Manual de linsaj public. Cum opereaza reteaua lui Badalau, cumparatorul de suflete din judetul Giurgiu

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Joi, 22 Iunie 2017, ora 12:51
25446 citiri

In Suflete Moarte, Nicolae Gogol prezinta aventura unui functionar corupt, Cicikov, in cautare de imbogatire rapida. Cicikov, profitand ca guvernul taxa proprietarii de pamant in functie de numarul de tarani de pe mosie, indiferent daca acestia erau vii sau morti, se plimba din sat in sat cumparand "suflete".

Scopul sau era ca dupa ce a strans un numar semnificativ de "suflete" sa imprumute o suma colosala, garantand cu toti taranii pe care ii avea doar pe hartie. Afecerea nu-i iese in cele din urma, dar nu inainte sa devina proprietarul a sute de "suflete".

Zilele trecute, in plin fratricid PSD, senatorul Niculae Badalau a fost audiat intr-un dosar DNA. Numarul 2 din partid, insotit de odrasla sa Gabi Badalau, au fost invitati in calitate de martori.

Pentru Badalau nu e prima data cand are contact cu procurorii. In trecut a mai fost condamnat cu suspendare pentru furtul a 4 saci de grau, investigat de DIICOT pentru evaziune fiscala cand a cumparat un teren cu 12.000 euro si l-a vandut cu 3 milioane de euro, evitand sa plateasca taxe de 500 mii euro si, intr-un alt dosar, a fost cercetat de DNA pentru evaziune fiscala de 50 milioane de euro.

Nici odrasla sa nu e client nou pentru procurori. La inceputul anului, Badalau junior a fost iertat de o condamnare penala intr-un dosar de inselaciune dupa ce a ajuns la un acord de mediere si a platit o amenda de 9.500 de lei. Badalau Radu Gabriel, cum e trecut in dosarul penal, a vandut o masina furata unui cumnat in schimbul a 20.000 euro.

Nici fiica senatorului Badalau nu are o reputatie mai buna. In 2015, Sabina Badalau ar fi incasat ilegal sporuri salariale de pana la 75% pe vremea cand lucra la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, conform unui raport al Curtii de Conturi.

Fata lui Badalau lucreaza in prezent la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti. In 2017, dupa ce la conducerea Ministerului Transporturilor a fost numit Razvan Cuc, deputat PSD de Giurgiu, iubitul fetei lui Badalau, Razvan Marica, a fost numit si el in cadrul Consiliului de Administratie al TAROM.

Dar Badalau are grija si de familia extinsa. Marian Mina, finul lui Badalau, este presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, fiind implicat in nenumarate afaceri dubioase cu bani publici, inclusiv in afaceri cu Catalin Voicu, fostul senator PSD si unul dintre cei care l-au protejat pe Badalau de-a lungul activitatii sale in Parlamentul Romaniei.

O alta protejata a lui Badalau este Raluca Geanta, cumnata lui Badalau si directoare a Scolii Generale din localitatea Malu Spart. La doar cateva zile de la inceputul protestelor impotriva OUG 13, senatorul Badalau dona scolii din Malu Spart un microbuz.

Gestul a fost mediatizat pe o pagina de Facebook destinata promovarii cultului personalitatii directoarei Raluca Geanta intitulat ironic Scoala Gimnaziala Malu-Spart. Sunt multe lucruri care pot fi spuse despre stilul managerial al directoarei Raluca Geanta, dar nu ca ar obisnui sa fure iaurtul copiilor din programul laptele si cornul in genti luxoase.

Oamenii lui Badalau nu se rezuma doar la familie. A merita denumirea de baron local inseamna sa conduci cu o mana de fier tot judetul si sa-ti dai girul pentru fiecare numire, de la directorii de scoli si spitale si pana la sefii de post.

Pana sa-i ajunga odrasla la majorat, Badalau si-a condus firmele prin interpusi. Firma NBG SRL a fost condusa de Nina Zanfir, o apropiata de familie si angajata la firma. In ultimii ani, firma e condusa de Badalau junior si isi desfasoara activitatea obtinand contracte cu statul.

