Misterele stranii ale noilor coduri. Cand s-a inselat Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Februarie 2014, ora 09:54
11185 citiri
Misterele stranii ale noilor coduri. Cand s-a inselat Traian Basescu? (Opinii)

Intrarea in vigoare a noilor coduri a fost insotita de un scandal politic a carui principala victima este o lege de importanta capitala, intampinta cu neincredere, daca nu chiar cu ostilitate.

Cea mai mare controversa a fost legata de interceptarile telefonice. Se mai pot face ele fara ca suspectul sa fie instiintat ca e urmarit penal, deci cu un minim IQ, sa isi poata da seama de riscul sa-i fie ascultat telefonul?

Opiniile sunt impartite.

Daca sefii DNA si DIICOT sustin ca interceptarile vor deveni in aceste conditii inutile, alti penalisti, intre care judecatorii Mihail Udroiu si Cristinel Ghigheci, intervievati de Ziare.com, sustin contrariul si anume ca interceptarile vor putea fi facute ca inainte, fara instiintarea celui interceptat.

Greu de arbitrat acest meci fara a fi specialist.

Dar sa pornim de la premisa grava, ca interceptarile sunt intr-adevar foarte nocive. Cine e de vina? Presedintele si-a asumat raspunderea pentru promulgarea Codului de procedura penala (CPP): "Imi asum promulgarea Codului de procedura penala, pentru ca asta este responsabilitatea presedintelui. In acelasi timp, imi asum si eroarea de a nu fi inteles sensul art. 140. (...) Juristii de la Presedintie sunt constitutionalisti, nu penalisti, iar eu nu sunt un penalist". In 2010, procurori sefi erau dl. Morar si d-na Kovesi, penalisti. Ma gandesc ca nu l-ar fi refuzat daca le cerea o consultatie.

Dar pe langa aceasta asumare, presedintele a aratat cu degetul catre ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, pentru ca "a negociat cu toata lumea, in Parlament, cum sa arate Codul de Procedura penala. Cand am inteles acest lucru, mi-am dat seama ca nu a fost un minsitru al Justitiei corect". Fostul ministru a incasat lovitura in plin si a avut o replica palida: "Fara negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat"

Dar ce sa vezi? Informatii ulterioare au aratat ca de la ministerul Justitiei, CPP a plecat fara prevederile incriminate. Proiectul spunea asa "Supravegherea tehnica se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor si comunicarilor, precum si localizarea sau urmarirea prin GPS se poate dispune si cu privire la o alta persoana daca exista o suspiciune rezonabila ca aceasta primeste ori transmite comunicari de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, ca suspectul sau inculpatul foloseste telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic".

Dar aceasta prevedere a fost abrogata printr-un amendament depus de fostul senator PSD, actual judecator CCR, Toni Grebla si de deputatul UDMR Marton Arpad. Suspectii au fost exclusi din sfera interceptarilor, permisa doar in faza de urmarire penala. Stiti cine era presedinte al comisiei parlamentare care s-a ocupat de acest proiect? Victor Ponta.

Interesant este ca procurorul-sef al DNA, Laura Kodruta Kovesi, a declarat pentru EVZ.ro: "Vorbim acum de o modificare substantiala a Codului de Procedura Penala care a avut loc prin Legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala, care a fost publicata in MOf, in august 2013. Aici s-au adus modificari substantiale, inclusiv in privinta interceptarii comunicatiilor".

Daca o ascultam pe d-na Kovesi, intelegem ca presedintele nu s-a inselat numai atunci cand a promulgat CPP, dupa cum afirma domnia sa, ci atunci cand a promulgat Legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala, adica in vara lui 2013. Iar o fi de vina faptul ca la Palatul Cotroceni nu are decat constitutionalisti, nu si penalisti?

Dar cand a iesit presedintele din eroare? De la promulgare CPP au trecut 4 ani, de la promulgarea legii de aplicare au trecut 4 luni. Domnia sa spune ca mai demult, dar a tot asteptat, in liniste se pare, modificari:"O sa ma intrebati de ce reactionez atat de tarziu: pentru ca tot timpul a fost aceasta discutie, ca se va interveni legislativ, prin OUG". Cine sa intervina? Guvernul condus de presedintele partidului principal responsabil pentru "martea neagra"? O fi fost o asteptare realista?

Cand i-a semnat lui Toni Grebla decretul de numire ca judecator la CCR, in decembrie 2013, descoperise Traian Basescu eroarea? Se pare ca nu, avand in vedere elogiul adus d-lui Grebla: "Felicitari pentru numirea in functie. CCR s-a dovedit in ultimii ani a fi pana la urma un centru de echilibru al institutiilor statului. A permis Romaniei sa avanseze. Am convingerea ca prezenta dvs. printre judecatori este un castig pentru CCR. Va felicit si va doresc mult succes". A fost si aceasta o eroare?

Dar dincolo de aceste mistere, exista niste certitudini grave pentru a caror rezolvare guvernul Ponta nu a miscat un deget: "Scandalul politic pune in umbra PROBLEME REALE ale implementarii noilor coduri. Dupa ce au fost adoptate, codurile au fost modificate prin legile de punere in aplicare, dar in loc sa corecteze omisiunile sau necorelarile ce inevitabil au existat, codul a fost modificat pe fond, iar unele institutii au ramas pur formale.

In perioada tampon de la adoptare lor pana in momentul intrarii in vigoare trebuiau luate masuri logistice, angajati magistrati si personal auxiliar, reorganizate instante, create sali de judecata noi. NIMIC nu s-a intamplat.

Necorelarile si problemele de interpretare au ramas, omisiunile la fel, sistemul ECRIS va sosi la instante la noapte (sambata - n.red.), nu va fi timp nici pentru verificarea lui, daramite pentru pregatirea personalului auxiliar... De editii oficiale ale codurilor nu poate fi vorba, ca inca nu sunt gata.

Iar acum stam cu mainele in cap, asteptam OUG sa repare ce trebuia demult reparat si spunem in gand Doamne ajuta! Bine ca avem subiecte de campanie electorala, ca sistemul e pregatit...", scrie pe pagina sa de Facebook judecatoarea Dana Garbovan, membru in conducerea UNJR.

Da, Doamne ajuta!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#interceptari cod procedura penala, #interceptari DNA, #Traian Basescu coduri penale , #justitie
Comentarii
Poza gavirloaia
gavirloaia
rank 1
azi esti pe statul de plata al varanului,asa ca ai pus
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5