Judecatorii critica Senatul si DNA, in cazul Oprea-Gigina: Superficialitate si lipsa de profesionalism

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 16:08
3834 citiri
Judecatorii critica Senatul si DNA, in cazul Oprea-Gigina: Superficialitate si lipsa de profesionalism
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) acuza Senatul de superficialitate si DNA de lipsa de profesionalism in cazul Oprea - Gigina.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul in care Senatul si DNA au ales sa actioneze si sa comunice in cazul cererii de incepere a urmaririi penale fata de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpa a politistului Bogdan Gigina, conducand la impresia ca Justitia se infaptuieste fie de parlamentari, fie de procurori, si nu de catre judecatori", transmite, miercuri, UNJR intr-un comunicat.

Gabriel Oprea nu poate fi urmarit penal pentru ucidere din culpa - senatorii au votat impotriva cererii DNA

Potrivit organizatiei, Senatul a motivat ca "dosarul este subtire" cand a ales sa respinga cererea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Oprea.

"UNJR reaminteste Senatului Romaniei ca votul dat asupra cererii de urmarire penala nu echivaleaza cu o sentinta, parlamentarii neputandu-se substitui judecatorilor. Parlamentul Romaniei, ca putere legiuitoare, nu poate actiona ca un organism judiciar care, facand o analiza prealabila a probelor administrate in cauza, sa blocheze practic continuarea anchetei pe motiv ca acestea sunt insuficiente", mai arata organizatia profesionala.

Iohannis, despre cazul Oprea: Senatorii nu au inteles ca vinovatia sau nevinovatia nu e stabilita de Parlament

UNJR precizeaza ca imunitatea parlamentara este o garantie juridica a exercitarii nestanjenite de catre deputati si senatori a activitatii lor, iar in cazul ministrilor, a exercitarii functiei lor executive, dar in nicio circumstanta si sub niciun pretext nu trebuie interpretata ca o inlaturare a raspunderii juridice a parlamentarului pentru incalcarea legilor, "ci ca o protectie impotriva eventualelor abuzuri sau presiuni".

"In cazul de fata era vorba despre anchetarea mortii unei persoane, fapta ce nu are legatura cu protejarea modului in care un senator si/sau ministru isi exercita functia. Este inadmisibil ca, dupa atatia ani, senatorii nu au inteles inca limitele si rolul imunitatii parlamentare", sustin judecatorii.

UNJR condamna si modul in care DNA a comunicat public pe acest caz, "vulnerabilizand ancheta penala", care ar trebui facuta cu foarte mare profesionalism si respectand cu strictete prevederile din Codul Penal, "cu atat mai mult cu cat e vorba de acuzatii privind uciderea din culpa a unei persoane".

"Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016 DNA a amplificat emotia generala dupa votul din Senat, afirmand ca acel vot 'ii plaseaza pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in imposibilitatea stabilirii raspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea politistului Bogdan Gigina'", precizeaza UNJR.

DNA acuza Senatul ca blocheaza ancheta penala in cazul Oprea: Actul de justitie nu mai poate fi infaptuit

Judecatorii sustin ca aceasta afirmatie este o antepronuntare cu privire la o ancheta penala ce inca nu a inceput, ceea ce vulnerabilizeaza intreaga actiune a DNA, transformandu-i pe procurori in judecatori si creand premizele contestarii actiunii procurorilor anticoruptie.

"Este absolut inadmisibil ca o ancheta penala soldata cu moartea unei persoane sa fie tratata cu superficialitate si lipsa de profesionalism de institutii fundamentale ale statului, in timp ce familia politistului Bogdan Gigina si cetatenii solicita disperat si public sa se faca dreptate.

Aceste derapaje institutionale tot mai dese, sustinute din pacate de o parte a presei, discrediteaza actiunile acestor institutii pi vulnerabilizeaza in mod grav Romania ca stat", atentioneaza UNJR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#judecatori critica DNA, #judecatori critica Senat , #justitie
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5