Misiunea MCV in Romania continua: Ce le-a spus Nicolicea oficialilor europeni

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 20:56
3721 citiri
Misiunea MCV in Romania continua: Ce le-a spus Nicolicea oficialilor europeni
Foto: Facebook / Eugen Nicolicea

O delegatie a Comisiei Europene este prezenta zilele acestea la Bucuresti pentru evaluarea care precede raportul MCV pe 2017. Oficialii europeni au purtat discutii cu reprezentantii mai multor institutii, inclusiv cu deputatul Eugen Nicolicea (PSD), care le-a spus ca Parlamentul nu poate fi obligat sa motiveze refuzul de a aviza unele cereri ale DNA.

Scopul fundamental al misiunii este stabilirea stadiului in care se afla implementarea celor 12 recomandari cuprinse in textul raportului MCV publicat la 25 ianuarie 2017, in vederea indeplinirii obiectivelor MCV, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Intr-un comunicat al Ministerului Justitiei se precizeaza ca delegatia CE a discutat cu reprezentantii Parlamentului, printre care si Eugen Nicolicea, pe tema recomandarilor 2 si 10 din Raportul MCV, recomandari care se refera la introducerea unui Cod de conduita pentru parlamentari si la faptul ca forul legislativ trebuie "sa respecte independenta sistemului judiciar".

"Un Cod de conduita similar ar putea fi adoptat pentru ministri (recomandarea 2) si adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie. De asemenea, Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului. Aceste masuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Venetia si al GRECO.

Parlamentul ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitarile de ridicare a imunitatii si ar putea organiza o dezbatere publica astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii si societatea civila sa poata reactiona (recomandarea 10) ", se mai arata in comunicatul MJ.

In replica, Eugen Nicolicea (PSD), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, precizeaza intr-un comunicat de presa ca in privinta problemei imunitatii parlamentarilor au fost "facute precizari lamuritoare", deoarece existau "confuzii" referitoare la neincuviintarea masurii retinerii sau arestarii parlamentarilor, respectiv a parlamentarilor care au fost si ministri.

"Au fost explicate imprejurarile care fac imposibila motivarea neincuviintarii acestor masuri, in conditiile necesitatii unui vot secret si liber exprimat", se arata in comunicatul citat, preluat de Agerpres.

Totodata, Eugen Nicolicea apreciaza ca "au fost indeplinite aproximativ in integralitate recomandarile referitoare la tara noastra si sunt in faza de finalizare toate demersurile si eforturile ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare".

Discutii si cu reprezentantii magistratilor

Tot miercuri, delegatia CE a discutat la sediul Ministerului Justitiei si cu reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Ministerului Public, ai Departamentului National Anticoruptie si ai Ministerului pentru relatia cu Parlamentul. Tema predilecta a fost stadiul indeplinirii recomandarii 3 din Raportul MCV, referitoare la reforma Codurilor penale.

"Ministrul justitiei a prezentat proiectul de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, aflat in dezbatere publica, subliniind ca acesta contine dispozitii pentru punerea de acord a prevederilor neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, urmare a deciziilor Curtii Constitutionale. De asemenea, proiectul transpune in legislatia nationala doua directive europene. Au fost abordate chestiuni legate de procesul de consultare aferent elaborarii proiectului, in vederea indeplinirii standardelor de transparenta si dialog cu societatea civila si cu sistemul judiciar", se mai arata intr-un comunicat al MJ.

Ministrul Tudorel Toader anunta ca "va solicita tuturor celor interesati - judecatori, procurori, alti practicieni ai dreptului, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, sa semnaleze aspecte legate de aplicare noilor coduri care ar putea fi remediate si de a sugera posibile solutii".

Intalnirile aferente misiunii MCV vor continua pe parcursul urmatoarelor doua zile, arata MJ.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#misiune MCV evaluare Nicolicea imunitate , #justitie
Comentarii