Chiar si in singura localitate din judet unde nu exista primar PSD, NBG primeste contracte finantate din bani veniti de la Consiliul Judetean. Badalau isi continua afacerile prin interpusi. Leontin Zamfir zis Leu, viceprimar PSD in Bolintin Vale si hot de teava din conducta Petrom, se lauda in timpul campaniei ca rolul lui este sa aduca banii de la Badalau.

La mai bine de un an, inca nu au venit banii de la Badalau. Incercarea lui Sevil Shhaideh de a debloca fondurile din Programul National de Dezvoltare Locala ar fi dus probabil la alimentarea firmelor de casa ale baronului Badalau. Leontin Zamfir a fost gasit in incompatibilitate de Corpul de Control al Prefectului dupa ce scoala din Malu Spart a fost renovata de firma fiului sau iar el era membru in Consiliul Local din Bolintin Vale.

In momentul in care Consiliul Local trebuia sa ia act de situatia de incompatibilitate, primarul PSD din localitate a retras punctul respectiv de pe ordinea de zi. Fata primarului era si ea profesoara la scoala din Malu Spart.

Atunci cand nu esti un apropiat al lui Badalau, poti deveni protejatul sau, daca stii ce sa oferi la schimb.

Este cazul lui Daniel Traistaru, despre care inclusiv apropiatii sai au afirmat ca acesta a acceptat sa treaca de la PDL la PSD pentru a fi protejat de Badalau. In trecut, Daniel Traistaru ar fost in incompatibilitate detinand in acelasi timp functia de consilier local si inspector in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii Giurgiu.

Totodata, acesta a mai fost si inspectorul responsabil de supervizarea unei lucrari de infrastructura masive in orasul Bolintin Vale si executata de firme apropiate de ultimii doi presedinti ai PSD, Liviu Dragnea si Victor Ponta. Firma castigatoare a subcontractat proiectul, asadar numele firmelor care au executat lucrarea nefiind cunoscute.

In cele din urma intregul proiect a fost un fiasco, strazile orasului fiind impracticabile mai bine de 3 ani. Ulterior Daniel Traistaru a devenit primarul orasului Bolintin Vale din partea PSD cu promisiuni heirupiste de refacere a infrastructurii orasului. La 1 an de la alegerile locale nu s-a schimbat nimic in mica localitate din nordul judetului Giurgiu.

Tentaculele dinastiei Badalau se extind la intreg judetul si cuprind inclusiv puncte strategice pentru Romania cum ar fi podul peste Dunare Giurgiu - Ruse si Zona Libera Giurgiu.

Giurgiu este al cincilea cel mai sarac judet din Romania si are doar 40% din locuinte racordate la canalizare iar analfabetismul ajunge la 4% sau 10.000 de persoane, cel mai ridicat nivel din Romania. Giurgiu a avut cel mai slab nivel de promovabilitate la Bac. Doar 36% din elevii inscrisi la examenul de Bac au reusit sa promoveze. Giurgiu e printre ultimele cinci judete la numarul de locuitori cu studii superioare avand sub 7% absolventi de facultate.

Daca functionarul lui Gogol cauta suflete moarte, functionarul Badalau se asigura ca detine suflete vii. Giurgiu are 250 mii de suflete din care Badalau isi trage puterea si banii. Judetul e controlat in totalitate de PSD. La ultimele alegeri PSD si ALDE au obtinut peste 80% din voturi, iar PNL putin peste 10% avand un rol mai mult decorativ de opozant intr-un judet care mimeaza democratia.

Ce se intampla insa cand unele suflete pur si simplu nu sunt de vanzare? Cand integritatea si devotamentul stau in calea celor care cred ca totul se poate cumpara? Un astfel de exemplu este Adrian Gabriel Pintilie, profesor de sport la scoala din Malu Spart, condusa de cumnata lui Badalau.

Despre profesorul Pintilie pot vorbi rezultatele: zeci de premii an de an la olimpiadele scolare la nivel judetean sau national, la mai toate ramurile sportive: sah, rugby, fotbal, handbal, cros, atletism etc.

