Nitu: Sa nu lasam coruptii sa beneficieze de banii din infractiuni. Procurorii sa fie mai curajosi!

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 17:11
2171 citiri
Nitu: Sa nu lasam coruptii sa beneficieze de banii din infractiuni. Procurorii sa fie mai curajosi!

Procurorii trebuie sa fie mai curajosi in ceea ce priveste confiscarea extinsa, iar mentalitatea in cazul infractiunilor economico-financiare trebuie schimbata, considera procurorul general Tiberiu Nitu.

"Imi doresc ca si in Romania cercetarea penala si investigarea financiara, in special in cazul infractiunilor economico-financiare, sa se afle pe acelasi plan ca importanta, preocupare si, desigur, rezultat.

In aceasta materie, a criminalitatii economico-financiare, la fel precum am procedat si in materia combaterii coruptiei, a conflictelor de interese, trebuie sa ne schimbam mentalitatea", a declarat luni Tiberiu Nitu, in cadrul conferintei "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania".

El a vorbit despre confiscarea extinsa ca fiind un instrument pe care si l-a dorit atat in calitate de magistrat, cat si in calitate de cetatean.

"Asteptarile au fost si sunt mari. Suntem hotarati sa facem eforturi in sensul aplicarii si utilizarii confiscarii extinse asa cum este ea reglementata in prezent. Trebuie sa gasim acele mijloace legale prin care cei care incalca legea sa simta inclusiv tragerea la raspunderea pecuniara, sa nu-i lasam sa beneficieze de rezultatele financiare ale activitatii infractionale.

Si la intalnirile regionale pe care le avem cu procurorii pe tema micii coruptii si a conflictului de interese am sustinut constant ca colegii nostri sa fie mai curajosi in ceea ce priveste aplicarea confiscarii extinse", a precizat Nitu.

Acesta a mai spus ca procurorii trebuie sa aplice legile existente cu respectarea Constitutiei, a drepturilor omului, dar tinand seama de prioritatile si obiectivele Uniunii Europene si de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

"In ceea ce priveste compatibilitatea confiscarii extinse cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, putem si trebuie sa avem in vedere in principal standardele privind dreptul la un proces echitabil, prezumtia de nevinovatie si protectia proprietatii", a adaugat procurorul general al Romaniei.

El a dat un exemplu din jurisprudenta Curtii Europene, respectiv cazurile Grayson si Bartham impotriva Regatului Unit si Philips impotriva Regatului Unit, care "arata in mod clar faptul ca aplicarea practica a dispozitiilor nationale, care nu numai ca permit confiscarea extinsa, dar instituie chiar o prezumtie legala de dobandire ilicita, a fost considerata de Curtea Europeana ca fiind compatibila cu notiunea de proces echitabil, cu prezumtia de nevinovatie si cu protectia proprietatii, in speta se viza 'drug trafficing act' (legea traficului de droguri - n.red.) din Marea Britanie din 1994".

Conferinta este organizata de Fundatia "Freedom House Romania", Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Institutul National al Magistraturii, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Expert Forum in parteneriat cu Magistrats europeens pour la democratie et les libertes (MEDEL), Divizia penala si de gratieri a Ministerului de Justitie Francez.

Proiectul "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania" raspunde nevoii de standardizare a sistemelor juridice nationale din spatiul comunitar, ca urmare a adoptarii Deciziei-Cadru 2001/500/JHA privind spalarea banilor, identificarea, urmarirea, inghetarea, punerea sub sechestru si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunii.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#Tiberiu Nitu procuror general, #procuror general confiscare averi, #confiscare bunuri cazuri coruptie , #justitie