Marele razboi (Opinii)

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 23:56
9661 citiri
Marele razboi (Opinii)

Se consuma zilele acestea una dintre cele mai teribile batalii pentru viitorul Romaniei.

Batalia pentru sefia DNA si a Parchetului General. Miza este cu mult mai mare decat pare la prima vedere.

Parchetele au fost primele care au reusit sa isi afirme independenta, prin anchete care au bagat spaima in lumea politica. Si nu au cazut doar oamenii Opozitiei, nu au fost luati la puricat doar Adrian Nastase si Catalin Voicu, ci si Sorin Apostu si Monica Ridzi.

De cand cu aceasta "nenorocita" de independenta si de cand si instantele, mai ales cea suprema, au dat semne de emancipare de sub cizma politica, mai ales de cand Adrian Nastase a schimbat fularul Burberry cu zeghea, niciun borfas din politica nu mai poate fura si dormi cu totul linistit.

De aici si ura impotriva DNA si a Parchetului General e transpartinica. A recunoscut insusi Traian Basescu ca si PDL a marait impotriva anchetelor. Dar, si este un merit cert, nu a depasit stadiul maraielii.

USL insa nu se multumeste cu maraiala. Practic, de cand a preluat puterea, nu se gandeste decat sa-si subordoneze Parchetele, dupa cum a spus-o cu subiect si predicat insusi Dan Voiculescu, caruia ii zangane catusele la urechi: "Nu avem toata puterea pana nu luam si Justitia".

Si, totusi, Parchetele au rezistat atacurilor si intimidarilor, chiar daca procurorii au fost amenintati pana si cu convocarea in fata parlamentarilor pentru a da o neconstitutionala socoteala. Sa nu ne facem iluzii.

Au rezistat pentru ca au rezistat sefii lor. Le-au tinut spatele si le-au garantat independenta. Imediat ce ei ar fi schimbati cu oameni permeabili la comenzi politice, n-ar trece mult pana cand institutiile sa cedeze si ele.

De cand cu dosarul referendumului si mai ales cu anchetarea lui Liviu Dragnea, centrul masinariei electorale a PSD, obiectivul puterii de a-si subordona Parchetele a devenit de-a dreptul imperativ.

Aceasta este misiunea Monei Pivniceru, o adversara veche si consacrata a DNA. Pe cine ar vrea USL in fruntea celor doua Parchete ne-au aratat interceptarile din dosarul "motorul si curentul", adica pe Sanpetru si Balan, acum anchetati penal.

Cand a intrat in discutie posibilitatea ca Alina Bica, adjunct al sefului DIICOT si fosta mana dreapta a lui Catalin Predoiu, sa devina procuror general, Antena 3 a explodat.

CSM reactioneaza dur in fata acestui nou asalt, incluisv prin efortul de a cenzura cat mai bine actiunile d-nei Pivniceru. Este o victorie importanta faptul ca CSM pare sa o fi obligat pe Mona Pivniceru sa schimbe procedura de selectare a viitorilor procurori sefi care se anunta ca un fel de afacere de familie.

De ce numirile facute de d-na Macovei nu au fost cenzurate de CSM, iar acum acelasi for doreste sa le cenzureze pe ale d-nei Pivniceru, dupa cum se lamenteaza USL? Poate pentru ca d-na Macovei nu a fost la nicio sedinta de partid in timpul mandatului de ministru, poate pentru d-na Macovei nu a fost surprinsa suindu-se in masina fiului unui fost premier condamnat penal, poate pentru ca d-na Macovei nu avea relatii personale foarte apropiate cu politicieni.

Dar cea mai puternica rezistenta la incalecarea Parchetelor vine tot de la Bruxelles. Presedintele CE a tinut sa puncteze acest lucru dupa intalnirea cu premierul roman.

"Presedintele Barroso a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizarile cheie pentru functiile de procuror general si procuror-sef al DNA sa fie derulate intr-un mod corect si transparent", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Pentru CE lucrurile sunt simple. Daca procurorii isi pierd independenta, politicienii capata liber la furat, iar de furat nu sunt doar bani romanesti, ci si bani europeni pentru care liderii europeni dau socoteala in fata propriului electorat. In plus, o tara corupta este o tara usor de penetrat de emigranti, de traficanti, de teroristi si de tot ceea ce UE incearca sa tina in afara granitelor ei.

De aceea, Comisia Europeana vrea ca procurorii sa se mentina pe aceeasi linie, in mod repetat laudata in toate rapoartele pe justitie elaborate in cadrul MCV. Si pana cand va capata aceasta garantie, CE a blocat toate fondurile pentru Romania si amana o decizie privind aderarea noastra la Schengen. In final, totul va fi consemnat in raportul pe justitie suplimentar, din aceasta toamna. Il vor citi nu numai oficialii, il vor citi si marii investitori.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#subordonare Justitie Ponta, #subordonare Parchete Guvern, #Mona Pivniceru adversar DNA , #justitie