Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:46
6987 citiri
Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu

Modificarea Codului Penal scoate de sub incidenta conflictului de interese achizitiile publice, iar mare miza sunt miliarde de euro, bani publici romanesti si europeni, atrage atentia expertul anticoruptie EFOR Laura Stefan.

Consecintele modificarilor sunt dramatice, de la faptul ca parlamentarii nu vor mai fi acuzati pentru nicio fapta de coruptie, cu exceptia situatiei in care dau mita, si nici de abuz in serviciu, la dezincriminarea conflictului de interese, a explicat Laura Stefan intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totodata, Laura Stefan a atras atentia asupra efectelor grave pe care le-ar avea Legea amnistierii si gratierii: "Cvasimajoritatea celor aflati in puscarie vor fi pe strada daca acest proiect ar ajunge lege".

"Romania nu este o tara in care sa poti avea incredere. Dar acesta este efectul timiterii in parlament a unor oameni care au mari probleme penale, unii condamnati, altii anchetati. Este o lege data in interes propriu de oameni carora nu le pasa de interesul national", a aratat Laura Stefan.

Expertul anticoruptie a comentat pentru Ziare.com si propunerea ca Lucian Bolcas sa devina judecator al CCR.

Ce consecinte vor avea recentele modificari ale Codului Penal?

Impactul acestor modificari este dramatic atat in privinta cauzelor penale aflate pe rolul instantelor cat si in ceea ce priveste reputatia Romaniei in plan international.

S-au intamplat doua lucruri majore. Primul vizeaza excluderea din sfera functionarilor publici a presedintelui Romaniei, a parlamentarilor si a profesiilor liberale. Asta inseamna ca infractiunile de coruptie, cele asimiliate si abuzul in serviciu nu mai pot fi comise de parlamentari. Ei scapa cu totul controlului organelor judiciare penale pentru infractiuni de coruptie.

Asta e in contradictie flagranta cu conventiile internationale semnate de Romania, care cer de la statele semnatare sa faca in legislatie definitii comprehensive pentru faptele de coruptie si sa se asigure ca inclusiv membrii organelor legiuitoare sunt acoperiti de aceste definitii. Deci ceea ce s-a intamplat echivaleaza cu dezincriminarea coruptiei pentru parlamentari.

Dar pot fi urmariti pentru coruptie ca persoane private cu un regim penal mai bland?

Asa parea la prima vedere. Dar parlamentarii nu au fost exclusi doar din sfera functionarului public, ci si din aceea a functionarului. Sunt cele doua categorii esentiale cu care opereaza Codul Penal in privinta infractiunilor de coruptie si a celor comise in legatura cu serviciul. Ele sunt comise doar de o persoana care este functionar sau functionar public.

De acum parlamentarii pot sa mai cada sub incidenta unei infractiuni de coruptie doar daca dau mita. Acolo este pedepsita persoana privata care da mita. Dar parlamentarul care ia mita este cu mult mai greu de pedepsit. Cu abuzurile in serviciu e la fel, pot fi comise doar de functionar sau functionarul public.

Vorbim despre o imunitate totala?

Da si ea are impact imediat asupra dosarelor in curs de investigare, a dosarelor aflate pe rolul instantelor si a persoanelor deja condamnatate pentru acest tip de infractiuni. Toti vor scapa.

Ce efecte va avea modificarea regimului conflictului de interese?

Practic, prin modificarea operata, conflictul de interese a fost dezincriminat. Sfera subiectilor care pot comite fapta a fost drastic redusa doar la persoanele care lucreaza in cadrul institutiilor publice, doar pe baza unui contract de munca. Nu are contract de munca nici primarul, nici prefectul, nici presedintele consiliului judetean, nici ministrul si nici macar functionarii. Are contract de munca in institutiile publice doar personalul contractual, putin si fara atributii importante. Asta pe de-o parte.

