ar fi fost evitate candidaturile surpriza si suspiciunile ce apar in mod inevitabil in aceste circumstante, dar ar fi oferit membrilor CSM si tuturor persoanelor interesate posibilitatea legitima si timpul necesar pentru studierea proiectelor propuse, conditie necesara pentru a avea certitudinea unor alegeri corecte.

Imi este foarte greu sa inteleg insistenta in opacitate a membrilor CSM, refuzul lor de a respecta niste norme minime, chiar nescrise, de transparenta si responsabilitate. Reamintesc ca nemultumirile provocate de perpetuarea acestei proceduri au fost evidente an de an, culminand anul trecut cu un vot de blam covarsitor dat de catre sistem, din punctul meu de vedere, intregului Consiliu, un vot a carui semnificatie este, din pacate, ignorata.

Considerati ca CSM isi indeplineste in acest moment misiunea legala?

CSM este garantul independentei justitiei, aceasta este menirea sa constitutionala. In indeplinirea acesteia, un rol important revine Consiliului in a apara sistemul de toate presiunile venite din exterior si, din acest punct de vedere, cred ca suntem pe drumul cel bun. Aceasta este doar o componenta a rolului CSM, cea mai vizibila si, poate, cea mai spectaculoasa.

Dar apararea independentei inseamna si preocuparea pentru interiorul sistemului si, din acest punct de vedere, activitatea Consiliului este extrem de criticabila. Cu titlu de exemplu, o problema ce nu a beneficiat deloc de atentia Consiliului este aceea a evaluarii magistratilor: desi ultimele doua evaluari au condus la rezultate neverosimile, nu s-a facut nimic pentru a se modifica aceasta procedura.

Examenele de numire in functii de conducere sunt contestate an de an, din cauza netransparentei interviului de sustinere a proiectului. Procedura de numire la ICCJ, modificata in urma unor eforturi semnificative, a fost si ea denaturata. Sunt asadar chestiuni seriose ce merita sa revina in atentia Consiliului.

A ajuns justitia din Romania in punctul in care reforma si independenta sunt ireversibile? Exista masa critica de magistrati care nu mai pot fi influentati?

Este o maxima celebra: "never say never". Nu cred ca o reforma devine vreodata ireversibila. Dincolo de asta, este adevarat si trebuie subliniat ca justitia a facut progrese incontestabile in ultimii ani, iar acest lucru este vizibil. Justitia din Romania este independenta si acesta nu este castig pentru sine, ci un castig pentru fiecare cetatean din aceasta tara, un drept al sau pe care fiecare dintre noi trebuie sa il aparam.

Da, exista chiar mai mult decat o masa critica. Generatii intregi au intrat in magistratura prin propriile forte, nu datoreaza nimic nimanui si inteleg cat se poate de clar forta independentei lor si enorma responsabilitate ce vine odata cu aceasta. Insa nu este suficient.

Chiar daca toti judecatorii ar fi independenti la nivel individual, tot exista posibilitatea ca sistemul in sine sa nu fie. Schimbarea regulilor de organizare a acestuia, modificarea statutului judecatorilor, slabirea atributiilor CSM si multe altele pot duce la o justitie a carei independenta sa fie ciuntita, chiar daca, formal, judecatorii ar ramane independenti.

Ministrul Justitiei considera ca sistemul este in principiu pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri. Impartasiti acest punct de vedere, e pregatit?

Pot sa il asigur pe domnul ministru ca, de jos in sus, lucrurile se vad diferit. As puncta doar cateva chestiuni. In primul rand, noul Cod de procedura penala introduce institutii si proceduri noi, ce pot fi puse in mod corect in aplicare doar insotite de o pregatire preliminara minimala.

Concret, studiile de impact au indicat necesitatea unei cresteri semnificative a numarului de judecatori si procurori, o redistribuire a posturilor deja existente, o reorganizare la nivel orizontal prin desfiintarea instantelor mici, in fine, un proces complex, ce lipseste insa cu desavarsire. Nici pana in prezent regulamentele nu au fost modificate, pentru a permite organizarea instantelor in acord cu noile reguli. La fel, sistemul informatic, Ecris, vital pentru organizarea instantelor, nu a fost adaptat noilor coduri.

Varianta initiala a Codului de procedura a fost modificata substantial prin legea de punere in aplicare, mai mult, se pare ca exista un proiect de OUG care va modifica - din nou - Codul. Daca adaugam la aceasta faptul ca el se aplica inclusiv proceselor in curs de judecata vom avea o idee mai realista despre "provocarile" intrarii in vigoare a noilor Coduri.

La final, un amanunt. Noile Coduri vor intra in vigoare la 1 februarie, adica intr-o zi de sambata. Amanuntul este important, pentru ca o consecinta a intrarii in vigoare a noului cod penal va fi eliberarea imediata din penitenciare a unor detinuti, ca urmare a aplicarii legii penale mai favorabile.

