Lidia Barbulescu, propusa pentru interimatul ICCJ

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 15:20
1694 citiri
Lidia Barbulescu, propusa pentru interimatul ICCJ
Foto: Arhiva

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a propus-o pe Lidia Barbulescu, vicepresedinte al instantei supreme si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura interimatul Inaltei Curti.

Propunerea va fi discutata joi, 10 septembrie, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

In aceeasi sedinta va fi analizata cererea de pensionare a presedintelui Inaltei Curti, care a implinit pe 1 septembrie varsta de pensionare, respectiv 70 de ani.

Nicolae Popa a precizat, pentru NewsIn, ca propunerea a fost facuta in conditiile in care legea prevede posibilitatea ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa asigure interimatul instantei.

Un alt argument este faptul ca Lidia Barbulescu i-a fost alaturi si l-a ajutat in conducerea ICCJ, a mai declarat Nicolae Popa.

Nicolae Popa a explicat pe 31 iulie conditiile in care a ramas in functie pana la varsta de 70 de ani, desi legea prevede 68 de ani, si procedura care va fi urmata pentru desemnarea unui alt presedinte la conducerea instantei supreme.

Astfel, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este numit de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

Judecatorii care indeplinesc aceasta conditie isi pot depune candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte a devenit vacanta, respectiv de la data publicarii in Monitorul Oficial a decretului prezidential de eliberare din functie (n.r. prin pensionare, in cazul de fata).

Delegarea unui judecator in functia de presedinte interimar al Inaltei Curti, pana la ocuparea postului vacant, se va face tot in conditiile Legii 303/2004 si se va dispune de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu acordul scris al acestuia, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Nicolae Popa a fost numit presedinte al ICCJ in 2004 si, potrivit Legii 56 din 2003, ar fi trebuit sa conduca instanta pana in 2010, in baza unui mandat de 6 ani. Potrivit aceleiasi legi, Popa isi incheie mandatul mai devreme, deoarece a implinit 70 de ani, varsta prevazuta de Legea 56 din 2003 pentru pensionare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lidia Barbulescu interimat IICCJ, #Nicolae Popa pensionare, #conducere Inalta curte Casatie , #justitie
Comentarii
O
Orasul Stalin
rank 1
Ce fata de sluga ceausista are, oun pariu ca doarme cu poza Lenutei Polimer sub perna si ca se duce pe furis la cimitirul Ghencea sa le aprinda luminari, ceausestilor.