De pe alta parte, trebuie sa ne uitam ce actiuni mai acopera conflictul de interese. Incheierea de acte administrative a fost exclusa din sfera conflictului de interese. Actele administrative acopera o plaja foarte mare din administratia publica. Cel mai relevant exemplu sunt contractele de achizitii publice. Achizitiile publice nu mai pot face obiectul unui conflict de interese. Vorbim despre miliarde de euro, bani publici romanesti sau europeni.

Aceasta este miza esentiala a modificarii pe zona de conflictului de interese.

Este dovada ca Romania nu este o tara in care sa poti avea incredere. Dupa cutemurul de vara trecuta, acea incercare de lovitura de stat, vedem acum cum intr-o zi trec fulgerator prin parlament propuneri iresponsabile, care vor pune Romania pe lista neagra a tarilor care emit pretentii in zona luptei anticoruptie.

Vom deveni oaia neagra care va trebui sa explice in anii urmatori cum de a luat parlamentul o astfel decizie. Dar acesta este efectul timiterii in parlament a unor oameni care au mari probleme penale, unii condamnati, altii anchetati. Este o lege data in interes propriu de oameni carora nu le pasa de interesul national. Cred ca e clar ca nu mai avem de ce sa vorbim despre Schengen in acest moment.

Avem si proiectul aministiei si gratierii. El a fost retras saptamana aceasta, dar reapare pe ordinea de zi de saptamana viitoare. Se justifica initiativa?

Vorbim despre persoane cu pedespre de 6-7 ani, ceea ce e enorm, pentru ca in Romania majoritatea pedepselor sunt in aceasta zona. Cvasimajoritatea celor aflati in puscarie vor fi pe strada daca acest proiect ar ajunge lege.

S-a disctuat despre politicienii care vor beneficia. Dar sunt si infractori de drept comun. Ar iesi de exemplu si violatorii?

Ce nu iese pe aminsitie, iese pe gratiere. Se gratiaza pedepsesele efectiv aplicate care uneori pot cobori sub limitele prevazute de lege.

Ati spus ca nu mai discutam in aceste conditii despre aderarea la Scehngen. Ce alte consecionte pot exista in plan extern?

Eu inca sper ca modificarile nu vor ramane la fel. Altfel putem vorbi despre fonduri europene, putem vorbi despre acte de infringement initate de CE pentru ca nu ne respectam obligatiile asumate, putem ajunge pe lista neagra in privinta cooperarii internationale din acelasi motiv. Sunt o groaza de consecinte la care mai sper sa nu ajungem.

Cum mai pot fi oprite aceste modificari aspru criticate de cancelariile occidentale?

Sper ca CCR sa restabileasca principiul de baza ca tot suntem egali in fata legii, nu se poate ca unii sa fie pedepsiti pentru cele mai mici abateri, iar altii sa poata fura linistiti miliarde fara sa fie trasi la raspundere.

CCR ramane ultimul filtru. Dar si CCR este acum in mijlocul unei controverse dupa ce Lucian Bolcas a fost propus sa ocupe locul Iuliei Motoc. Numirea aceasta ar putea avea consecinte?

Va fi complicat pentru ca dl. Bolcas este un cunoscut aparator al persoanelor cu probleme de coruptie. A fost avocat in cazuri celebre, a fost initiatorul unor modificari legislative care subrezeau edificiul anticoruptie si nu cred ca isi va schimba opiniile. Dar CCR are totusi 9 membri.

Numirea lui Lucian Bolcas ar putea fi parte a unui plan de subrezire a institutiilor anticoruptie?

Ce mi se pare inacceptabil in aceste numiri facute peste noapte este lipsa oricarei dezbateri publice in care cetatenii sa afle ce cred oamenii acestia despre lucruri importante, despre temele majore pe care dezbatem.

Aceste chestiuni lipsesc cu desavarsire, dar Camera Deputatilor a acceptat o singura data o asemenea dezbatere in care candidatii sa raspunda la intrebari pe teme majore. Pana cand nu se va schimba felul in care se fac numirile ma tem ca vom avea acolo oamenii trimisi de partide fara prea multe explicatii.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#modificari Cod penal, #conflict interese bani publici, #coruptie parlamentari , #justitie