Cum acest lucru nu se face deschizandu-se pur si simplu usa celulei, vom avea noi complicatii, pentru asigurarea judecarii acestor cereri intr-o zi nelucratoare. Pana la urma, nu cred ca ne permitem detineri nelegale doar pentru ca legiuitorul a fost neinspirat in alegerea datei.

Legea aministiei si gratierii mai asteapta doar votul final. Se justifica o asemenea reglementare pe motivul supraaglomerarii penitenciarelor?

Amnistia si gratierea sunt doua institutii diferite, cu meniri diferite si efecte diferite. Astfel, daca gratierea are ca efect "iertarea de pedeapsa" si este folosita, intr-adevar, si ca solutie in cazul suprapopularii penitenciarelor, pedeapsa aplicata nemaiexecutandu-se, in cazul amnistiei efectele sunt mult mai puternice.

Amnistia e o cauza de incetare a procesului penal si sterge consecintele acestuia, inclusiv pedepsele complementare: dreptul de a alege si a fi ales, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat etc.

Este fundamental gresit sa justifici amnistia prin necesitatea de a elibera penitenciarele, pentru ca, in acest mod, denaturezi natura juridica a aministiei. Amnistia inseamna iertare, ea se acorda de regula pentru anumite tipuri de infractiuni, la schimbarea unor regimuri politice cand noua viziune, noua realitate impune iertarea lor. O astfel de amnistie ar putea viza infractiunile savarsite in timpul unor revolutii, revolte etc. Ca atare, este evident ca justificarea aministiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals.

Pe de alta parte, acest argument este in prezent inconsistent chiar si daca ne referim la gratiere. Dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal o serie de detinuti vor fi eliberati din penitenciare, ca urmare a aplicarii legii penale mai favorabile. Abia dupa ce aceasta masura va fi luata se va putea estima in mod corect in ce masura este necesara adoptarea altor masuri, cu o evaluarea preliminara a impatului acestora.

Este esential ca infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora sa fie excluse. Orice masura contrara ar avea un efect devastator, toate eforturile justitiei din ultimii ani ar fi anulate, iar mesajul transmis nu doar magistratilor, ci si cetatenilor si Uniunii Europene ar fi ca in Romania lupta impotriva coruptiei a luat sfarsit.

Cum comentati modificarile aduse Codului Penal?

UNJR a reactionat dupa adoptarea acestor modificari. Am aratat atunci ca acest proiect este incompatibil cu functionarea statului de drept, ca o astfel de solutie legislativa nu poate fi primita prin prisma principiului egalitatii cetatenilor in fata legii si ca reprezinta o sfidare adusa insusi fundamentului constitutional al separatiei puterilor in stat, paralizand anchete penale in curs si lipsind de eficienta condamnari definitive pronuntate de instantele judecatoresti.

Din punct de vedere al oportunitatii si al efectelor acestor modificari, subliniez ca, practic, aceste norme golesc de continut infractiunea de conflict de interese. Cu alte cuvinte, controlul asupra modului de cheltuire a banilor publici va fi foarte mult diminuat, iar consecintele acestui fapt le putem trage fiecare.

Victor Ponta a calificat condamnarea lui Adrian Nastase drept o condamnare politica si pe fostul premier drept o victima politica. Cum calificati aceste afirmatii?

In primul rand, salut decizia sectiilor CSM de a sesiza Inspectia Judiciara in acest caz. Declaratiile premierului sunt de o gravitate extrema si constituie, din punctul meu de vedere, o forma de presiune directa asupra justitiei si un atac la independenta sa. In ciuda afirmatiilor primului ministru, ca nu vorbeste de nume de judecatori sau de dosare, face exact acest lucru: afirma despre o decizie a ICCJ ca este consecinta unor influente politice.

Mai grav, face aceleasi afirmatii si vis a vis de un dosar aflat in curs de judecata, chiar in ajunul pronuntarii deciziei. Sunt forme de presiune directa asupra magistratilor care au lucrat in aceste dosare si nu am nici o retinere in a denunta acest lucru. Este foarte grav, pentru ca nu este prima data cand premierul face acest tip de declaratii.

Primul ministru a declarat ca nu lupta cu justitia, ci cu presedintele. In lupta sa politica premierul nu ezita insa sa foloseasca justitia ca arma politica, fapt alarmant si inacceptabil. Consecintele perpetuarii acestui tip de discurs sunt foarte grave, nu doar pentru justitie, ci pentru fiecare cetatean al acestei tari.

