Lovitura teribila pentru CCR si ministrul Toader. Incepe decontul!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 07:22
50933 citiri
Lovitura teribila pentru CCR si ministrul Toader. Incepe decontul!

Pana cand grupul de infractori si inculpati care conduce Romania de la Bucuresti, de pe la Belgrad sau de aiurea, nu va reusi ceea ce pare ca si-a propus, adica sa ne scoata din Europa civilizata, nu doar din UE, abuzurile comise impotriva Justitiei cu mana CCR si a ministrului Toader incep, unul cate unul, sa explodeze in fata autorilor lor.

Iar ziua de marti a dus din acest punct de vedere doua ceasuri foarte bune.

In primul rand, este victoria de etapa, uriasa victorie de etapa obtinuta de Laura Codruta Kovesi la CEDO. Sesizarea a trecut de procedura filtru, adica indeplineste conditiile de admisibilitate de principiu si se va duce la judecata pe fond.

Va aduceti aminte cu cat dispret, tipic pentru un neprofesionist al dreptului (adevaratii profesionisti isi lasa loc de o mica indoiala), trata dl Toader sesizarea dnei Kovesi la CEDO? "Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judeca oameni, judeca exceptii, obiectii sau conflicte juridice de natura constitutionala. La CEDO te adresezi impotriva hotararilor instantelor judecatoresti in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva".

Dar CCR fix asta a facut, a judecat un om, iar acel om nu a avut nicio cale de atac impotriva unei sanctiuni pe care a primit-o. Exact aceasta este esenta cererii la CEDO a dnei Kovesi si iata ca la Strasbourg lucrurile au fost perfect intelese.

Pentru cei care inteleg CEDO, rapiditatea cu care cererea a trecut de procedura filtru, nici macar o luna, pe o procedura pe care o depasesc doar 5% dintre cereri, arata cat de serios trateaza CEDO cauza.

Iar daca sesizarea va fi admisa pe fond, loviturile vor veni precum ciomagul in capul CCR si al lui Tudorel Toader, cei care au siluit Justitia din Romania in fel si chip crezand ca nu exista, dupa cum spunea arogant ministrul, cale de atac. Iata ca exista.

Aici nu se pune problema revenirii dnei Kovesi in fruntea DNA. Nu se mai poate. Problema este ca niciodata vreun magistrat sa nu mai fie la cheremul unui ministru si nicio Curte sa nu-si mai permita sa iasa din limitele ei.

Iar victoria la CEDO vine cu numai o zi inainte ca dna Kovesi sa sustina interviul pentru functia de procuror european, dupa ce a ajuns pe lista scurta de numai cinci candidati. Ceea ce Tudorel Toader a aruncat la cos, a incercat sa distruga, iata cat valorizeaza Europa.

Este si aceasta o dovada a rupturii dintre noi si Bruxelles sau Strasbourg, acolo unde Tudorel Toader spunea ca statul de drept e o notiune flexibila de la tara la tara. Ceva similar cormoranilor din piscina.

Al doilea ceas bun a fost la Tribunalul Olt, care a admis solicitarea asociatiilor de magistrati pentru sesizarea CJUE cu o serie de intrebari cheie a caror esenta este: statul roman este obligat sau nu sa respecte MCV?

Intrebarea este retorica, in mod normal ar trebui sa fie inutila, pentru ca prin Constitutie statul roman are obligatia sa respecte Tratatul de aderare la UE din care MCV face parte.

Insasi CCR, pe vremea cand inca lua decizii de constitutionalitate, nu devenise un Tribunal al poporului, a consfintit aceasta obligatie in Decizia 2/2012.

Este practic imposibil ca CJUE sa dea un raspuns negativ la aceasta intrebare, fiind doar o chestiune de timp pana cand acest guvern si acest ministru al Justitiei vor fi din nou pusi la colt.

Ar fi un moment in care si CCR, si Tudorel Toader ar trebui sa se intrebe cat de departe vor sa mearga si ce fel de consecinte sunt dispusi sa isi asume, pentru ca mitul intangibilitatii deciziilor CCR incepe sa se destrame macinat de multimea de abuzuri comise de continuturile robelor visinii.

O intrebare grea cu atat mai mult cu cat si CCR, si Tudorel Toader sunt in fata unor momente cheie care sa desavarseasca ceea ce toata lumea a inteles, mai ales in cancelariile occidentale si la Bruxelles, cu precizie cum se numeste - amnistie.

Dl Toader este presat sa emita acea OUG de repunere in termen (folosesc terminologia domniei sale) pentru toti cei condamnati de completurile de cinci ale ICCJ, ca o continuare a scandaloasei decizii a CCR care a uzurpat astfel rolul instantei de judecata, permitandu-si sa iasa din sfera legalitatii pentru a judeca ceea ce este dincolo de competenta sa, adica legalitatea.

De ce este absolut de neconceput aceasta ordonanta a explicat pentru Ziare.com un ilustru judector de penal, Ciprian Coada, de la Curtea de Apel Constanta. Sunt argumente juridice, constitutionale si de bun simt care nu pot fi eludate decat cu o crunta rea-credinta.

Un judecator vorbeste despre efectele grave ale Ordonantei Toader. Cum au influentat sentintele protocoalele si completurile de 5? Interviu

Degeaba a tot incercat Tudorel Toader sa se impauneze ca s-a opus amnistiei daca va semna o ordonanta care exact asta va genera, o amnistie. Rejudecarea va insemna doar constatarea implinirii prescriptiei in majoritatea cazurilor, un probatoriu si o legislatie facute ciur de deciziile CCR, ridicarea masurilor asiguratorii si chiar restituirea prejudiciilor confiscate de la infractori.

Mai mult, intr-o consultatie juridica acordata gratis penalilor, dl Toader a recomandat trecerea la urmatoarea etapa a demolarii Justitiei: contestarea completurilor de 3 ale ICCJ pentru ca nu ar fi fost constituite prin tragere la sorti.

Doar ca nu exista nicin text de lege, dupa cum spune judecatorul CSM Bogdan Mateescu, care sa prevada tragerea la sorti a membrilor completurilor colegiale cu exceptia celor de 5.

Deci cel mai probabil ca va fi atacata prin exceptie de neconstitutionalitate, dupa cum recomanda Tudorel Toader, norma care nu prevede aceasta modalitate de constituire si, daca CCR va admite din nou inadmisibilul, va veni o noua OUG care sa duca la desfiintarea hotararilor pronuntate in prima instanta de ICCJ, pentru ca rejudecarile sa nu vizeze doar apelurile, ci totul de la zero astfel incat nimeni sa nu rateze prescriptia.

Toti cei ajunsi in apel la completurile de 5, in frunte cu Valcov si Dragnea, au fost condamnati in prima instanta de completurile de 3.

Dar mai e ceva. Daca se pune in discutie constituirea completurilor colegiale, asta va cobori si spre curtile de apel, adica spre salvarea celui care altfel nu poate fi salvat - Dan Voiculescu, condamnat de CAB. Dupa o desfiintare a hotararii de condamnare, rejudecarea nu ar mai avea loc, pentru ca fapta lui Voiculescu e prescrisa.

CCR si Tudorel Toader se indreapta catre tomberonul istoriei dreptului european unde sunt convinsa ca ii vor arunca instantele europene. Insa cu cat vor inainta mai mai mult si pretul pentru Romania, si pretul pentru ei va fi mai mare.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Kovesi admisibilitate CEDO, #Toader ordonanta completuri ICCJ , #justitie