Lidia Barbulescu: Guvernul trebuie sa aloce un nou sediu Inaltei Curti

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:06
1567 citiri
Lidia Barbulescu: Guvernul trebuie sa aloce un nou sediu Inaltei Curti

Guvernul trebuie sa aloce un nou sediu Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit pentru cea mai mare instanta din tara, a spus Lidia Barbulescu la audierea pentru postul de presedinte al instantei supreme care a avut loc la Consiliul Superior al Magistraturii.

Lidia Barbulescu a explicat ca pe lista prioritatilor pentru instanta suprema sunt recursurile in interesul legii. Astfel, judecatorul a spus ca, daca va deveni presedinte al instantei supreme, va asigura elaborarea unui raport pentru fiecare recurs, care va fi publicat pe site-ul instantei. De asemenea, Barbulescu a afirmat ca e nevoie de rapiditate in solutionarea recursurilor in interesul legii.

Tot in privinta recursului in interesul legii, Barbulescu a spus ca este necesara individualizarea pedepselor pe coruptie, explicand ca e nevoie de o discutie intre ICCJ si Parchetul General "spre un demers al Parchetului General pentu un recurs in interesul legii" in legatura cu pedepselepentru fapte de coruptie.

Despre procesele privind fapte de coruptie, presedintele interimar al ICCJ a afirmat ca "mai intai trebuie actionat legislativ in privinta blocajului de dosare pe marea coruptie. Cele mai multe dintre ele se amana nu de putine ori si nu pentru putin timp, prin sesizarea Curtii Constitutionale. Legislativ ar trebui sa se faca ceva pentru a nu mai suspenda procesele la sesizarea CCR. O alta problema este invocarea nelegalitatii, care prevede de asemenea suspendarea cauzei. Colaborand cu CCR putem micsora aceste termene de suspendare".

"ICCJ ar trebui sa aiba o lege proprie, din punctul de vedere al procedurilor s-ar putea crea si la noi o Carta pentru instanta suprema. ICCJ ar trebui sa judece numai recursurile in casatie", a adaugat Barbulescu.

"Sunt o persoana deschisa la dialog, trebuie sa fie permanent, real si constructiv", a spus Barbulescu , facand referire la relatia cu Ministerul Justitiei si Ministerul Public.

Sectia pentru judecatori a CSM discuta, joi, candidaturile pentru presedintia instantei supreme, functie vacanta dupa pensionarea lui Nicolae Popa, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir.

Potrivit legii, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

Seful statului nu poate refuza numirea in functiile de conducere mentionate decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

Numirea se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lidia Barbulescu, #sediu nou ICCJ, #sediu Curte Casatie, #Curte Casatie Justitie , #justitie