Justitia patrunde in licee: Adolescentii invata abecedarul juridic si intalnesc "oamenii in robe" (Video)

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 09:11
6427 citiri
Justitia patrunde in licee: Adolescentii invata abecedarul juridic si intalnesc "oamenii in robe" (Video)
Foto: captura YouTube / vedemjust.ro

Doua echipe de liceeni s-au infruntat, miercuri, pe taram juridic, o premiera pentru Romania. Din juriu au facut parte nume mari, printre care Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, si Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, evenimentul reprezentand un moment de cotitura pentru educatia romaneasca.

Finala concursului de educatie juridica "Citizens of Tomorrow" le-a oferit prilejul adolescentilor prezenti sa stea fata in fata si cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna, cu judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, dar si cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care a anuntat oficial ca se lucreaza la introducerea in scoli a materiei "educatie juridica".

"Daca vreau sa retineti ceva despre lege, va rog sa retineti ca, rolul ei este de a guverna societatea, de a evita anarhia si, in esenta, de a evita suferinta. Legea nu a fost creata pentru a ingradi libertatea de gandire si actiune a indivizilor, ci, a fost creata tocmai pentru a garanta aceasta libertate. (...)

Niciodata, dar niciodata, incalcarea legii sociale nu ramane fara consecinte. Ca acestea sunt de moment sau apar mai tarziu, ca sunt constientizate sau nu de catre cel care a ales sa nu se supuna legii, ca aceste consecinte le va suferi chiar el sau le va suferi altcineva, nici nu mai conteaza chiar atat de mult, dar ele vor aparea. Pentru ca atunci cand se incalca legea intotdeauna cineva va avea de suferit", le-a transmis judecatorul Livia Stanciu adolescentilor prezenti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecatorul Cristi Danilet (CSM), autorul volumului "Educatie juridica pentru liceeni. Ghid despre drepturi si justitie", vorbeste despre campania pe care a initiat-o si care in doar cateva luni s-a extins in toata tara, cu un succes fulminant printre tineri, profesori si practicienii dreptului.

De ce ati lansat aceasta campanie pentru educatia juridica a tinerilor, in special a adolescentilor?

De nevoie. In primul rand pentru ca sunt foarte apropiat de tineri, am si eu doua fiice adolescente, si in al doilea rand pentru ca in calitatea mea de magistrat si membru al CSM am acces la datele statistice cu privire la ceea ce se intampla in instantele din Romania si ma ingrijoreaza foarte mult numarul mare de dosare cu minori care ajung in fata noastra, si victime, si autori. In ultimii ani, cifrele au explodat!

Si atunci am zis ca tinerii trebuie responsabilizati, sa le aratam ca incepand de la 14 ani ei sunt tratati de lege ca mici cetateni, cu drepturi si obligatii. As vrea, sincer, ca prin campania de promovare a educatiei juridice in scoli sa ducem munca de preventie cu ei, astfel incat sa nu ajunga in fata unui judecator sau procuror. Vad ca ideea a fost imbratisata si de alti colegi, de procurorul sef al DNA, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au aceeasi opinie: copiii trebuie responsabilizati de mici.

Ati spus ca "cifrele au explodat". Care sunt principalele cauze pentru care tot mai multi minori au probleme?

In familie, parintii nu mai au timp, sunt prea ocupati, si arunca toata raspunderea pe umerii scolii. In scoala, profesorii nu sunt suficient de motivati si sunt prea ocupati cu chestiuni birocratice.

Iar in al treilea rand, copiii au anturaje diverse si cel mai provocator si tulburator este Internetul. In momentul de fata socializarea are loc pe Internet, unde accesul la inforamatii nepotrivite este mult mai usor.

Prin cate judete si licee ati mers pana acum?

