Laura Stefan: Au aparut retele de coruptie judiciara bine organizate - Interviu

Duminica, 04 Mai 2014, ora 08:59
11266 citiri
Laura Stefan: Au aparut retele de coruptie judiciara bine organizate - Interviu
Foto:expertforum.ro

Justitia lucreaza in interesul cetateanului roman si pentru prosperitatea Romaniei, iar acest lucru trebuie inteles de cetateni, afirma expertul anticoruptie Laura Stefan, care subliniaza rezultatele impresionante obtinute de Romania in lupta impotriva coruptiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Stefan (Expert Forum) comenteaza cazul judecatorului Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti, arestat preventiv pentru fapte de coruptie, si remarca faptul ca daca in urma cu 10 ani mita se lua la vedere, intre timp a aparut teama de organele statului care aplica legea.

Judecatorul Stan Mustata, arestat preventiv (Video)

Ce aspecte vi se par demne de subliniat in cazul judecatorului Stan Mustata?

Cred ca dosarul acesta seamana foarte bine cu cel al judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu, si destul de bine cu dosarul judecatorului Florin Costiniu.

Observam adevarate retele de coruptie judiciara bine organizate. Ce e interesant la judecatorul Mustata este latura antreprenoriala a domniei sale, dansul parand sa isi recruteze potentialii clienti folosindu-se de informatii care nu sunt destinate publicitatii si de care lua cunostinta in virtutea functiei sale.

Ce este de asemenea interesant este frecventa cu care se intampla diversele situatii relatate de procurori, dar si valoarea sumelor vehiculate.

Sentintele date "contra cost" mai pot fi corectate?

Daca se poate demonstra ca s-a comis o fapta penala in legatura cu respectiva sentinta, exista posibilitatea reanalizarii acesteia.

Cum comentati aparitia in presa a unor detalii sau interceptari din acest dosar?

In acest moment, CSM este in etapa de elaborare a unui ghid de comunicare cu mass-media, care urmeaza sa clarifice si aceasta chestiune. In aplicarea vechilor coduri, comunicarea acestor informatii nu era restrictionata decat de nevoia de a proteja viata privata si eficienta anchetei, astfel incat puteau fi transmise spre organele de presa inclusiv acte procedurale pe care procurorii le intocmeau in dosar. In acest moment nu avem un nou ghid al CSM, asa ca probabil este folosita practica anterioara.

Inteleg ca discutiile, transcrierile, se gasesc in referatul procurorilor. Legea este neclara in aceasta privinta. Dupa parerea mea nu ne incadram in infractiunea introdusa de noul Cod Penal, dar tocmai de aceea era nevoie, cred eu, ca CSM sa finalizeze elaborarea ghidului de comunicare si sa clarifice, pe etape procedurale, ce informatii pot fi oferite catre presa si la care dintre ele accesul poate fi restrictionat.

Dan Voiculescu cere procurorului general sa ancheteze DNA in cazul judecatorului Mustata

Cum vi se pare reactia lui Dan Voiculescu fata de retinerea judecatorului Stan Mustata?

Mi se pare bizara conferinta de presa a domnului Voiculescu mai ales in conditiile in care dansul afirma ca nu il cunoaste pe judecatorul Mustata. Atunci, ma intreb de ce face o conferinta de presa pentru a-l apara? Sunt convinsa ca domnul Mustata se poate apara, poate chiar mai eficient, singur. A fost stranie conferinta de presa si, dupa cum am vazut in orele dupa-amiezei, legatura intre domnul Voiculescu si domnul Mustata nu s-a facut in mod expres, cel putin in informatiile care au ajuns catre presa (ce o fi in dosarul intocmit de procurori stiu numai acestia). Oricum, e foarte stranie reactia domnului Voiculescu.

Ma intreb, domnul Voiculescu isi doreste sa fie judecat de un judecator care isi negociaza pretul pentru deciziile domniei sale? De unde atata ingrijorare din partea domnului Voiculescu?

Inteleg ca problema de fond era de ce e ridicat judecatorul Mustata exact in ziua in care trebuia sa judece dosarul ICA. Intrebarea corecta e daca judecatorul a fost luat de procurori legal sau nu, si pentru niste fapte penale sau nu. Or, din ce vedem noi public in acest dosar, atat aducerea la DNA s-a facut in conformitate cu noul Cod de procedura penala, cat si substanta faptelor de care este acuzat e suficient de consistenta cat sa ridice semne de intrebare serioase pentru anchetatori.

S-a ajuns chiar la o arestare in acest caz, deci cred ca suntem dincolo de etapa la care ne intrebam daca exista sau nu exista fapta. Judecatorii, CMS si procurorii au considerat ca se impune chiar arestarea preventiva a judecatorului Mustata.