Si Traian Basescu a stranit comentarii dupa ce i-a spus in sedinta CSM procurorului general, Tiberiu Nitu, ca il va mai suna pentru probleme care vizeaza functionarea sistemului, pentru ca, pana la urma, domnia sa l-a numit prin decret. A fost o eroare?

Vreau sa fiu bine inteleasa in comentarea acestei declaratii. Una din prerogativele constitutionale ale presedintelui este aceea de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice. Aceasta atributie ii da dreptul, fireste, sa se informeze cu privire la activitatea generala desfasurata de orice institutie.

Dincolo de acest aspect este ingrijorator insa faptul ca presedintele justifica acest atribut prin faptul ca "v-am numit prin decret". Semnarea decretului de numire in functie a Procurorului General nu are in nici un caz ca si consecinta crearea unor raporturi intre presedinte si procurorul general, in virtutea caruia acesta din urma sa aiba vreun tip de obligatie fata de presedinte.

Daca ne reamintim ca Procurorul general a fost numit in functie ca urmare a unui compromis politic, afirmatia isi releva gravitatea, sugerand o datorie a acestuia fata de cei ce l-au numit. O astfel de "datorie" nu exista si nu trebuie sa existe.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11006 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
72 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unica solutie de reforma

Justitia continua sa se balacareasca in aceeasi mizerie comunista si postcomunista . Aceasta este perceptia milioanelor de romani tot mai scarbiti si deceptionati . Basescu este privit ca fiind vinovatul dar banuielile publice incep sa-l vizeze si pe Ponta . Acesta nu da nici cel mai firav semnal ca ar fi preocupat de a demara reforma reala in justitie . Si nici nu ar avea cu cine , ministrul sau complacandu-se in rolul unui manechin . Prezenta masiva a securistilor si clientilor acestora ce colcaiesc nestingheriti in uriasul angrenaj national ,inclusiv justitia , fac posibila doar 'dreptatea' lor . Este o ipoteza dar numai asa se poate explica logic de ce justitia romaneasca nu poate deveni europeana in ciuda gargarei revarsate demagogic la cele mai inalte nivele . Este deci evident ca asanarea justitiei de toti mercenarii impostori care actioneaza la ordin si asezarea ei sanatoasa pe un teren solid independent , nu poate fi facuta decat din interiorul ei . Este unica solutie . Exista suficienti magistrati profesionisti avand implicit coloana vertebrala ce nu pot fi santajati de mafia ( si politica ) securista .Ei sunt baza breslei si ei sunt cei care pot izola impostorii cocotati in mai toate functiile de conducere . Daca nu vor avea curajul , se vor bucura si ei in continuare de acelasi tratament cu restul . Romanii ii baga impreuna in aceeasi oala .

 

Justitia pseudolibera a inceput sa produca efecte; idem si george2

in analiza; dar mai e mult pana departe...deoarece si pentru ca:
- legislatia a fost croita special sa fie interpretata discretionar
- cultura, atat din partea legii, cat si a justitiei este puternic marcata de sentimentul datoriei "cele mai cinstite"
- idem si asteptarile clientilor obisnuiti sa plateasca ca sa ia fata multimii
- cultura, ca tot de aici ne certam in gashka si-l injuram pe base aiurea, este crescuta pe o mentalitate rudimentara: ca si cum am merge cu caruta pe autostrazile nemtesti in fruntea tutulol, ofticati la icre ca nu ne face neamtu dreptate
- ajungem astfel la educatie, obiceiuri, traditii si datine botezate bombastic reforma orriginala; pesedeu liberalizat este cea mai grozava fumigena bombastica din tanara noastra istorie demo
- reforma reala implica un consens largit si o directie dinspre interior, din moment ce reactia strazii se rezuma la vocaliza vulgara adiacenta micului, berii, pungii
- sau metoda pasilor mici, sau a raului mai mic, insotita de actiunea fireasca de recunoastere si celebrare: ba ce prostttt fusei, da m-am desteptat la urma; ca ca sa fur eficient musai sa mai si las sa se produca cate ceva.
Deci, mai draga georgica2, suntem pe poteca cea buna, dupa numai 24 de ani, felicitari tovarasesti unanimiste; Brucan mare pisicher....se trezeste activistu de serviciu, sper sa nu se intoarca pe partea ailalta!

 

Redeschideti dosare vechi !

Redeschideti dosarul independenta si dosarul Panait
tatal lui relu fenechiu sa dea declaratii in cazul independenta iar ponta in cazul Panait
http://www.marinarii.ro/nave-de-istorie.php?id=2&name=Nava_Independenta_

Vrem si redeschiderea cazului Panait a ponta sa inteleaga faptul ca in Romania este justitie.
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1240424-procurorul-cristian-panait-fost-impins-sinucida.htm

 

io zic si flota! Asa-i trebuie mincinosului de ponta,daca nu

umbla si la salariile astora,din justitie,care treneaza dosarele,cu deceniile ! Daca as fi in locul lui base,as arestui toti usl-stii din parlament,pana i-as aduce la 0,08% ! Apoi as face 2 coduri penale,1 pentru ai mei si altul,pentru iei !

