Ministerul Justitiei vrea desecretizarea dosarelor din arhiva SIPA

Luni, 25 Iulie 2016, ora 23:19
6116 citiri
Ministerul Justitiei vrea desecretizarea dosarelor din arhiva SIPA
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Ministerul Justitiei vrea sa inventarieze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).

Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul institutiei conduse de Raluca Pruna, arhiva fostului SIPA - devenit ulterior Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), in subordinea Ministerului Justitiei - cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice.

Prin proiectul supus dezbaterii, se propune infiintarea unei comisii pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva SIPA, care isi va desfasura activitatea pentru o perioada de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivata a acesteia, Ministerul Justitiei sa poata propuna Guvernului, o singura data, prelungirea activitatii pentru o perioada de cel mult jumatate de an.

Comisia ar urma sa fie formata din doi reprezentanti al Ministerului Justitiei, doi reprezentanti ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si un reprezentant al Parchetului de pe langa ICCJ. Fiecare dintre aceste institutii va desemna cate un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Comisia va avea urmatoarele atributii:

  • - va inventaria arhiva,
  • - va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justitiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale,
  • - va preda, dupa declasificare, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre ANP, dosarele de personal ale fostilor angajati ai DGPA identificate in arhiva,
  • - va preda, catre Arhivele Nationale, documentele cu valoare istorica, iar structurii de securitate a Ministerului Justitiei ii vor fi predate documentele clasificate si, respectiv, pe cele propuse spre distrugere.

Potrivit proiectului, documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA nu pot fi puse, pe perioada desfasurarii activitatii comisiei, la dispozitia niciunei persoane fizice sau juridice in afara celor insarcinate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii cu privire la documentele acestei arhive.

De asemenea, pana la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse in arhiva nu vor fi supuse niciunui proces de copiere. Comisia va putea furniza informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA daca exista proceduri judiciare in derulare, la cererea instantelor judecatoresti romane sau straine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosare fost serviciu secret Ministerul Justitiei, #desecretizare dosare serviciu Ministerul Justitiei , #justitie