Toate acestea, in conditiile in care scoala unde preda nu are un teren de sport si pana acum cateva luni nu avea nici sala de sport. Despre omul Adrian Gabriel Pintilie pot vorbi cel mai bine elevii sai. An de an, acesta le asigura pregatirea copiilor din munca voluntara si din fonduri proprii. La finalul fiecarui an scolar, el doneaza salariul din ultima luna pentru a-i premia pe copiii cu rezultate foarte bune la concursurile sportive. Desigur, el este un paria in scoala sa.

O amenintare pentru clanul PSD, care vede in el un potential de imagine neexploatata de banda lui Badalau. Adrian Gabriel Pintilie nu vrea decat un tratament normal din partea scolii. Iar visul sau este ca scoala la care preda sa aiba un teren de sport.

Rugamintile sale repetate, sustinute de rezultatele exceptionale obtinute ani la rand de elevii sai, nu i-au induplecat insa pe apropiatii "famigliei" Badalau sa ia aceasta masura. Realizand ca pentru acestia tinerii, educatia sau sportul nu reprezinta prioritati, dar si cu speranta de a le oferi concetatenilor sai o administratie transparenta si curata, el a candidat la primarie impotriva protejatilor lui Badalau din partea PACT. De atunci, a devenit tinta gruparii Badalau: a fost jignit, amenintat si denigrat public.

In trecut, in cel mai pur spirit bolsevic, i s-a interzis sa afiseze la avizierul scolii diplomele obtinute de elevi si au fost organizate sedinte ale Consiliul de Administratie al Scolii Generale din Malu Spart ca profesorul Pintilie sa fie prelucrat de colectivul de munca, criticandu-l in speranta ca va fi "distrus psihic".

Acum cateva zile, atacurile la adresa lui Adrian Gabriel Pintilie au atins o noua borna. Acesta este linsat public si amenintat cu plangeri la inspectorat si la politie intr-un articol dintr-o publicatie locala. Materialul poate fi accesat aici.

Cum s-a ajuns aici? O postare pe o retea de socializare a unui utilizator care nu-si dezvaluie identitatea (folosind poza de profil a unui cunoscut actor de la Hollywood) l-a acuzat pe profesorul Pintilie ca ar fi dat note mai mici unor elevi la educatie fizica, pe baza unor "simaptii" politice si pentru a le scadea media in mod deliberat. Stiindu-se nevinovat, Adrian Gabriel Pintilie s-a aparat si a explicat ca notele pe care le da elevilor tin doar de performantele acestora si de nimic altceva.

In apararea sa au sarit si fosti elevi ai sai. Ulterior, in urma unor presiuni uriase, una dintre eleve a fost nevoita sa nege afirmatiile facute, sustinand ca a fost "manipulata" de Adrian Gabriel Pintilie. Pentru banda lui Badalau, totul este permis pentru a-si salva imaginea. Chiar si a recurge la presiuni asupra unor copii.

Adrian Gabriel Pintilie este un exemplu de cetatean responsabil care desi a dat mereu atat de mult pentru comunitatea sa, a simtit ca poate da si mai mult. Dar implicarea politica se plateste scump pe mosia lui Badalau. Te poate costa nu doar efort, bani si reputatie profesionala, dar poate duce si la umilinta publica. Niculae Badalau este doar un exemplu de despot local a carui putere se bazeaza pe tacerea celor care se complac in a fi cumparati de "vanzatorul de suflete vii."

In prezent, el este mana dreapta a sefului celui mai puternic partid din Romania, un alt "functionar" care si-a condus in mod similar judetul. Si acum vrea sa conduca, alaturi de Badalau si altii ca el, o tara intreaga. Sfarsitul lor insa e aproape. Si va fi cu atat mai aproape cu cat oameni precum Adrian Gabriel Pintilie nu vor tacea si vor #rezista. Pentru ca Romania e mai mult decat o tara de "suflete cumparate".

Valentin Stefan este specialist in OSINT cu precadere in investigatii antifrauda si in prevenirea spalarii banilor. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Niculae Badaleu DNA, #Niculae Badalau proces , #justitie