Toti politicienii romani

de dupa 1989 trebuie judecati pentru tradare de tara.

Doamna Dana Garbovan sa vada si greselile judecatorilor.

Sunt greseli mari facute de judecatori datorita lacomiei lor dupa averi si simpatii politicde.
Nu e inca justitia o "fecioara" ci o fetita care se plimba pe centura oraselor.

Stim ca ariciul sare in sus, tresare, la unele zagomote !

Nimeni nu are nevoie de cunostinte despre dreptul civil sau

penal pentru a vedea de la...o posta si prin ceata ca

Viorel ataca frontal,permanent si dezinvolt justitia!

Sunt de notorietate ...litera si interpretarile de n

plus unu a Dreptului romanesc,care poate fi ...in sens

giratoriu

explicat in functie de ...unghiul din care il...citesti

precum Constitutia cu....usite de ...traduceri si

talmaciri de articole!

Cand declaratiile adolescentului primitiv premier sunt

ultra flagrante,atunci exegetii juristi politicieni

musai trebuie ...necesarmente sa il bage si pe

Basescu in aceeasi oala!

Oricetampit observa ca singurele...presiuni si imixtiuni

ale lui Basescu in Justitie inca de la inceputurile

mandatelor a fost invitatia si chiar somatia ca

judecatorii si procurorii sa isi faca datoria!

Ii amintesc tovarasei Garbovan ca Basescu a semnat

doar inscaunarea lui Nitu,nu si ...selectare numitului!

Presedintele l-a avertizat doar sa isi faca treaba si sa

nu

imbarlige si minimalizeze declaratiile tupeiste,

iresponsabile si aiuristice ale colegului sau de

scoala- Victor Viorel!

Sper ca presedintele sa devina foarte jucator in acest

an deosebit de electoral,cand viitorul mediu si lung

al Romaniei se...joaca la masa verde,iar comunistii

vor sa acapareze intreaga putere in controlul

marionetelor din bopulimea romaneasca ignoranta si

semianalfabeta!!

Pentru toata lumea !!!!!!!!!

Da-ti cautare pe net la Dana Garbovan si o sa vedeti cine este individa de la Clujjjjjiiii. In locul ei mi-ar fi și rușine să ma bag in seamă.Dar in țara asta nu mai există rușine. Ca fapt divers salariul trece de sută dar cine mai sta in salariu.

ma intreb,oare cat i-a trebuit Ioanei sa o gaseasca pe Garbovan

pentru interviu?

Felicitari ziare.com pentru transparenta,orice mesaj

apare aproape instantaneu inclusiv ineptiile,injuriile,

minciunile,instigarile,in ideea ca fiecare forumist isi

etaleaza caracterul prin modul de exprimare!

Cu un singur lucru nu sunt in clar,de ce la aproape

doi ani de la...penalizare mi se interzice in continuare

dreptul la tastare cu litere normale,ba mai mult,

cu majuscula conform gramaticii limbii romane?

Dana Garbovan

O judecatoare cu nasul in suflet. Nu este prima data cand aceasta clujeanca apare in presa, sa ne arate cat de schioapa este justitia. Basescu este cel care-si bate joc de justitie si da ordine ca pe vapor. Priviti cazul Nicolaiciuc care a falimentat CFR-ul si a fost achitat. Despre asta trebuie sa scie si ziarista noastra cu nasul in suflet. Acest delapidator este apropiatul familiei Basescu, 700 de miloane euro furate iar un deputat este arestat pentru 300o de lei si o femeie inchisa pentru o gaina.Rusine Ioana, acum poate afli si tu de ce nu are ursul coada.

 

@matroana

Bati campii. Era vorba de justitie. Eu nu am nici-un respect pentru ponta, dar are dreptate., Justitia se comporta ca o maciuca, folosita de catre Basescu im potriva adversarilor politici. Dovada ca justitia ,nu este justitie este achitarea groparului CFR, Necolaiciuc. Cum este posibila achitarea unui individ care fura 700 milioane si incarcerarea unui primministru fara probe. Este clar ca Necolaiciuc ,daca era condamnat, spunea ceva de Basescu ,Boagiu etc.Cum este posibil ca sutele de sesizari ale guvernului, sa nu fie cercetate.Necolaiciuc sunt agenti straini si nu pot fi ayinsi de catre justitia romana

 

JUSTITIA,

ca institutie, este una fundamentala intr-un stat de drept! Cei care insa o populeaza si o conduc, sunt in mare parte scoliti pe vremea ceausismului si cei mai in varsta stiu cine putea face facultatea de drept inainte de '89!!! Nu poti astepta dreptate de la asemenea specimene de securisti, arivisti si hapsini!

