Ziare.com

Magistratii au blocat retrocedarea stadionului Juventus. O batrana de 88 de ani trebuie sa primeasca despagubiri pentru arena de fotbal, un cartier de blocuri si parcul Motodrom

de Ionel Stoica
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 10:45

   

Magistratii au blocat retrocedarea stadionului Juventus. O batrana de 88 de ani trebuie sa primeasca despagubiri pentru arena de fotbal, un cartier de blocuri si parcul Motodrom
Stadionul echipei Juventus Colentina ramane in proprietatea Primariei Bucuresti, potrivit unei decizii irevocabile date de Curtea de Apel Bucuresti. Instanta arata ca mostenitorul averii "Mihaescu" este indreptatit sa primeasca imobilul, iar pentru acest lucru trebuie sa fie despagubit in bani.

Unul dintre cele mai controversate dosare de retrocedare din Capitala, cel care priveste restituirea in natura a unor blocuri, drumuri, alei si spatii verzi, a stadionului echipei Juventus Colentina, a parcului Motodrom si a sediului Universitatii Lumina, a fost solutionat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti dupa aproape sase ani de procese.

Magistratii au decis irevocabil ca Ilieana Clara Constanta Mihaescu (88 de ani) este indreptatita sa primeasca restituiri de circa 30 de hectare in cartierul bucurestean Colentina. Unele terenuri vor fi retrocedate in natura, in cazul celor pe care nu s-au construit imobile sau constructii de utilitate publica.

In cazul unor terenuri pe care s-au construit blocuri, drumuri si spatii verzi, terenul de fotbal al echipei Juventus Colentina, parcul Motodrom, o benzinarie si sediul Universitatii "Lumina", instanta a aratat ca batrana are calitatea de persoana indreptatita la acordarea masurilor reparatorii in echivalent in conditiile Legii 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi accesata pe portalul instantelor de judecata.

O sentinta aproape similara a dat si Tribunalul Bucuresti pe 10 aprilie 2017. Diferenta principala a fost ca stadionul echipei Juventul Colentina, in suprafata de 43.493 mp, era pe lista imobilelor care trebuiau restituite in natura, iar prin decizia Curtii de Apel Bucuresti a trecut pe lista imobilelor pentru care Ilieana Clara Constanta Mihaescu trebuie sa primeasca despagubiri.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi accesata pe portalul instantelor de judecata.

Ce terenuri se restituie in natura

Curtea de Apel Bucuresti a aratat in minuta deciziei in cazul caror terenuri Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) trebuie sa emita dispozitii de restituire in natura:
  • un lot in suprafata de 1.079 mp avand destinatia de parcare adiacenta benzinariei Shell,
  • un lot in suprafata de 24.289 mp, triunghiular, adiacent terenului dat in folosinta gratuita Asociatiei Sport Club Juventus Bucuresti,
  • un fost poligon auto in suprafata de 10.104 mp
  • un lot dat in folosinta Contact Autotransport CO SRL in suprafata de 1.697 mp
.

Pentru ce imobile se dau despagubiri

Pe de alta parte, imobilele pentru care Ilieana Clara Constanta Mihaescu are dreptul la masuri reparatorii sunt:
  • lotul dat in folosinta gratuita Asociatiei Sport Club Juventus Bucuresti, in suprafata de 43.493 mp,
  • lotul concesionat catre Lumina Institutii de Invatamant SA, in suprafata de 14.468 mp,
  • lotul dat in folosinta catre Shell Romania SA in suprafata de 1.329 mp,
  • lotul in suprafata de 27.533 mp ocupat de blocuri, drumuri, alei si spatii verzi,
  • terenul in suprafata de 13.330 mp situat in strada Rascoala, numarul 9A, Sectorul 2 pentru care au fost emise titluri de proprietate conform Legii 18/1991 a fondului funciar
  • lotul reprezentat de terenul in suprafata de 8,16 ha pe care se regaseste Parcul Motodrom.

Non combat in faza de fond

Povestea restituirii stadionului Colentina a atras atentia si judecatorului Tribunalului Bucuresti, care a motivat ca a fost aproape nevoit sa-l retrocedeze in natura, deoarece PMB nu a adus probe in instanta care sa dovedeasca in concret care este utilitatea publica a bazei sportive, ci doar a evocat vag interesul general al colectivitatii.