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Ce impact credeti ca va avea mesajul transmis in acest context politicienilor romani de emisarul american Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia?

Cred ca politicienii romani au mai auzit acest mesaj si impactul l-am vazut deja, la fel si mogulii si oligarhii autohtoni.

Cu totii stim care este mesajul transmis de SUA, de UE, din nefericire el ajunge catre cetatenii Romaniei prelucrat de institutii de presa care au legaturi directe cu oameni despre care este vorba in acest mesaj. Si atunci, sigur ca nu ne putem accepta ca accentele sa pice exact in felul in care au intentionat vorbitorii, ci mai degraba ele pica asa cum doresc cei carora li se adreseaza atentionarile.

Adjunctul lui Nuland, in Romania: Oficialii sa arate societatii ce inseamna sa respecti statul de drept

Sociologul Mircea Kivu a scris despre o "martirizare" in mass-media a marilor corupti (Becali, Nastase, Mazare, Remes etc). In aceste conditii, cum mai poate fi educata populatia in spiritul respectarii legii?

In primul rand spunand adevarul in integralitatea lui - acesti oameni nu "au scapat de pedeapsa", ci multi dintre ei au mers la inchisoare. Decebal Traian Remes a fost in inchisoare si si-a ispasit pedeapsa, Relu Fenechiu este in inchisoare, Adrian Nastase este in inchisoare, Gigi Becali de asemenea.

Nu cred ca ar trebui sa ii banuim pe cetatenii Romaniei de naivitate excesiva. Sigur ca, pe undeva, exista acest sentiment de mila, suprautilizat de cei carora le convine. Dar cred ca ne revine datoria de a arata mereu care sunt faptele care i-au adus pe acesti oameni in inchisoare si sa subliniem ca justitia lucreaza in interesul cetateanului roman si pentru prosperitatea Romaniei.

Ati vorbit recent despre faptul ca in ultimii ani s-a intensificat lupta anticoruptie, dar, totodata, nivelul de coruptie pare sa fi crescut. De exemplu, dosarul judecatorului Mustata arata ca acesta a comis mai multe infractiuni doar in luna aprilie. Cum explicati si ce se poate face?

Romania face o treaba extraordinara in lupta impotriva coruptiei, avem performante impresionante la nivel european. Avem oameni importanti in inchisoare, care au fost pedepsiti pentru infractiunile comise, nu doar politicieni, ci si magistrati - judecatori si procurori. Deci, cred ca nu ar trebui sa bagatelizam lupta impotriva coruptiei pentru ca eforturile sunt impresionante.

In acelasi timp, nu vedem o scadere a coruptiei, cel putin in sondajele de opinie care se fac si vizeaza perceptia cetatenilor. Cred ca ne intalnim cu un fenomen absolut natural, in care cu cat vorbesti mai mult despre o anumita problema sociala oamenii inteleg mai bine ca acea problema exista si deci si perceptia cu privire la ea creste.

Pe de alta parte, daca vorbim despre cazurile recente, eu cred ca totusi ele arata un progres fata de acum zece ani. Daca atunci astfel de negocieri precum cele din dosarul Mustata se faceau la lumina, in birouri, restaurante sau alte locuri publice, iata ca acum persoanele care sunt tentate sa comita fapte de coruptie isi iau masuri de precautie suplimentare, care arata ca exista o teama de organele care aplica legea. Ultimul exemplu, al judecatorului Mustata care negocia mita in toaleta, tragand apa ritmic, arata ca toti acestia incearca sa gaseasca strategii care sa ii salveze de oamenii legii.

Daca va amintiti, si in cazul judecatoarelor de la tribunal am auzit despre situatii similare, dansele vorbeau in lift ca sa nu poata fi interceptate. Altii negociaza imbracati sumar.

Judecatoarele corupte, pacalite ca nu pot fi ascultate in liftul Tribunalului

Cum negocia un functionar public mita in bazin, de frica DNA

Oamenii "evolueaza" si asta se intampla si pentru ca exista o riposta din partea statului fata de aceste comportamente infractionale. Pana mai ieri nimeni nu se temea sa recunoasca deschis ca da sau ia spaga, dupa noua ani de lupta impotriva coruptiei am ajuns totusi la o etapa superioara, in care exista o oarecare teama ca vor fi surprinsi.

Sigur ca noi ne dorim cu totii sa traim intr-o tara in care coruptia sa devina exceptia rara, nu regula, dar cred ca pentru asta e nevoie de foarte multa determinare, incapatanare si perseverenta in lupta impotriva coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#judecator Mustata arestat, #Voiculescu judecator Mustata, #Laura Stefan anticoruptie , #justitie