Justitia - papusa voodoo (Opinii)

Joi, 21 Iulie 2011, ora 23:43
2758 citiri
Justitia - papusa voodoo (Opinii)

Din corul de bocitoare pro sau contra, Justitia apare ba cosanzeana, ba cotoroanta, dupa cum le pica la inima unora si altora: cu tronc sau cu belea. Si unii si altii o inteapa apoi ritualic facandu-i farmece de dragoste si de legare sau de blestem.

Similitudinea dintre raportul pe Justitie al UE si declamatiile autohtone de ambele parti ale baricadei se opresc atunci cand vorbim de "pestii cei mari". La plevusca marunta care se zbate in aceeasi baltoaca a justitiei romanesti nu se gandeste mai nimeni. Poate doar atunci cand o eroare judiciara de proportii - cum a fost cazul Tundrea - face rating jurnalistic. Statul insa, care detine atributul justitiei, nu-si asuma in niciun fel raspunderea. A fost oare sanctionat procurorul Diaconescu? Nu, deoarece intre timp fapta s-a prescris. Ca atatea alte fapte.

Infiintate cu mare pompa, entitati ale Justitiei, DNA si ANI fac obiectul unor aprecieri pozitive. Dar si ministrul Elena Udrea are parte de acelasi tip de aprecieri, fiind considerata cea mai activa figura guvernamentala. Ce legatura este intre cele doua exemple? Aceea ca in ambele specii invocate, hiperactivitatea nu se traduce si in rezultate care sa denote claritate si eficienta. Avem in schimb o etalare mediatica depasind pompieristic faptul brut, palpabil.

Oare de ce suspiciunea de politizare in ce le priveste pe DNA si ANI? Deoarece nu exista alt motiv pentru care inceperea urmaririi penale se produce mai intai pe canalele mass media si abia apoi se purcede, daca mai e cazul, la ancheta propriu-zisa.

In iunie 2008, cica Decebal Traian Remes ar fi fost trimis in judecata pentru trafic de influenta. Numai ca probatoriul administrat de DNA - dupa filmarile si ascultarile mediatizate anticipat - este plin de conditionale: "ar fi primit 15.000 de euro", "ar fi primit produse alimentare in valoare de 1.500 de euro", "ar fi promis ca va aranja doua licitatii publice", "i s-ar fi promis un autoturims Audi Q7"; totul pe fondul imaginilor care arata ca i se inmaneaza un plic in care "s-ar fi aflat cei 15.000 de euro primiti ca mita".

Deci nimic cert, ci doar supozitii langa alte supozitii, circumstantiale alaturi de alte circumstantiale. Judecatorii sa fie de vina ca nu exista nici pana acum un verdict sau inaptitudinea DNA?

Mai sunt si cei care cheama in ajutor proasta legislatie. In acelasi timp, sustin ca sub aspect legislativ ministrul Predoiu si-a facut treaba. Cum pot sta laolalta doua contrarii care sa justifice concluzia ca responsabilitatea sta doar pe umerii judecatorilor?

Este neindoielnic faptul ca in tagma judecatoreasca cea independenta s-au camuflat atat relicve ale justitiei discretionare din regimul comunist, cat si noii oportunisti, mai mult sau mai putin pregatiti, mai mult sau mai putin obedienti fata de relatiile de clan sau fata de cele personale. Totodata este incontestabila si lipsa de viziune legislativa, care sa serveasca societatii romanesti in forma ei actuala, precum si fiintarea unei legislatii incalcite, criptice si adeseori contradictorii. De unde si solutiile controversate, descumpanitoare chiar emise de tribunale, curti de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din timp in timp ne mai pune capac si CEDO.

Intreg sistemul juridic romanesc este insa tarat de absenta unei conceptii despre intentii, scop si mijloacele necesare. Simpla sa existenta pare ca a fost in mintea guvernantilor ce s-au perindat la carma tarii intru totul suficienta. Ideea ca lucrurile se dreg de la sine, in timp, prin ajustari secventiale si sectoriale - asa cum au aparut DNA si ANI - fara o restructurare pe principiile si valorile intrinseci statului de drept se dovedeste astazi inoperanta si nu a desavarsit decat indolenta, depravarea si meschinaria multora dintre cei implicati in sistem.

Precum tot ceea ce s-a presupus a se reconstrui din 1990 incoace in ceea ce priveste structura statului - si Justitia face o figura aparte - nimic nu a fost si nu este dus pana la capat. Iar starea de lucruri s-a complicat indeajuns incat responsabilii cu guvernarea sa ridice din umeri, mimand ingenuitatea: "Si-acum ce facem cu Justitia? O stricam si facem alta sau taram barca pe uscat pana se schimba echipajul?"

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#justitie Romania, #Raport Justitie, #judecatori romani, #statut magistrat, #justitie DNA ANI , #justitie