Magistratul a aratat si ce ar fi trebuit sa sustina functionarii Primariei. "Realizarea unei academii sportive sau a oricarei alte forme de organizare in cadrul careia sa se asigure pregatirea la nivel de copii si juniori, elementul general fiind posibilitatea acordata comunitatii de a asigura membrilor sai mijloacele pentru a incepe sportul de perfomanta", a explicat judecatorul.

"Punerea la dispozitia colectivitatii a bazei pentru utilizarea acesteia in scop de agrement, spre exemplu punerea la dispozitia persoanelor a unor terenuri pe o perioada determinata (1 ora, o parte a zilei), pentru practicarea unor sporturi (fotbal, tenis), elementul care atrage utilitatea publica fiind determinat de dezvoltarea sportului de masa", a mai aratat magistratul cum trebuiau sa pledeze avocatii primariei.

Povestea mostenirii

Atunci cand a cerut retrocedarea, Ilieana Clara Constanta Mihaescu a aratat instantelor ca toate aceste bunuri au apartinut tatalui ei, inginerul Stefan Mihaescu, decedat in 1968, si au fost preluate abuziv de comunisti.

Potrivit actelor din dosar, Stefan Mihaescu a dobandit aceste bunuri in 1928, dupa ce le-a cumparat de la Societatea Anonima pentru Industria si Comertul de Caramizi si Materiale de Constructii "Caramida" contra sumei de 19,2 milioane de lei.

Era vorba de o fabrica de caramida -cladiri, unelte, masini- si terenul din jur. Pe timpul comunistilor, pe aceste terenuri au fost ridicate blocuri de locuinte, un poligon auto si baza sportiva "Intreprinderea de calculatoare Felix".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarul

Romania o tara de jigodii si nenorociti. Parintii mei au patit la fel , primarii si acolitii lor au tergiversat lucrurile pana pamantul parintilor a fost dat unor excroci politici apoi vandut firmei Kaufland unde normal sa construit magazinul Kaufland . Parintilor li s-a repartizat pamantul undeva la cealalta periferie a orasului Tulcea .Asa va pati si sarmana batranica , pamantul care il va primi nu va avea nici o valoare i se vada undeva la Cucuietii din Deal .Bine ca au furat si impartit pamanturile scumpe politicienii excroci si nenorociti din rromanika .Traim intr-o tara de rasul lumii ,coruptii, hotii, smenarii , cersetorii, pomanagii,pupincuristii, mincinosii , milogii , saracii , flamanzii sunt la mare valoare. Suntem rusinea, zoiul, spalatorul,presul europei .Dau dreptate europenilor cand ne fac tigani si sarantoci, au dreptate cand spun ca suntem talhari , needucati , salbateci si primitivi .Doar cine nu a trait intr-o tara civilizata poate spune ca nu e adevarat .Niciodata nu vom fi la nivelul celorlalte tari europene nu din cauza lor ci din cauza poporului asta de tampiti si idioti , cu glumitele noastre de doi lei niciodata nu vom fi europeni .Stiu ca e dureros , pupincuristii dezaproba ce scriu , neinteresant atat timp cat eu spun adevarul .

 

eu te inteleg ft bine...

Stiu ce simti cind nedreptatea ti se baga fortat pe gat.Bunicii mei au avut paminturi linga Targoviste,pe doua dintre ele se afla sonde de gaze.Logic ar fi fost sa fie despagubiti sau macar sa li se ceara voie ca aceste sonde sa stea pe locurile noastre.Numai ca li s -au dat alte terenuri in alta parte ,pe motiv ca sondele sunt ale statului.Comunismul traieste....

Adevarul

Corect ce spui, problema e ca politicienii pot lua orice pamant pe cand persoanele cu drept de propietate nu isi pot primi drepturile .De ce pentru unii muma si pentru altii ciuma ? De ce intotdeuna in tara asta de milogi a trebuit sa fie asa? De ce intotdeuna in tara noastra de *** nu este niciodata dreptate ? Mi se face scarba de tot ce inseamna rromanika, salutari din Halllandale :)))

despagubirile in bani adica in puncte fara valoare

O mare smecherie punctele, statul ia terenuri si case pe gratis, fondul proprietatea are zero lei pt a rascumpara punctele. Propietarii asteapta de peste zece ani, este lista, la 88 de ani nu are nici o sansa sa primeasca ceva. noi suntem din 2009 pe lista cu numar peste 1000, ea va fi la vreo 3000+. Ne-au furat bunurile cu acte in regula.

bai nene!

