Mandatul de judecator al CCR, luat in calcul la pensie - decizie CCR

Joi, 05 Mai 2016, ora 16:12
2249 citiri
Mandatul de judecator al CCR, luat in calcul la pensie - decizie CCR
Foto: Arhiva site/ Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a admis joi sesizarea Monei Pivniceru privind includerea mandatului de judecator al acestei institutii in calculul pensiei.

Mona Pivniceru, judecator constitutional si fost ministru al Justitiei, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate in cadrul unui proces pe care il are la Tribunalul Iasi, unde a contestat faptul ca perioada de cand este la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) nu a fost luata in considerare ca vechime in dosarul ei de pensionare.

Astfel, sesizarea ajunsa la colegii ei de la CCR si a fost admisa, potrivit News.ro.

Seful CCR: Peste 14.000 de legi nu sunt in acord cu Constitutia. Sa le stergem si sa facem altele

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a comentat, joi, aceasta sesizare, afirmand ca judecatorii constitutionali au aceleasi drepturi ca si cei de la Inalta Curte, deci ar trebui sa aiba si pensia calculata la fel.

"Sigur ca suntem magistrati, ca asa scrie la lege. Ar trebui multe facute, dar legislatia in general e necorelata, sunt foarte multe probleme de necorelare legislativa. Sigur ca si judecatorii curtii sunt magistrati, pentru ca avem acelasi salariu ca judecatorii de la Curtea Suprema (Inalta Curte de Casatie si Justitie, n.r.) si toate celelalte drepturi. Normal ca si pensia sa o avem la fel", a afirmat Zegrean, inaintea sedintei CCR in care a fost analizata sesizarea Monei Pivniceru.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, judecatorii si procurorii se pot pensiona la cerere inaintea varstei prevazute de lege daca au o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura. La calcularea vechimii se poate lua in considerare si perioada in care magistratul a avut profesia de avocat, dar nu mai mult de 10 ani.

In varsta de 57 de ani, Mona Pivniceru a fost avocat din 1982 pana in 1981, cand a devenit judecator. A lucrat la instantele iesene si apoi la Inalta Curte, pana in septembrie 2011, cand a devenit membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). A ocupat apoi functia de ministru al Justitiei in perioada 23 august 2012 - 27 martie 2013, iar din iunie 2013 este judecator al CCR.

Tot joi, Augustin Zegrean a declarat ca si-a depus dosarul pentru a primi pensie speciala de parlamentar, comentand ironic ca nu a putut "rezista".

"V-am spus ca nu cred ca am sa rezist. Nu am rezistat", a spus Zegrean, intrebat daca si-a depus dosarul pentru a primi pensia speciala de parlamentar.

Seful CCR si-a depus dosarul pentru pensia de parlamentar: Nu am rezistat

Fost deputat, Zegrean declara la inceputul anului, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca nu crede ca ar rezista tentatiei de a cere si el pensia speciala pentru parlamentari, pentru ca "nu e nimeni atat de bogat in Romania incat sa isi permita sa renunte la acesti bani".

El a mai mentionat atunci ca, desi toate partidele s-au laudat ca fac contestatie la legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, CCR nu a inregistrat nicio contestatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Pivniceru pensie vechime judecator CCR , #justitie