Mare tupeu pe judecatoarea asta vopsita!

In fiecare zi auzim de un alt caz judecat stramb.Este vorba de situatiile in care o instanta de fond da o solutie si pe acelasi dosar instanta superioara pronunta decizia contrara. In motivarile judecatorilor se vad de la o posta pasaje date cu " copy" si " paste", ceea ce ma face sa cred ca au facut cursuri de perfectionare cu Ponta.Europa, de ani buni, de zile critica sistemul. In aceste conditii vine o judecatoare blonda vpsita si blonda la figurat sa ne spuna ca nu-si mai pot face de cap ca sunt sub presiune. Au inebunit judecatorii sau am prostit noi?

Basescu nu are voie sa sune, sa dea ordine!

TOt articolul e o barbologie fara sens!
Toti sunt achitatzi la instantele inferioare si condamnati la ultima instanta!
Basescu a spus ca:" Cheile sistemului sunt la el"! Deci nu avem JUSTITIE INDEPENDENTA avem justitie BASISTA!

 

Mai mult!

Sistemul justitiei din Romania nu prevede nici o sanctiune pentru magistratii care comit erori judiciare. Ei sunt mai ceva ca Dumnezeu.
De aici tupeul lui Basescu care ii are pe toti la mana, prin sefii lor.
In ceea ce priveste Dana Garbovan, este inversunata contra lui Adrian Nastase.

daca vrei sa judeci tati politicienii,numara

inculpatii si inmulteste cu 5,ca sa vezi cati judecatori iti trebuie ! Daca vrei sa faci chestia asta cu astia,pe cate-i ai,nu-ti ajung 7 milenii !

Basescu ameninta si santajeaza!

Pe noul sef de la CSM l-a ameintat in direct ca a mers unde nu trebuia!
Deci urmareste magistrati!? Justitzia e independenta, cum de face asa ceva? Cu ce oameni, pe banii cui?
I-a spus in direct ca el l-a numit procuror si el are tot dreptul sa-l sune!?!?! Ce mizerie e asta? Cum a ajuns santajistul asta Presedintele ROmaniei!?

tipic rromaneste: inceput corect final dezastru

Inaintea tupeului lu Base a fost, este si va ramane, tupeul vatfului parvenit politic, sau public dupa modelu usele.
Basescu a devenit asa de pertinent ca efect la masiva deteriorare a dogmei populiste: noi muncim nu gandim ca sa avem si noi bogatasii nostri; na ca-i avem, ca fat-frumos cel mai bengos, si nu ne mai intelegem de basism.....pacat de inceput!

Ba are ! Daca nu iel,atunci=ea cine ? Daca nu acum,atunci cand

E seful statului ? Atunci,face ce vrea mesha lui !

Adevar grait-ai....

Exact asta si face, ce vrea muschiul lui, si nu dupa perdeluta ci sfidataor, in vazul lumii ca sa se stie. Lipseste doar intrebarea retorica "Asa, si ce-o sa-mi faceti, ma pupati in Bas? Iar noi toti, exact asta facem, incepand cu basistii care o fac cu abnegatie si terminand cu antibasistii care o fac cu scarba, dar tot o fac prin atitudinea de momai mototoale care se mioritizeaza, consolandu-se prin numararea zilelor ramase pana la incheierea mandatului de presebas. Ca si cand daca pleaca Basescu problema se va rezolva de la sine. Sunt gata sa-mi pariez viata ca nu se va rezolva nimic nici dupa plecarea lui Basescu pt ca va veni altul insetat de putere si doar va prelua gasca de servitori din toate institutiile statului si va continua sa le foloseasca in scopuri personale. Ceea ce a construit Basescu va dura multi ani de aici incolo, la fel cum si Securitatea de pe vremea lui ceausescu inca este mare si tare si in ziua de azi. Nu va mai faceti iluzii Romani, caci in aceasta viata nu veti sti ce inseamna o viata traita onest si decent, decat daca imigrati cu totii. In Romania daca esti onest, esti considerat fraier si vei trai si muri sarac. Doar smecherii si parvenitii traiesc bine in Romania.

USL e complexata ca Basescu tine neaparat la independenta justitiei.

Basescu daca atentioneaza justitia o faca pentru ca aceasta sa v nu devieze de la inhdepenhdeenta sa, pe caned Ponta practic o agreseaza ca sa o supuna politicului USL.

Basescu nu greseste.

Tu hăcatule, scrii schilodind limba romană in loc

să p_uți. Jaaaa, zdreanță!

Maxi, cine te crezi ?

