Linia maghiara la UMF Targu Mures, blocata in instanta

Vineri, 04 Mai 2012, ora 16:15
3543 citiri
Linia maghiara la UMF Targu Mures, blocata in instanta

Curtea de Apel Mures a decis, vineri, sa suspende aplicarea Hotararii de Guvern prin care se infiinta o facultate in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures.

Instanta a suspendat aplicarea pana cand juristii Guvernului vor clarifica situatia, informeaza B1 Tv.

Decizia Curtii de Apel nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs. Ultimul cuvant in acest caz il va avea Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, actualmente senator si vicepresedinte PSD, a declarat tot la B1, referitor la decizie: "Pe mine personal nu ma surprinde. In motiunea de cenzura nu am atacat din punct de vedere etnic. Problemele pe care le ridica sunt de legalitate - se incalca principiul autonomiei universitare si mai multe articole din Legea Invatamantului, care spune ca pentru a infiinta o linie de studii trebuie sa consulti Senatul (universitar-n.red). In al doilea rand, se incalca si paragraful privind asigurarea calitatii".

Senatorul UDMR Verestoy Attila a precizat la Romania TV ca decizia de suspendare nu este definitiva si a dat de inteles ca ea va fi atacata cu recurs, fara a preciza insa de catre cine in conditiile in care guvernul Ungureanu a fost demis.

"Apoi, suspedarea nu inseamna anularea hotararii, ci mai degraba se amana pana la verificarea legalitatii HG. (...) Nu ma indoiesc ca va fi gasita in regula, ea nu face decat sa aplice legea Educatiei", a mai declarat senatorul UDMR.

Acesta a atentionat guvernul Ponta ca in prezent situatia de la UMF Tg Mures se afla in prezent in mainile justitiei.

"Situatia a trecut de pe planul invatatantului in limba maghiara, un domeniu sensibil dar legitim, in plan politic. Decizia instantei pune eventual noul guvern in situatia sa nu se ocupe de aceasta problema pana cand juridicul se va lamuri", a declarat Verestoy Attila.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, la B1 TV, ca nu cunoaste motivarea deciziei, dar ca cei care au incalcat legea au fost cei din conducerea UMF Targu Mures, care au refuzat infiintarea unei linii de predare in limba maghiara, desi acest lucru era prevazut in Legea Educatiei.

"In primul rand, cei care nu au respectat legea sunt cei de la universitate. Din moment ce in lege scrie clar ca in 3 universitati trebuie sa existe cel putin o linie in limba minoritatilor si una e UMF Targu Mures si nu s-a aplicat de Senat (universitar-n.red), cei care au incalcat legea sunt decidentii din universitate", a afirmat Marton.

Unul dintre punctele motiunii de cenzura prin care cabinetul Mihai Razvan Ungureanu a fost doborat a fost cel referitor la aceasta Hotarare de Guvern, despre care se considera ca incalca autonomia universitara.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat vineri ca nu s-a razgandit in privinta anularii de catre Guvernul USL a Hotararii de infiintare a liniei cu predare in limba maghiara de la UMF Targu Mures.

"Nu m-am razgandit, decizia pot sa o iau doar marti", a declarat Ponta despre anularea HG referitoare la UMF. Intrebat daca a aflat de blocarea in instanta a HG, Ponta a adaugat ca acest lucru ii intareste decizia de anulare a HG. "Cu atat mai mult (imi pastrez decizia, n.red)", a declarat el.

La remarca jurnalistilor, ca liderul PNL Crin Antonescu a vorbit despre anularea HG in prima sedinta a Guvernului USL, Ponta a precizat ca s-a discutat acest lucru in USL. "Pentru ca s-a discutat la nivel politic si marti trebuie sa luam o decizie", a explicat premierul desemnat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#infiintare linie maghiara suspendata, #instanta suspendare facultate maghiara , #justitie
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Inca o tampenie facuta de MRU si anulata de justitie.
Poza lool
lool
rank 5
Le doresc un 4% ungurilor si sa viziteze parlamentul doar ca