Eu am fost prin jumatate din judetele tarii, iar numarul liceelor si al scolilor depaseste cateva zeci. Sincer, nu stiu sa va spun un numar exact. Am foarte multe solicitari, cel mult o data la doua saptamani ma duc intr-o scoala. De exemplu, saptamana trecuta am fost la Bacau in 4 scoli intr-o zi. Special, intr-o zi de vineri m-am dus in 4 scoli. Acum doua saptamani eram in Suceava, la un liceu. Acum trei saptamani eram in Sibiu, unde am vorbit in doua scoli.

Am reusit sa adun o grupa de tineri langa mine - judecatori, juristi, avocati, studenti - care, in mod informal, au intalniri de educatie juridica prin toata Romania.

In momentul de fata am o retea de 600 de oameni. Nu merg toti in tara, dar sunt pregatiti. Colaborez cu persoane din majoritatea judetelor si merg in mod regulat si la orase, si la sate.

Cine va solicita si cum sunteti primiti de elevi?

Sunt doua modalitati prin care stabilim intalnirile. Ori ii abordam noi (am auzit de un liceu cu probleme sau mergem in fostele noastre licee), ori ne "agata" ei pe Facebook. Campania a fost promovata pe Facebook si avem solicitari de la directori de licee si diriginti pe Facebook. Asa sunt si eu contactat.

In clasa ne insotesc de regula directorul sau dirigintele, iar cand intram incepem sa le explicam ca suntem niste prieteni mai mari si am venit sa le vorbim despre drepturi si despre indatoriri.

Nu este o prelegere sau o lectie propriu-zis, este o discutie despre violenta scolara, despre infractiuni sexuale, despre comportamentul tanarului in familie sau la scoala, despre regulile de circulatie, despre bunuri. Practic, dincolo de aspectul juridic (desigur, incercam sa evitam limbajul juridic), aspectul legal al discutiei tine de mesaj: regulile sunt facute ca sa fie respectate.

Le explicam: Aveti reguli acasa. Care sunt? Si ei spun: Sa mancam tot, sa facem curatenie, sa nu venim noaptea tarziu, sa nu le deschidem usa strainilor... Iar noi le explicam copiilor ca avem reguli ca sa ne protejeze pe noi. Iar atunci cand ne gandim la o regula nu trebuie sa ne gandim in primul rand la sanctiuni. Daca nu deschidem usa unui strain este pentru a ne proteja pe noi, familia si bunurile noastre, nu pentru ca ne cearta parintii.

Incercam sa le explicam copiilor ca legile sunt facute ca sa protejeze oamenii, ca atata timp cat respectam legile suntem liberi si ca daca, Doamne fereste, avem vreun necaz putem avea incredere in justitie, pentru ca sunt acolo oameni bine pregatiti care trebuie sa ne ocroteasca drepturile.

Se vorbeste despre introducerea educatiei juridice ca materie in scoala. In ce stadiu este acest proiect?

Ghidul pe care eu l-am elaborat in februarie este inca de atunci publicat pe Internet, se poate descarca de pe site-ul educatiejuridica.ro

Am printat pana acum circa 6.000 de exemplare din acest ghid pe care le distribuim gratuit copiilor la scolile la care ajungem. Profesorii de educatie civica ne-au sunat si ne solicita in continuare manualul in varianta print sau sa mergem la scoli, asta e o alta modalitate prin care ajungem sa le vorbim copiilor.

Totodata, am discutat la Ministerul Educatiei pentru o astfel de materie. Ministrul ne-a promis acum doua luni, si miercuri a reiterat, faptul ca in anul scolar 2017-2018 educatia juridica sa fie studiata la clasa a VII-a. Pana atunci insa trebuie sa se ocupe ei, cei din minister, de pregatirea profesorilor si de elaborarea unui manual care sa indeplineasca toate conditiile.

Eu am scris manualul intuitiv, el este doar un ghid practic, cu exemple multe, cu legi traduse pe intelesul copiilor. Dar formalizarea materiei pe mine ma depaseste. Cert este ca as vrea ca practicienii dreptului sa fie implicati: copilului la scoala sa i se predea aceasta materie, dar apoi sa aiba posibilitatea sa ii intalneasca pe practicienii dreptului, sa vina in instanta, sa vada un judecator, o roba, locurile din sala, sa vada ce e un dosar etc. Eu as vedea un parteneriat scoala-justitie.