Romania asa cum este ..inca este tara mea.Nu te zbate ca sunt in USA din '90,si am cetatenia americana de zeci de ani.Nimeni nu-ti da tie voie sa numesti tu pe romani,nenorociti si jigodii.Posteaza ca un domn chiar daca ti-e greu.Te inghesui si tu si cel numit ..miami,sa ponegriti romanii.Intimplator locuiesc in Miami-Beach si sunt fiu de legionar.Mai sunt si ardelean si noi ne iubim tara si-i ajutam cum putem pe cei de acasa.Orice,dar nu-mi ponegresc tara si oamenii ei.Veniti voi din Tulcea si Tirgoviste-oameni fugiti ca si mine spre mai bine-sa judecati poporul roman care intr-adevar trece printr-un moment greu.Sa va fie rusine,ca romani nu mai sunteti.

Dupa 90

N-a mai fugit nimeni ,granitele erau deschise .

Adevarul pentru 33154

Ce cauti tu in America ardeleanule? Eu am venit aici pe timpul comunistilor, azilant politic, tu ce cauti aici daca erai asa bine si respectat in Romania ?Tu ai venit in America cand Romania era in capitalism dupa revolutie. Daca tot respecti Rromnika de ce nu pleci inapoi ca sa fii respectat acolo? Cred ca ai fost sarac si flamand de asta ai venit aici in America, apropo fratele bunicului Tulcean a murit luptand pe front sa elibereze ardealul cand voi ardelenii erati iobagii lor si nu ati ridicat un pai sa scapati de iobagie. Ai uitat cand grofii unguri va puneau pe rotisor, va violau femeile, va lu-au mancarea de la gura copiilor? Ati uitat cand fugeati la sud s-a scapati de puscaria si pedepsele grofilor? Sudistii v-au dat dat casa, masa si locuri de munca, voi ardelenii denumiti si jidanii romani nu ati fi facut asa ceva pentru sudisti .Si daca esti asa mandru de Romania te invit sa te intorci acasa acolo de unde esti tu , in ardealul tau .Nu-mi spune tu mie ce si cum sa vorbesc, stiu diferenta rromanika -america .

BRRC dateti campii d-le propagandist deziformator

Pana a intra in UE ii trimetea pe toti impachetati inapoi in Romania.

Jugulara Bucuresti

Nu "Juventus"...
Echipa a cui puii mei este,nu are voie sa foloseasca denumirea de Juventus Bucuresti!
Voi nu stiati?

 

Dom Postac

Juventus este una dintre cele mai vechi echipe din Ro . Unde erau italienii in anii 20 ,de ce n-au guitat nimic atunci ?

Cred ca legea asta a retrocedarii cum nu mai exista pe lume,

a creat cadrul legal la cele mai mari excrocherii de dupa 89 !
Din harticol si dintr-o postare ineleg ca terenul asta al lui Iuventus RO ar fi fost cumparat in anul 1928 de sotul babetei ce figureaza ca persoana careia i s-a retrocedat (caci sunt 100 in 1000 convins ca ea este doar un paravan al unui Becali imobiliar) dar clubul deci si stadionul is din anii 1920...
Miroase a coruptie, a hotie si a justitie strambata de tot !
PS Oare de ce RO este unica tara din fostele tari comuniste unde s-a dat o atare lege si mai ales unica care a restituit in natura proprietati. Spre exmplu in ungaria nu s-a restitit in natura nimic iar despagubirile au fost de maxim 20 de mii de euroi !

 

gresit

Daca era cineva in spatele retrocedarii adica al batranii se alegea si cu terenul Juventus nu cu niste gropi de gunoi si poligoane auto dezafectate. regele gunoaielor care detine clubul a facut cadouri substantiale incepand cu cateva luni in urma judecatorilor ca sa se asigure ca va putea folosi terenul GRATIS, fara sa plateasca un leu la taxe!!!! Nu degeaba orasul arata cum arata.

punctele nu au valoare, banii nu exista la fondul proprietatea

Toate aceste terenuri sunt luate defapt pe gratis de la batrana caci bani pt despagubiri nu exista . Hotie la drumul mare, nimeni din cei care primesc puncte nu au vazut un leu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor