Judecatoarele spagare: O justitie care isi da singura palme (Opinii)

Marti, 13 August 2013, ora 23:34
3868 citiri
Judecatoarele spagare: O justitie care isi da singura palme (Opinii)
Foto: Finantistii

Trebuie sa recunoasem ca judecatoarele care iau spaga te lasa mut. La noi, magistratii sunt rasfatatii societatii.

Ca sa nu-i tenteze Ochiul Dracului, ii platim poate cu cele mai bune salarii din toate cate exista, incomparabil mai bune decat ale medicilor sau profesorilor, iar la pensie unul din ei ajunge sa primeasca mai mult decat toti batranii dintr-un azil.

In plus, sunt independenti si inamovibili, adica nimeni nu le poate atinge nici macar un fir de par. Ce mai incolo-incoace, daca ai ajuns magistrat, inseamna ca ti-a pus Dumnezeu mana-n cap!

Gainareasa cu titluri academice

Asa stand lucurile, ai motive sa ramai perplex cand afli ca acestor favorizati ai sortii tot nu le e de ajuns si ca tot nu se dau deoparte sa jecmaneasca ceva, daca le iese in cale.

Si nu sunt deloc putini. As zice chiar ca in fiecare luna ne distram, privind cate una sau cate unul la telvizor, dusi in catuse. Acum, in august, a picat in plasa bucuresteanca Veronica Cirstoiu.

Luna trecuta, in iulie, a picat Florita Bolos de la Ineu, judetul Arad. In mai, presa scria despre condamnarea (bineintele, cu suspendare) a unei oarcare Carmen Mladen din Craiova. In aprilie scria de Antonela Costache din Bucuresti si nu continui numai ca sa nu obosesc cititorul cu numele acestor judecatoare, insiruite, ca in cartea de telefoane.

Fiecare nume ascunde insa un gainar sau o gainareasa, care a huzurit toata viata cu salariul de lux harazit de stat, cu concedii de basm si cu ifose menite sa epateze tot ce-i in jur, ca sa impuna respectul colegilor si al gloatei.

Nu voi da exemple din cazurile in curs, aflate sub scutul prezumtiei. Ma opresc la condamnata definitiv Carmen Mladen si imi permit sa citez asa cum s-a prezentat chiar dansa la interviul dat pentru promovarea in grad, in anul 2009:

"Sunt conferentiar universitar doctor, cadru didactic asociat la Titu Maiorescu si la Institutul Bancar Roman. Sunt autor si coautor (peste 10 carti). Am scris mai multe articole, am participat la mai multe conferinte internationale. Am fost desemnata in calitate de formator in cadrul programului de insolventa".

Unde-i morala?

Ramai mut sa afli ca aceasta femeie, conferentiar universitar doctor, autor si coautor isi da cu cariera de pamant pentru o spaga de 5.000 euro, primita se pare de la un interlop, poreclit in lumea lui "Ilie Puscarie". Ce nume cu ghinion!

Asa cum spuneam, toti acesti spagari au primit o viata intreaga salarii de vis, numai si numai ca sa nu fie tentati la spaga. Dupa ce tentatia s-a produs, urmeaza puscaria (mai bine zis, suspendarea), dar nicio lege nu poate sa le ia inapoi bonusul cu care au tot fost substantial rasfatati, ca sa nu faca ceea ce au facut.

Legea e lege, dar ma intreb, unde-i morala? Desi nicaieri in lume nu exista ceea ce sugerez mai jos, mi se pare normal ca salariul lor sa fi avut de la inceput doua componente: una fixa, asa cum o are orice functionar, si a doua conditionata - primesti folosesti, dar daca te prindem cu cioara vopsita, dai inapoi. Si, fireste, nici la pensie nu vei ajunge altfel decat ceilalti batranei. Nu pare normal?

Fireste, asa ceva nu exista nicaieri in lume, dar nici nu cred ca in multe tari niste magistrati platiti regeste ajung sa cada pe bec luna de luna si sa-i filmeze televiziunile cu catusele, ca sa se uite lumea la ei ca la urs.

Are balta peste!

Nu-mi iese din gand nici cazul mai vechi, al familiei Costiniu, unde, desi ambii soti erau magistrati, ambii se bucurau de toate avantajele care le veneau gramada din banii publici, unul din ei s-a lacomit la o spaga ca orice derbedeu.

Pedeapsa a primit-o fireste cu suspendare de la colegii sai, iar acum duce o viata de belfer, asigurat cu o pensie conform legii, mare cat a tuturor batranilor din cateva saloane de azil, la un loc. Aferim!

In plus, sotia, tot magistrat, se bucura in continuare de aceeasi incredere in postul ei, ca si cum e normal pentru o sotie serioasa sa nu stie ce face sotul in ascuns, atunci cand nu-i povesteste cum a pus mana pe chilipirul adus acasa, din senin, in sanul familiei. Haida-de!

Adevarul este ca nu ma sperie multimea cazurilor si numarul celor prinsi. Ma sperie regula pescarului, care spune ca atunci cand apuci repede un pestisor in undita, insemana ca balta e plina numai de pestisori. La asta se mai adauga si zicala, atat de incurajatoare pentru pestisori: hotul neprins e negusor cinstit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#judecatoare spaga, #magistrati spaga, #condamnare judecatori spaga, #judecatori spaga mita , #justitie