Doar tu ai voie sa dai ordine, chiar si presedintelui Romaniei ? De ce nu-i dai ordine lui Ponta ca sa se poarte ca un om normal, matur , sa nu considere guvernarea ca pe un raliu ?

Nu se crede nimeni, posteaza ca si tine ce-i trece

prin cap.
Ca postarile lui nu sunt pe placul altora, nu intereseaza, e dreptul lui si intrebarea ta este cel putin deplasata (sa sa nu zic altfel!).
Tu cine te crezi de-l intrebi pe el cine se crede?

du Arschoch

Acest individ, reprezinta elita basesciana, care tot timpul injura si jigneste. Nu inteleg de ce redactia, nu interzice acest nick care este o rusine pentru Ziare.com.
Victor Ponta a calificat condamnarea lui Adrian Nastase drept o condamnare politica si pe fostul premier drept o victima politica. Cum calificati aceste afirmatii?

@Ianis 10.52

- antenistule , aia era din valcea !

O putere in stat democratică si legitimă n-ar avea de ce "se plange"

Da' asa, substituită puterii "judiciare", nealeasă si atemporală (vesnică), doar pentru că asa a vrut (desi, uni' zic c-atat a stiut) Părintele Constitutiei, ca să-i asigure consoartei judecător un salariu egal cu al parlamentarilor (pe care ulterior l-a depăsit cu mult)...

 

@ anty Virus

Nu-ti pune problema judecatorilor corupti.Judecatorii au inteles un lucru si asta spre binele romanilor si romaniei:
-Ne corupem,luam bani grei dar inloc de 20 de ani le dam doar 2-3 sau 5 ani.
E bine, e un lucru bun,asa se va face curatenie in politica.Eu una nu ma tem de oamenii justitiei corupti,mai mult ma tem de electoratul care ia un carnat sau un litru de ulei de la cei ce candideaza si ii voteaza.De ce nu ar face si electoratul cum fac acum oamenii din justitie sa le ia darul celora care candideaza si sa nu-i voteze !

http://www.marinarii.ro/nave-de-istorie.php?id=2&name=Nava_Independenta_

Vrem si redeschiderea cazului Panait a ponta sa inteleaga faptul ca in Romania este justitie.
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1240424-procurorul-cristian-panait-fost-impins-sinucida.htm

Romania este condamnata deja de Dumnezeu

Puteti voi sa faceti cata vorbarie vreti ca nimic nu se va schimba in tara aia. Tara este suma cetatenilor ei cu defectele si calitatile lor iar conducatorii nu vor putea fi niciodata mai buni decat cetatenii care i-au ales. In consecinta cauza raului din Romania sunt Romanii cu mentalitatea lor defecta, care in loc sa condamne smecheriile de tot felul, le adimra aspirational. Toti ar vrea sa fie smecheri si smardoi,dar nu toti reusesc. Asadar nu poate izvora nimic bun dintr-o astfel de mentalitate. Uitati-va ce scandal de coruptie se dezgroapa acum la Turci si veti vedea ce scoala a urmat poporul Roman. Ciubuc, pesches si altele care-or mai fi sunt cuvinte pe care Romanii le-au iubit atat de mult incat le-au imprumutat de la Turci. Nu se va schimba mai nimic nici in urmatorii 50 de ani. Romanii au hotia si coruptia in sange, in gene,si asta nu de azi de ieri, ci de sute si sute de ani, asa ca nu va mai chinuiti si mestecati vorbe de pomana. Eu locuiesc in Canada de peste 10 ani, dar cel mai tare ma feresc de Romani pt ca de la ei ma astept la orice ticalosie. Nu spun asta asa gratuit ci in cunostinta de multe situatii in care Romanii sunt cei mai periculosi pt alti Romani.

Ponta merge "la rupere" , e constient ca vorbele sale

il vor lovi dupa un timp ca un bumerang .
Este smeker , un securist de timpuri noi :
vorbeste dar nu intreprinde nimic concret care sa il incrimineze penal . Adica , tradus : daca tine cu fraierii ,e bine , daca nu ... nu .
Cu alte cuvinte , ii face din vorbe .

Presedintele a pus la punct o atitudine nepotrivita a procurorului general aratandu-i ca este pe functie multumita semnarii decretului de numire de catre el si nu invers .
Procurorul general este totusi supus "vegherii" Presedintelui , asa cum scrie la Constitutie .
Fireste , si ala poate face acte de cercetare penala - daca este cazul .

Guvernarea USL se dovedeste a fi o catastrofa iar Ponta ... ceva ce cu greu poate fi egalat . In rau .

Doamna judecator !
Am observat ca NCPCiv da liber la abuzuri . Ca a disparut protectia asupra proprietatii , a contractelor .
A reinceput capitalismul salbatic prn NCPCiv . Care , impletit cu Codul penal si cel de procedura penala - dayu nastere la monstri .
Prevad grave tulburari sociale , oamenii nu vor sta pasivi ....

