Laura Stefan: Antonescu impune interdictii ministrului Justitiei, iar Pivniceru tace

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 07:02
8770 citiri
Laura Stefan: Antonescu impune interdictii ministrului Justitiei, iar Pivniceru tace
Foto: EVZ

Expertul anticoruptie Laura Stefan considera ca declaratiile liderului PNL, Crin Antonescu, privind "rocada Kovesi-Morar", reprezinta directive adresate ministrului Justitiei, care afecteaza grav procedura de selectie a procurorului general si a sefului DNA.

Laura Stefan crede ca afirmatiile lui Crin Antonescu, conform carora ar fi "scandaloasa" rocada Morar-Kovesi in functiile de procuror general si sef al DNA, au un efect negativ in sistemul judiciar, fiind percepute ca interdictii impuse ministrului Justitiei.

"N-ar trebui sa stim ca X sau Y nu pot sa fie castigatori. Mi se pare straniu, ori facem procedura si selectie corecta si transparenta si atunci poate castiga cel mai bun care se prezinta, ori avem interdictii pentru anumite persoane si atunci lucrurile se complica, desigur.

De fapt, domnnul Antonescu ii reaminteste doamnei Pivniceru cine a propus-o si multumita cui ocupa astazi aceasta functie.

Domnul Antonescu impune o interdictie doamnei Pivniceru, iar aceasta tace. In aceste conditii, cei din sistem care se uita la aceste declaratii politice inteleg exact ce trebuie sa inteleaga si anume ca decizia nu are legatura cu procedura pe care o face doamna Pivniceru, ci cu preferintele in materie de procurori ale domnului Antonescu si ale altor domni din partidele care astazi guverneaza tara. Sigur ca pot sa inteleg ca procurorii care au facut anchete serioase in acest an, inclusiv anchete cu privire la fraudele de la referendum, nu sunt printre favoritii PNL, PC, PSD", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

Cristian Preda: PNL continua marsul anti-european

Expertul anticoruptie mai arata ca aceste reactii politice o decredibilizeaza puternic pe ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

"Declaratiile domnului Antonescu vin sa confirme ceea ce unii dintre noi, care suntem un pic mai sceptici cu privire la libertatea doamnei Pivniceru de a decide pe criterii profesionale, iar nu pe criterii de partid, cine vor fi viitori sefi ai Parchetului se confirma. N-am auzit-o pe doamna Pivniceru sa dea vreo replica domnului Antonescu si sa spuna ceva.

Asta i se reproseaza doamnei Pivniceru ca, de fapt, decizia cu privire la cine urmeaza sa fie seful de la DNA si procurorul general nu este rezultatul unui proces de selectie onest ci, de fapt, este decis in sedintele de partid. Multi procurori din sistem ezita sa se inscrie in aceasta procedura, neavand incredere in ea.

Sigur, domnul Antonescu poate sa dea directive oricarui ministru pe care il sustine, dar asta nu inseamna ca noi cei care privim la respectivul domeniu suntem obligati sa credem in corectitudinea procedurii de selectie, atata timp cat domnul Antonescu intervine direct si ne spune cine nu trebuie sa castige. De unde stie domnul Antonescu, se pricepe si la Justitie mai nou?", a concluzionat Laura Stefan.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca nu este de acord ca Daniel Morar si Laura Codruta Kovesisa faca rocada pe functiile de procuror general si sef al DNA.

"As considera scandalos ca din partea acestui Guvern, a acestui ministru al Justitiei, sa vina o propunere a rocadei Kovesi-Morar", a spus Antonescu.

Daniel Morar nu va candida la sefia Parchetului General: Procedura de selectie nu e transparenta

Procurorul general interimar, Daniel Morar, a declarat, marti, pentru TVR, ca nu-si va depune candidatura pentru functia de sef al Parchetului General, intrucat nu are incredere in procedura de selectie demarata de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Laura Codruta Kovesi, care si-a incheiat marti mandatul de procuror general, l-a desemnat in locul ei, interimar, pe seful DNA, Daniel Morar. Kovesi a declarat, luni, ca nu exclude o eventuala candidatura pentru conducerea DNA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Laura Stefan Crin Antonescu, #Laura Stefan Kovesi Morar, #Laura Stefan Mona Pivniceru, #Crin Antonescu presiuni Pivniceru , #justitie