Morala cazului Berbeceanu - satul are caini

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 03 Iulie 2016, ora 08:16
14631 citiri
Morala cazului Berbeceanu - satul are caini

Povestea comisarului Traian Berbeceanu, achitat de ICCJ, nu este despre erori judiciare, nu este despre abuzurile procurorilor din Romania. Este o poveste despre mafie si conexiunile ei in sistemul judiciar pana la cel mai inalt nivel, dar si despre despre capacitatea aceluiasi sistem de a se autoregla atunci cand mecanismele lui sunt lasate sa functioneze corect.

Pe scurt istoria suna asa: incomod prin competenta si incoruptibilitate, fostul comisar-sef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a intrat pe curs de coliziune cu procuroul sef DIICOT Alba, Ioan Muresan, procurorul DIICOT Nicolaie Ioan Cean si Alin Mirel Muntean ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, acum toti trei desigur "fosti". Cei trei i-au fabricat un dosar fals, l-au arestat si nu erau deloc departe sa-l rapuna.

Inainte de a fi atacat, Traian Berbeceanu a facut un raport despre neregulile celor trei pe care l-a inaintat superiorilor, fara nicio urmare. Foarte interesant este ca Traian Berbeceanu a cerut in instanta audierea lui Petre Toba, in calitate de fost sef al Politiei Romane, avand in vedere tocmai rapoartele facute in 2012.

Liderul sindical al politistilor Dumitru Coarna a lansat acuzatii foarte grave la adresa lui Petre Toba in acest caz, spunand ca la fostul sef al IGPR au ajuns rapoartele lui Traian Berbeceanu, care ar fi refuzat sa clarifice lucrurile inclusiv dupa ce Traian Berbeceanu a fost arestat, ba chiar i-ar fi cerut si dlui Coarna sa se abtina de la orice sustinere a lui Traian Berbeceanu.

Talentat domnul Toba, nu-i asa? In scandalul coloanelor este, in scandalul Berbeceanu este, plagiator probabil ca este. Numai bun de ministru de Interne intr-un stat de drept, ma gandesc.

Audiata de instanta a fost si dna Bica, pe atunci procuror sef DIICOT, cu care dl Berbeceanu a discutat de doua ori despre matrapazlacurile de la DIICOT Alba. Cu ce impresie a ramas dl Berbeceanu dupa aceaste discutii deducem din postarea domniei sale la arestarea Alinei Bica: "SUSTINEM REVOLUTIA D.N.A.! PANA LA CAPAT! Recuperarea prejudiciului! Da-le Doamne, tuturor... dupa fapte!!! "

Intr-adevar, sansa lui Traian Berbeceanu s-a numit revolutia DNA. Procurorii Codrutei Kovesi au intrat, fapt fara precedent atunci, in ograda DIICOT si au deschis dosarul Berbeceanu unde au gasit numai grozavii: probe prefabricate, martori care au facut depozitii mincinoase cu promisiunea inchiderii altor dosare, falsuri si abuzuri. Toti trei acuzatorii au devenit acuzati si toti au fost condamnati la inchisoare cu executare.

Morala mi se pare dubla. Pe de-o parte vedem cat de departe poate ajunge mafia atunci cand isi apara interesele si cat de vulnerabili sunt cei care incearca sa ii taie bratele. Vedem cat de adanci sunt conexiunile mafiei in sistemul judiciar.

Traian Berbeceanu nu trebuia eliminat pentru ca avea procurorul Muresan ceva personal cu el, ci din motivul pentru care in plan local era poreclit Cattani. Dupa ce a fost arestat, in apararea sa au iesit in strada cateva sute de oameni, ceea ce pentru un oras de dimensiunile Devei nu e putin lucru.

Iar cei care au incercat sa-l infunde nu erai niste "tablagii", ci procurori, unul cu functie de conducere, lasat in functie de Alina Bica vreme indelungata dupa ce DNA formulase acuzatiile impotriva lui. Deci baietii aveau sustinere la varful DIICOT si al Politiei Romane.

Si ma intreb din perspectiva aceasta oare operatiunea Black Cube nu avea acelasi scop? Eu astept cu mare curiozitate deznodamantul acelui dosar aflat la DIICOT pentru a afla cine si de ce a platit operatiunea aceasta. Ceva imi spune ca vom avea niste surprize foarte interesante pe acolo.

Dar exista si o parte plina a paharului. Pana la urma, Traian Berbeceanu nu a fost salvat nici de oamenii iesiti in strada si nici de presa. A fost salvat de alti procurori, din alta structura care intamplator sau nu aveau sa o dezactiveze si pe Alina Bica.

Faptul ca dreptatea a triumfat in acest caz este un semnal foarte importat pe care justitia insasi il da, ca nu este perfecta, ca nu este impenetrabila de catre mafie, dar ca are mecanisme de autoreglare, cu alte cuvinte ca satul are caini.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Berbeceanu achitare DNA DIICOT , #justitie