Ati spus ca ati tiparit aproape 6.000 de manuale. Din ce bani? De ce fonduri dispuneti?

Le-am publicat din banii mei. Am comandat 5.000 de exemplare pe care le-am platit eu. Le-am comandat la o tipografie care, vazand despre ce e vorba, a zis ca pretul e 1 euro. E vorba de o carticica de 84 de pagini color. Eu le-am cumparat si le distribui.

Extinzandu-se programul si lumea afland de el, au inceput sa vina sponsorii. De exemplu, pentru evenimentul de miercuri am avut sponsori pentru 500 de exemplare pe care sa le distribuim tuturor copiilor care au fost in sala.

Cine a castigat concursul de miercuri?

Liceul Sf. Sava s-a intrecut cu liceul Sincai si a castigat echipa de la Sava. Castigatorii au primit si marele trofeu, si strangeri de mana din partea presedintelui ICCJ, a sefului DNA, a ministrului Justitiei si a ministrului Educatiei, plus o vacanta de vara gratuita acordata de niste sponsori, o vacanta la Cluj Napoca, intr-o tabara a copiilor destepti, numita "Construim viitorul", cred.

Am inteles ca ghidul dvs este editat in mai multe limbi, chiar si in araba. De ce?

Il traduc in 10 limbi, deocamdata sunt gata versiunile in engleza si germana, sunt deja pe site-ul educatiejuridica.ro. Limba franceza e la verificat, italiana, spaniola, maghiara etc.

Cine face traducerile?

In luna februrie, cand am scos manualul, am dat anunt pe Facebook: Cine ma ajuta la traduceri? S-au format grupuri de 4-5 oameni, pe care le coordonez. Dupa ce sunt gata traducerile, le verific la un vorbitor fluent al limbii, din tara respectiva.

Pentru cine le editati? De exemplu manualul in araba pentru cine este scos?

Pentru comunitatile din Romania care vorbesc limbile respective. In cazul arabei, poate fi vorba, de exemplu, despre refugiati. La Timisoara sunt niste oameni de afaceri care mi-au spus ca vor sa il editeze pentru ca stiu vorbitori de limba araba care se stabilesc in Romania si carora le-ar placea sa aiba la dispozitie un manual care sa le spuna ce drepturi si obligatii au. Pe mine m-au surprins, nu ma pregatisem pentru asa ceva.

Manualul va mai fi tradus si in turca, iar acum lucram la traducerea in romani, in limba rromilor, numai ca am probleme cu dialectele, pentru ca ei vorbesc mai multe.

Cum ati ajuns sa faceti si un videoclip?

Tot datorita fetelor mele. Cea mica e innebunita dupa muzica si am zis ca daca la varsta asta copiii sunt atat de interesati de muzica, de ce n-as putea sa transmit un mesaj adaptabil varstei lor prin intermediul muzicii.

Cunosteam un compozitor si un artist celebru, Walter Dionisie din Brasov. L-am intrebat daca nu ar vrea sa conceapa o piesa legata de drepturi, justitie, educatie. Sotia lui e poeta, ea a scris versurile, el muzica. Impreuna, ei au o asociatie care ii invata pe copii sa cante de mici, apoi ii lanseaza.

Pustiul care e solist, Paul Mititelu (11 ani), e pregatit de ei. Eu zic ca mesajul piesei "Stai, ca nu mai merge-asa!" e o chestie foarte tare. Vrea sa spuna ca trebuie sa renuntam la resemnarea asta a poporului roman, de gen mioritic, ca nu mai avem ce face.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#concurs educatie juridica, #Cristi Danilet manual educatie juridica, #educatie juridica scoli , #justitie