@copilul 08.05

- da' ce , un complet de judecata , judeca doar un proces , dupa care isi dau demisia din magistratura ! postezi la trecerea timpului !

Justitia se afla pe drumul cel bun, dar mai e mult pana departe !

Sigur, sicanarile oamenilor politici (majoritatea puscariabili) pot fi depasite. Se pune problema lucratorilor din justitie, cei corupti, procurori, judecatori, avocati, juristi etc. Verdictele date la-nceputul acestei saptamani, lasa un semn de intrebare ! Totusi eu sunt optimist.

 

Bingura mea mangaiere este ca justitiarii,peste cativa ani,

vor face schimb de pensii cu truditorii de rand !.....o sa vedeti voi ! D'aia strang ei acum in disperare,dar tot saracia o sa-i macine !

@00000000

Daca justitia se afla pe drumul cel bun, atunci si tu ai luat din banii furati de Neculaiciuc

@mister ped(r)os

- n-are cum , ca a luat ministru' transporturilor care l-a pus si partidu' lui !

Atacurile lui Ponta asupra Justitiei sunt foarte grave

Acest om a dovedit ca este inconstient si iresponsabil afirmind public faptul ca procesul lui Adrian Nastase a fost un proces politic, de tip Timosenko.Intrebat de un reporter cum dovedeste acest lucru,Ponta a afirmat vag, ca nu cunoaste dosarul fiindca nu l-a citit. Atunci, in calitate de premier cum poti sa arunci niste "cuvinte in vant" si sa lovesti dur nu numai in Justitie dar si in statul roman? Shalom

 
 

Nu cumva pretinzi sa-l inveti tu ?.

Si gazele se b vor GANDACI !

@marin666

Atacurile imberbului Ponta sunt grave in sensul ca are dreptate. Este grav ce se intampla cu injustitia din Romania. Toti judecatorii care dau Decizii aiurea, au dosare de urmarire si sunt santajati de catre Basescu . Cum justifici tu achitarea groparului CFR, Neculaiciuc? Voi la ce folosti materia cenusie?

Bai gogaie,daca ar coabita cu mine,l-as invata,dar asa il prosteste

asta cu gheatza multa !

 

O fi chiar blonda judecatoarea asta?

Din pacate, sistemul juridic este cel mai bolnav in Romania, si nu de ieri, de azi, ci de de peste 65 de ani. Explicatia sta in primul rand in subordonarea lui politica (probabil explicabila in comunism, sistemul comunist nu avea cum sa functioneze altfel). Problema este ca, in general, numirile si promovarile in sistemul juridic se fac exact de cei care, prin functiile si demnitatile lor, ar trebui sa fie primii suspectati si urmariti pentru abuz de putere, coruptie, afaceri necurate si furt.
Macar magistratii si sefii superiori din institutiile de procuratura si justitie ar trebui ori alesi, ori numiti intr-un sistem independent de puterea politica.
Sa nu mai vorbim ca nu are ce cauta Ministrul Justitiei in Guvern si Ministerul Justitiei in puterea executiva. Cum se mai realizeaza separarea puterilor, cum o sa-si puna Ministrul Justitiei colegii de guvern in situatii delicate? Chiar daca asa o fi in alte tari (cu democratii consolidate), este evident ca la noi nu merge. Trebuie gandit alt sistem de numire si promovare a magistratilor.

 

procurorii si judecatorii sunt numiti prin decret

prezidential . Ca asa zice la regulament .
Unii ii propun si Presedintele semenaza .
Idem pentru eliberarea de "calitate" ....

In rest , au libertate absoluta fata de Presedinte . De ei se ocupa alte structuri .
De pilda , numirile in functii , promovarile - se fac de catre altcineva , nu mai tin de Presedintie .

@Ghilotina- Independenti, dependenti de dosare

Judecatorii sunt independenti si santajati cu dosarele de urmarire. Daca nu hotarasc cum trebuie, scoatem doosarul.Daca exista un judecator care nu este vulnerabil si nu a primit mita niciodata, il mananc , cu toate ca sunt vegetarian'

@info ... este evident "blonda" !

Iata "Dana Garbovan a aratat motivele pentru care Legea gratierii si aminisitiei nu se justifica" ! Ce tupeu !
Pai daca suntem 3 frati gemeni, Executiv - Legislativ-Justitia cum vine asta ? Justitia sa critice legislativul, ca mai sus, dar executivul nu? Tocmai ca, critica, este metoda de corectie ! Sau pedeapsa celui care greseste! Apropo zeus isi depaseste atributiunile - nu este bulibasa!

