Macovei (ANI): Riscam sa nu mai aflam niciodata averile din strainatate ale ministrilor

Marti, 20 Iulie 2010, ora 20:40
2301 citiri
Macovei (ANI): Riscam sa nu mai aflam niciodata averile din strainatate ale ministrilor
Foto: Realitatea TV

Presedintele ANI, Catalin Macovei, avertizeaza asupra faptului ca suspendarea activitatii ANI, dupa decizia Curtii Constitutionale si modificarea legii in Senat, pune in pericol anchetele desfasurate in strainatate in privinta averilor unor ministri.

Intrebat, marti, la Realitatea TV, care a fost rezultatul investigatiilor efectuate peste hotare cu privire la averile unor ministri, investigatii anuntate inca din iulie anul trecut prin afirmatia "cel putin un ministru are conturi nedeclarate in strainatate", Catalin Macovei a raspuns: "Evident ca sustin in continuare aceste informatii. Dar din luna aprilie (n.red- dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea legii de functionare a Agentiei), toate investigatiile ANI au fost suspendate. Pe de alta parte, o investigatie in strainatate poate dura foarte mult, iar daca a trecut un an de zile de la incetarea mandatului acelei persoane, dosarul trebuie sa se inchida conform acestei noi legi de functionare, deci s-ar putea sa nu aflam niciodata".

Presedintele ANI a explicat ca legea nu ii permite sa ofere detalii cu privire la numarul de cazuri instrumentate.

"Legea nu permite sa se faca publica o asemenea informatie. Nu va pot da o cifra exacta, dar va pot spune ca procedurile cu strainatatea dureaza foarte mult", a precizat acesta.

La insistentele jurnalistilor, Catalin Macovei a recunoscut ca, daca legea ANI nu este modificata rapid, este posibil ca timpul sa lucreze in favoarea celor anchetati.

"E posibil, teoretic, sa scape. Asteptam sa primim o lege ca sa ne terminam investigatiile. Din cele patru mii de dosare in lucru, vreo 2.500 se inchid in cazul in care legea ramane in aceasta forma", a subliniat el.

Intrebat in ce stadiu se afla dosarele fostilor ministri Gheorghe Pogea, Sorina Placinta si Nicolae Nemirschi, dosare ce au facut mare valva pe vremea cand acestia se aflau in functie, Catalin Macovei a precizat ca ele au fost finalizate si se asteapta rezultatele din justitie, care nu se stie cand vor veni.

"In vestitul caz al medicului Bradisteanu, in care am solicitat confiscarea partiala a averii, dupa doi ani si jumatate nici nu s-a intrat pe cauza", a reamintit acesta.

Catalin Macovei a facut si o "confidenta", dupa cum s-a exprimat el insusi. "Cu ocazia procesului legislativ al legii ANI am intrat in contact cu tot felul de oameni politici, pe multi i-am cunoscut la Parlament. Cand am vazut forma dezastruoasa a legii, am discutat cu un senator al puterii (nu ii dau numele pentru ca nu pot dovedi) si i-am spus: 'V-am vazut la televizor clamand vorbe frumoase despre controlul averilor, dar ati votat altfel!' Stiti ce a raspuns? 'Stimate domn e posibil ca peste doi ani sa pierdem alegerile, si vom fi primii care facem coada la ANI, cum sa facem o lege puternica?'", a dezvaluit Catalin Macovei, precizand ca o discutie similara a avut si cu un senator din Opozitie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#raport justitie Romania, #Catalin Macovei, #lege ANI, #averi ministri strainate , #justitie