Kovesi anunta ca DNA face apel la condamnarile din dosarul Microsoft

Vineri, 25 Martie 2016, ora 13:21
5478 citiri
Kovesi anunta ca DNA face apel la condamnarile din dosarul Microsoft
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri ca institutia pe care o conduce va face apel in cazul deciziei date in ziua precedenta de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul Microsoft.

"Am inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cererea de apel. Urmeaza sa o motivam in zilele urmatoare", a declarat procurorul sef al DNA.

Intrebata daca i s-au parut prea mici pedepsele primite de cei patru condamnati in prima instanta in dosarul Microsoft, Laura Codruta Kovesi a spus ca nu poate sa comenteze o decizie a instantei, insa argumentele DNA se vor vedea in momentul in care va fi depusa motivarea cererii de apel.

Judecatorii ICCJ l-au condamnat, joi, in dosarul Microsoft, pe fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti - la trei ani de inchisoare cu executare, cea mai mare pedeapsa din dosar, el fiind singurul care nu si-a recunoscut faptele in totalitate.

Cocos, Pinalti si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare in dosarul Microsoft

De asemenea, omul de afaceri Dorin Cocos si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu executare.

In schimb, omul de afaceri Dumitru Nicolae (zis Niro) a primit o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare si noua luni de munca in folosul comunitatii.

Decizia nu este definitiva.

Totodata, instanta a dispus confiscarea a aproape 10 milioane de euro in dosarul de trafic de influenta si spalare de bani, dupa cum urmeaza: trei milioane de euro de la Dorin Cocos, trei milioane de euro de la Gheorghe Stefan, 2,9 milioane de euro de la Gabriel Sandu si un milion de euro de la Dumitru Nicolae.

DNA a vrut inchisoare cu executare pentru toti inculpatii si mai multi bani confiscati.

Dosarul Microsoft la final: DNA cere inchisoare cu executare pentru Cocos, Niro, Pinalti si Sandu (Video)

Anchetatorii solicitasera confiscarea speciala a 16 milioane de euro, bani pe care DNA spune ca inculpatii i-au obtinut ilegal.

Cocos, Sandu si Dumitru si-au recunoscut faptele din dosar inca din luna octombrie a anului trecut, cand le-au povestit judecatorilor cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele dupa achizitionarea licentelor Microsoft de catre Ministerul Comunicatiilor. Instanta a admis inca de atunci solicitarea celor trei de aplicare a procedurii simplificate.

Pe de alta parte, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioda decembrie 2008 - septembrie 2010, le-a spus la acea vreme magistratilor ca recunoaste acuzatiile de luare de mita si spalare de bani, insa a sustinut ca toti banii pe care i-a luat au ajuns la partidul din care facea parte, PDL, pentru finantarea campaniei electorale.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Kovesi apel Microsoft, #condamnari dosar Microsoft , #justitie