:)) In Romania,justitia este la fel de independenta,ca o preoteasa !

are voie ,numai cu tata popa !

 

Toata stima ,

pentru completul de judecata care l-au bagat la "zdup"pe lacomul acesta impreuna cu odioasa.Numai privindu-i cu atentii realizezi cata lipsa de respect au avut pentru intreaga natiune.Si-au batut joc in fel si chip,si-au facut o casa cat un palat fara sa aiba nici cea mai mica remuscare si noi nici nu ne putem imagiona cata presiune s-a pus ca sa fie achitat.El,Bombo...mai are curajul sa spuna ca este nevinovat?ca este proces politic?ca Basescu este de vina?Sa-ti fie rusine lacomule si probabil as fi spus mai multe dar ma limitez in a spune ca in afara unora ca acel zis chelul care era indignat ca nu i s-a spus pe nume tocmai lui,parlamentarul extra cunoscut,foarte putin te mai respecta.Dimnpotriva esti dispretuit de o intreaga natie si pot sa-ti spun si eu:"sa-ti fie rusine pentru tot ce ai facut in toata viata ta si anume pentru:minciuna,coruptie,lacomie,sfidare si mai ales ca ti-ai batut joc de noi toti.Instantei,in frunte cu presedintele completului toata stima,respectul si un sincer"LA MULTI ANI!

 

@vestala-toata stima

Era mai simplu daca foloseati un sinugur cuvant,pentru caracterizarea lui Bombonel si a celor de aceasi teapa care s-au adunat in jurul lui:TUPEISTI,matrafoxati prin simpatie.Dar,de ce nu ati facut niciun comentariu pe
marginea articolului,care releva mizeria de sub presul
Justitiei si aia adunata pe la margini,ca-n mijloc e vai
s-amar.

@vestala

Toata stima pentru lipsa de probe, toata stima pentru achitarea lui Neculaiciuc, toata stima pentru ,,obiectivitatea ;''ta

taci *** din gura!

Nu zice nimeni ca Adrian Nastase este curat ca lacrima dar ,procesele lui nu au nimic cu dreptul.Sa-l bagi la ouscarie pentru probe ,,indirecte'' este foarte grav.
Dar, cucoana,Basescu de unde are bani sa cumpere atata pamant? Ce mare notar este fiica-sa sa castige atat de mult? Am fost la banaca,mie nu mi-a dat nici 3000 lei imprumut ca am pensia mica. Mi-e scarba ...

 

 

Geometrule, bravo, domn'e: observatii cu patrundere!

. Vorba Iliului, o vom vedea-o la anu', speram, cu catuse - daca tot-i "trendu'".

@geom ... da si nu !

Adica multe ajung ca si in alte "meserii" ... ! Sunt si altele care chiar vor sa faca meserie dar inca nu le ajuta "sistemul": scoala scoate judecatori slabi, sistemul permite sa fie judecatoare numai cu Dreptul - ori sunt obligatorii: limba romana, logica, experienta si cultura adecvata - esti pus sa stii contabilitate, chirurgie, cum se pune un stalp la gard de prefabricate - etc.

@geom

- "tanti aia, Haineala" e procuror !

Vad ca va cam lipseste umorul

Faptul ca am zis ca arata bine si ca i-as face ceva era un compliment.
Ca e procuror, judecator, avocat sau grefier chiar nu conteaza.

VIVAT Dana Garbovan!

S-o mai vad peste un an!!

 

Uitandu-mă

la fată ei, mă intreb ce fraier poate avea incredere intr-un astfel de judecător. Nu intamplător, in doi ani de zile, Romania a fost obligată de CEDO la plata a 12 milioane de euro drept despagubiri, urmare a unor erori judecătoresti.

 

Imi place cum functioneaza mintea judecatoarei Dana Garboava. Pacat

ca sunt atat de putini magistrati ca ea, iar cei care sunt nu se manifesta mai puternic. Este inadmisibil ca Justitia sa fie obligata sa functioneze dupa Coduri, legi facute aiurea, ca rezultat al bunei colaborari intre prostia si viclenia politicirnilor. c
Modul in care se procedeaza la alegerea sefilor CSM, prin absolutizarea votului in detrimentul unui proiect, unor conditii bine gandite pe care trebuie sa la respecte candidatii, este inadmisibil.
Nu numai la CSM, ci si in alte organisme de acest fel, precum Curtea Constitutionala, functoneaza principiul votul bate meritul. Te intrebi daca mai e de admis democratia asta care are la baza un electorat neinformat, rau influentat si tot felul de alte smecherii la urne, care voteaza politicieni cu o slaba valoare intelectuala si morala care, nu numai ca dau legi aiurea, dar si componenta unor organisme care ar trebui sa vegheze asupra intregii societati!

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor