Ministrul Justitiei discuta cu procurorul general si cu procurorul-sef al DNA despre MCV

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 11:07
1637 citiri
Ministrul Justitiei discuta cu procurorul general si cu procurorul-sef al DNA despre MCV
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, au venit luni la Ministerul Justitiei pentru a discuta cu ministrul Tudorel Toader despre sistemul judiciar si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

De asemenea, la Ministerul Justitiei a ajuns si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care a spus ca discutiile se vor referi la masurile pe care Romania trebuie sa le ia in cadrul MCV.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, in 20 aprilie, la finalul intalnirii cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizarii europene in domeniul justitiei inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, precizand ca nu se va face niciun pas inapoi in ceea ce inseamna garantarea unui act de justitie corect si independent.

"Este o chestiune de prestigiu si nu numai, la care tin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, imi doresc ca la sfarsitul anului 2017 sa avem un raport final pozitiv care sa puna bazele incheierii acestui Mecanism", a spus atunci premierul.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a spus, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca cel mai bun garant al statului de drept este poporul roman, care va continua lupta anticoruptie si dupa ce procesul MCV va fi incheiat in Romania.

Oficialul de la Bruxelles nu a inaintat o data de finalizare a monitorizarii pe justitie precizand ca directia urmata de Guvern merge catre implinirea recomandarilor.

"Nu dau niciodata termene. Programul Guvernului este foarte clar si totul depinde de consultarile publice, de interogarea tuturor celor implicati si de votul din Parlament. Directia urmata de Guvern merge catre implinirea recomandarilor. Parlamentul este suveran, dar as cere Parlamentului sa sustina Guvernul in demersurile sale si sa nu aleaga o alta cale", a aratat prim-vicepresedintele Timmermans.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca nu exista nicio legatura intre incheierea MCV si presedintia Consiliului UE pe care Romania o va exercita in primul semestru din 2019, insa intelege de ce premierul Sorin Grindeanu socoteste ridicarea MCV inainte de 2019 drept o chestiune de prestigiu.

Timmermans a adaugat ca ridicarea MCV depinde de viteza cu care autoritatile romane implementeaza planurile Guvernului in aceasta chestiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader discutii procurori MCV , #justitie