Livia Stanciu, propusa de CSM pentru un nou mandat la sefia ICCJ

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 18:47
2523 citiri
Livia Stanciu, propusa de CSM pentru un nou mandat la sefia ICCJ
Foto: luju.ro

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, luni, presedintelui Romaniei, reinvestirea Liviei Stanciu la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce aceasta a fost intervievata de Sectia pentru judecatori a CSM.

Magistratul - care si-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea ICCJ, fiind si singurul candidat - si-a prezentat proiectul de management in fata Sectiei pentru judecatori.

Livia Stanciu isi propune continuarea demersurilor de asigurare a unui nou sediu al instantei supreme si a masurilor organizatorice pentru accelerarea solutionarii cauzelor de coruptie la nivel inalt.

Judecatoarea Livia Stanciu, intervievata pentru un nou mandat la sefia ICCJ

Judecatoarea a mentionat, in proiectul de management, ca printre obiectivele sale se numara reorganizarea instantei supreme, in scopul punerii in aplicare a noului Cod de procedura penala, suplimentarea numarului maxim de posturi in scopul punerii in aplicare a noului Cod de procedura penala, implicarea activa in dezbaterile privitoare la revizuirea Constitutiei si promovarea proiectului legii proprii a instantei supreme.

Livia Stanciu a mai precizat ca, pentru un nou mandat, isi doreste continuarea masurilor organizatorice luate in scopul accelerarii solutionarii cauzelor de coruptie la nivel inalt, atat in cadrul Sectiei penale a instantei supreme, cat si in cadrul completelor de cinci judecatori, cat si luarea de noi masuri in acest sens, in contextul punerii in aplicare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala.

Cod rosu in Justitie - Inalta Curte in pericol!

Astfel, ea a mentionat ca, referitor la cauzele de coruptie la nivel inalt, in care Directia Nationala Anticoruptie a emis rechizitorii, ca rezultat al masurilor organizatorice luate, in perioada septembrie 2011 - iunie 2012 au fost stabilite 355 termene in dosarele judecate in prima instanta de Sectia penala, iar in perioada septembrie 2012- iulie 2013,121 termene in cauze judecate in prima instanta de Sectia penala si 84 termene judecate in recurs de completele de cinci judecatori.

Totodata, presedinta ICCJ prezinta in proiect o statistica a dosarelor de coruptie la nivel inalt solutionate de Sectia penala in prima instanta, dupa cum urmeaza: in 2010 - doua cauze, 2011 - 15 cauze, 2012 - 20 cauze, 2013 (pana la 1 august) - sase cauze.

In privinta hotararilor definitive, bilantul acestora este: completul de noua judecatori, patru hotarari definitive in 2011, completul de cinci judecatori - cinci hotarari in 2011, 12 in 2012 si 11 in 2013, pana la 1 august.

Tot in proiectul de management, presedintele instantei supreme arata ca a asigurat, pe durata mandatului, organizarea activitatii completelor de cinci judecatori si a prezidat un complet de cinci judecatori in materie penala, care a solutionat, in perioada 2011- 2013 (pana la 1 august), 14 cauze de coruptie la nivel inalt.

In documentul citat, Livia Stanciu a aratat si ca, in scopul promovarii unificarii jurisprudentei privind individualizarea judiciara a pedepselor, isi propune elaborarea de ghiduri privind individualizarea pedepselor referitoare la alte categorii de infractiuni.

Livia Stanciu a fost numita in functia de presedinte al ICCJ la 17 septembrie 2010, pentru un mandat de trei ani.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul instantei supreme, Stanciu si-a inceput cariera de magistrat in 1980 ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, unde a activat pana in 1994.

In perioada 1994- 2004, a fost judecator la Tribunalul Galati si la Curtea de Apel Galati, iar din 2004, la Sectia Penala a ICCJ. Din 2007 pana in 2008, a condus cu delegatie Sectia Penala a ICCJ.

Livia Stanciu a prezidat completul de judecata care a decis cercetarea in libertate a doi sefi de servicii secrete si a decis condamnarea primarului PDL de Ramnicu Valcea Mircia Gutau.

De asemenea, Stanciu a condus completul de cinci judecatori care a decis condamnarea definitiva a lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare. Tot, presedintele ICCJ a prezidat si completul care l-a condamnat la sapte ani de inchisoare a fostului senator PSD, Catalin Voicu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Livia Stanciu propunerea CSM ICCJ, #Livia Stanciu propusa sefia ICCJ, #Livia Stanciu propunerea CSM Curte Casatie , #justitie