Lupta anticoruptie, laudata in raportul MCV al Comisiei Europene. Parlamentul, criticat din nou (Surse)

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 12:20
3310 citiri
Lupta anticoruptie, laudata in raportul MCV al Comisiei Europene. Parlamentul, criticat din nou (Surse)
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) lauda progresele facute de tara noastra in lupta impotriva coruptiei, insa, ca anul trecut, Parlamentul este criticat pentru franele puse in calea acestei ofensive a Justitiei.

Informatiile au fost obtinute de Digi 24 de la un oficial de la Bruxelles care a vazut documentul, ce urmeaza sa fie prezentat oficial miercuri de catre Comisia Europeana (CE).

Astfel, noul raport MCV, formulat intr-o nota pozitiva, continua linia celui de anul trecut, cand expertii de la Bruxelles au facut observatii similare tarii noastre.

Daca in raportul anual sunt evidentiale evolutiile campaniei anticoruptie, specialistii Comisiei Europene au trasat si o serie de critici mai multor institutii, in special Parlamentului, pentru ca da avize negative solicitarilor Justitiei, fara a le motiva si fara a avea elemente justificative concrete.

Critici au fost aduse si legat de noile Coduri - Penal si de Procedura Penala -, atragandu-se atentia ca zeci de articole au fost declarate neconstitutionale de catre judecatorii de la CCR, insa nu s-au facut nici pana acum modificarile necesare.

In ceea ce priveste numirile la varful institutiilor sistemului judiciar, expertii europeni au avertizat ca acestea trebuie facute in baza unui proces transparent, pentru consolidarea increderii in Justitie.

Lui Tariceanu nu i se pare "deloc corect"

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat miercuri ca nu i se pare "deloc corect" modul in care procedeaza expertii CE fata de progresele Romaniei in ultimii ani, referindu-se la raportul MCV pe 2015.

"Nu am sa comentez acum criticile MCV. Am de multe ori senzatia ca in loc ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa functioneze ca atare, asa cum a fost conceput, el s-a transformat numai intr-un mecanism perpetuu in care sunt anumite tinte puse Romaniei si tintele se indeparteaza.

Nu mi se pare deloc corect modul in care procedeaza Comisia Europeana fata de progresele enorme pe care le-a facut Romania in ultimii ani in toate privintele si, de aceea, va spun ca privesc cu din ce in ce mai putin interes aceste raporturi care nu mi se par deloc obiective", a explicat Tariceanu, la Senat.

Comisia Europeana (CE) va publica miercuri Raportul anual privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care prezinta progresele facute de Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne, dar si problemele sistemului judiciar si ale institutiilor statului, capitole monitorizate inca din 2007.

CE va prezenta in aceeasi zi si raportul MCV privind evolutiile si lacunele Justitiei din tara vecina Bulgaria.

Basescu, despre noul raport MCV: Va fi unul bun, dar cu o atentionare (Video)

Romania va primi un raport MCV mai bun ca Bulgaria

Raportul MCV anterior a fost prezentat de Executivul european pe 28 ianuarie 2015. Documentul a aratat ca tara noastra a facut progrese continue in Justitie, mai ales in ceea ce priveste lupta anticoruptie, insa Parlamentul a fost criticat.

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

Oficialii europeni au atras atentia si in 2015 ca Legislativul de la Bucuresti a fost reticent in aplicarea deciziilor judecatoresti si nu a respectat un calendar clar privind procedura de trimitere in judecata a alesilor.

In schimb, in raportul MCV s-a subliniat faptul ca "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut o dinamica remarcabila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport MCV, #raport MCV Romania , #justitie
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
E contabilizat si cazul Werner si consoarta? Ca din Hotarirea data
Poza marin123
marin123
rank 5