Mita la APIA: Procurorii incep urmarirea penala in rem

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 21:32
2659 citiri
Mita la APIA: Procurorii incep urmarirea penala in rem

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in rem in dosarul privind acordarea ilegala de subventii agricole, pentru infractiunile de abuz in serviciu, dare si luare de mita, inselaciune, spalare de bani si prezentarea de documente sau declaratii false pentru a obtine pe nedrept fonduri europene.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar privind acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Mita la APIA: Consilier judetean, retinut - cum a obtinut ilegal peste un milion de lei

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza s-a dispus inceperea si apoi extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiunile de acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, inselaciune, dare de mita, luare de mita, spalare de bani si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetarile in acest dosar, facute de procurorii DNA Suceava, vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Veterinarii, acuzati ca falsificau documente

Anchetatorii sustin ca, pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Suceava, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in Registru National al Exploatatiilor si in Baza Nationala de Date a ANSVSA, in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic.

Astfel, pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectati in acest dosar ar fi modificat, in Baza Nationala de Date a ANSVSA - SNIIA, data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, in unele cazuri fiind utilizate exploatatii virtuale.

Totodata, potrivit procurorilor, avand in vedere cercetarile efectuate de DNA Suceava incepand cu luna decembrie 2013, reprezentanti ai APIA Suceava si APIA central au facut o serie de demersuri astfel incat sa faca dificile actiunile de control ale persoanelor sau instititiilor abilitate ori au incercat sa transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv in sarcina solicitantilor subventiilor.

Perchezitii la APIA: Directorul, ridicat de DNA. Preoti, politisti, medici si un fost primar, implicati in frauda (Video)

"In acelasi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce in eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la marturie mincinoasa referitor la faptul ca au detinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subventie, dar ca intre timp le-au taiat si consumat", a precizat DNA.

Un avocat, un preot, politisti si fermieri, vizati de ancheta

In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii Suceava si de sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Printre persoanele vizate in aceasta ancheta sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, si directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum si medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri, au declarat surse judiciare.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.

Mita la APIA Sef din Politia Suceava, urmarit penal - abuz in serviciu la cererea unui preot

Procurorul-sef al DNA Suceava a declarat ca in acest caz au fost implicati si medici veterinari din Suceava, dar si functionari ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infractionala a fost coordonata de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul neconditionat" al directorului general al APIA central.

In urma perchezitiilor facute miercuri vor fi aduse cu mandat la audieri, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucuresti si 15 din Suceava - functionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Surse judiciare au declarat ca printre persoanele ridicate deja de procurori pentru a fi duse la DNA Suceava se afla si directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mita APIA urmarire penala, #DNA dosar mita APIA, #mita APIA preot avocat , #justitie