Laura Stefan: Exista semnale ca raportul pe MCV va fi prost

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 07:41
5927 citiri
Laura Stefan: Exista semnale ca raportul pe MCV va fi prost
Foto: Digi24

Expertul anticoruptie Laura Stefan a declarat pentru Ziare.com ca exista semnale in baza carora atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta anticipeaza ca raportul intermediar pe justitie in cadrul MCV va fi prost.

"Presedintele a vorbit vreo jumatate de ora explicand de ce crede el ca lucrurile stau prost. Le-a luat punct cu punct. Sunt convinsa ca exista si semnale externe. In general, la acest nivel, oamenii nu discuta fara semnale.

Si exista si semnale publice pentru noi toti. Domnul Ponta ne-a anuntat ca a reusit sa amane raportul intermediar pana dupa alegeri. Imi inchipui ca daca era un raport bun nu vroia sa il amane. Incercam sa amanam lucrurile care nu ne ajuta, nu lucrurile care ne ajuta, nu?", a comentat expertul EFOR.

Basescu: Raportul MCV va fi dezastruos

In acest context, intrebata care este baza legala in care presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa reia votul pentru a permite inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, precum si pentru revocarea senatorului incompatibil Mircea Diaconu, Laura Stefan a explicat ca exista o posibilitate legala, doar ca Parlamentul a refuzat sa o foloseasca.

Ponta: Basescu nu e seful DNA sa ceara ridicarea imunitatilor. Blaga: E o cerere fireasca

"Domnul Ponta, fiind fost procuror, ar fi trebuit sa stie ca se poate ridica imunitatea unui ministru in doua feluri: ca urmare a unei cereri formulate de procurori sau la propria initiativa a Parlamentului, a camerei din care acesta face parte.

Stiti ca Parlamentul are dreptul sa faca acele comisii de ancheta si, ca urmare a anchetei, sa ceara inceperea urmaririi penale a unor actuali sau fosti membri ai guvernului. Instrumentul legal exista. Parlamentul a decis sa nu il foloseasca", a declarat Laura Stefan.

Presedintele ANI dezvaluie adevarata miza a revocarii lui Mircea Diaconu

De ce nu avem un Avocat al Poporului?

Un alt aspect la care s-a referit luni seara presedintele Basescu si care figura pe lista celor 11 solicitari adresate in vara de Jose Manuel Barroso premierului Ponta, dar nerespectat pana acum, este numirea unui nou Avocat al Poporului. De ce nu avem, dupa luni de zile de la demiterea lui Gheorghe Iancu, o noua nominalizare?

"Pentru ca nimeni nu s-a straduit sa se ajunga la o situatie unanim acceptata. Noi, societatea civila, l-am propus pe domnul Peter Eckstein-Kovacs. Exista o petitie semnata de mai multe ONG-uri prin care propunem Parlamentului sa il numeasca pe domnul Eckstein. Partidele politice nu s-au invrednicit, cu exceptia UDMR, sa discute macar aceasta chestiune. UDMR a spus ca il sustine pe domnul Eckstein, dapa care inteleg ca au existat discutii in Parlament in care USL a spus 'Vom vorbi cu colegii de la PDL sa isi retraga ei candidatul'.

Dar nu asta inseamna consens. Consens inseamna un agreement la nivelul intregii clase politice ca Avocatul Poporului trebuie sa fie o persoana integra, o persoana cu un track record profesional semnificativ, care sa il recomande si care sa aiba credibilitate in ochii cetateanului, iar cu privire la numele acestei persoane partidele politice ar trebui sa cada de acord. Nu cred ca este acceptabil ca pe functia respectiva sa fie numit un personaj care nu intruneste elementele obiective pe care le-am descris, adica nu este suficient acordul partidelor", a declarat Laura Stefan.

Aceasta a mai subliniat faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu le-a cerut partidelor un simplu consens, "pentru ca stie si dansul cum se voteaza in Parlamentul Romaniei".

"Ce ii intereseaza este ca Parlamentul sa aleaga o persoana cu adevarat independenta", a mai explicat expertul anticoruptie pozitia oficialilor europeni in aceasta privinta.

Basescu iese la atac: Au castigat romanii vreun leu din suspendarea mea?

De ce are Romania o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?

Pe de alta parte, intrebata cat din esecul inregistrat de Romania in absorbtia fondurilor europene se datoreaza coruptiei si cat incompetentei sau, pur si simplu, birocratiei, Laura Stefan a declarat ca exista mai multe situatii.

"Eu cred ca atunci cand vorbim de fonduri a caror atragere nu se reuseste, vorbim de o birocratie foarte complicata, despre oameni nepregatiti in pozitii de decizie, oameni care nu pot lua decizii. De foarte multe ori decizia nu apartine functionarului care poate sa fie un foarte bun specialist, ci sefului acestuia care este, din pacate, uneori numit pe criterii politice.

Exista o lentoare foarte mare in demararea acestor programe, multe se deschid foarte tarziu, si atunci, daca adaugam si termenele foarte lungi din legislatia achizitiilor publice, care trebuie respectate, si procedurile mai tot timpul contestate in Romania, se ajunge la o rata de atragere a fondurilor foarte mica. Dintre fondurile atrase, o parte sunt afectate de fenomenul coruptiei, care exista in toate domeniile in Romania, dupa cum bine observam din dosarele trimise in judecata", a precizat aceasta, adaugand ca, personal, considera ca Romania are o foarte mare problema in utilizarea banului public, "fie ca este de la Bruxelles, fie ca vine din bugetul national".

In acelasi timp insa, remarcam faptul ca guvernul Ponta se arata extrem de indulgent cu ministrii aflati in diverse conflicte de interese sau in incompatibilitate, fie protejandu-i in Parlament, fie numindu-i in alte functii in Cabinet, cum este cazul fostului ministru Vasile Cepoi, in prezent consilier al premierului.

"E o glumita. Daca asta este sanctiunea, nu ar trebui sa ne mire atitudinea Comisiei Europene", a comentat expertul anticoruptie.

Cepoi: Proiectul Legii sanatatii va fi depus la Parlament in prima parte a lunii decembrie

In final, intrebata care este, in opinia sa, interesul national pe care ar trebui sa il aiba in vedere Traian Basescu atunci cand va numi un noi premier, dupa alegerile din 9 decembrie, Laura Stefan a raspuns: "Pentru mine, interesul national inseamna rezolvarea problemelor pe care Romania le are in acest moment si care blocheaza revenirea economica in aceasta perioada dificila la nivel mondial".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laura Stefan raport MCV, #Laura Stefan ministri incompatibili, #absorbtie fonduri , #justitie