Ziare.com

Nu vom renunta niciodata la lupta! V-ar conveni ca procurorul sa inchida dosarul pentru ca i s-a sugerat sa o lase mai moale? Anii '90 nu sunt foarte departe Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 07:08

   

Nu vom renunta niciodata la lupta! V-ar conveni ca procurorul sa inchida dosarul pentru ca i s-a sugerat sa o lase mai moale? Anii '90 nu sunt foarte departe Interviu
Se pare ca Guvernul tine mortis sa ne arunce din randul tarilor civilizate. Nu vom renunta niciodata la lupta pentru o justitie independenta, europeana, indiferent la cate ziduri vom fi pusi ori la cate table vom fi scosi de unii sau altii, cu mai multa sau mai putina stiinta de carte, afirma procurorul Razvan Alexandru Bara de la Parchetul Judecatoriei Brasov.

Intr-un interviu exploziv acordat Ziare.com, procurorul Bara a explicat de ce modificarile Legilor Justitiei privesc fiecare roman, nu numai magistratii, dar si marele pericol in care se afla societatea romaneasca.

Iata principalele declaratii:

- Noua OUG privind Legile Justitiei este inca o dovada a dispretului pe care Guvernul il are fata de CSM si fata de magistrati, in general.

- Se pare ca Guvernul tine mortis sa ne arunce din randul tarilor civilizate si sa forteze mana partenerilor europeni in a declansa procedurile de sanctionare a statului roman.

- Cand ai mai putini membri decat o linie la hochei pe gheata, nu poti clama ca vorbesti in numele magistratilor. Din punctul nostru de vedere, negocierile cu magistratii nu au avut loc.

- Nu putem fi prostiti si nu putem fi dusi cu zaharelul.

- Cand ai o structura de parchet paralela, care poate oricand inculpa un magistrat si il poate suspenda din functie, nu mai poti vorbi de independenta. Cand nu ai parghii legale, mecanisme de check and balances, acela nu mai este sistem de drept.

- Alta solutie decat desfiintarea sectiei pentru magistrati nu exista.

- Daca magistratii nu sunt liberi, niciun om nu mai este liber in tara asta.

- Avem exemple despre cum ar arata Justitia controlata politic. Anii '90 nu sunt foarte departe. Dorim sa ne intoarcem in acele vremuri?

- Cei doi ani de mandat ai dlui Toader coincid cu cei mai negri ani ai Justitiei romane de la era Nastase-Stanoiu, in care multe din progresele inregistrate in ultimii 10 ani sunt pe care sa fie pierdute.

- Magistratura actuala a inteles misiunea pe care o are. Este o chemare, o menire.

Guvernul a adoptat OUG de modificare a OUG 7 in pofida protestelor magistratilor si in pofida avizului negativ al CSM. Cum comentati acest lucru?

Este inca o dovada a lipsei de loialitate a Guvernului in raport cu magistratii. Am si pierdut sirul lor. Inca o dovada a dispretului pe care Guvernul il are fata de CSM si fata de magistrati, in general.

Desi atat Comisia de la Venetia, cat si Comisia Europeana au lansat in mod repetat apeluri catre Guvern si ministrul Justitiei de a abandona practica de a trece peste avizul CSM in chestiuni legislative care privesc sistemul de justitie, observam ca Guvernul recidiveaza.

Se pare ca Guvernul tine mortis sa ne arunce din randul tarilor civilizate si sa forteze mana partenerilor europeni in a declansa procedurile de sanctionare a statului roman.

Pe fond, cum considerati noile prevederi adoptate marti de Guvern?

Punctul nostru de vedere nu s-a schimbat. Am solicitat inca de la inceput abrogarea OUG 7/2019 in intregime, cu exceptia prevederilor referitoare la Institutul National al Magistraturii.

Independenta Justitiei, principiile de drept nu sunt subiecte de negociere. Nu suntem la taraba, la piata, sa discutam ce scoatem dintr-un text legislativ fundamental neconstitutional si antieuropean si ce ramane.

Ministrul Toader si premierul spun ca aceste modificari sunt rezultatul consultarilor cu CSM si cu asociatiile de magistrati.

Nu vreau sa mai aud de acele consultari. Mandatul presedintelui CSM la acea intalnire a fost clar trasat de plenul CSM, respectiv abrogarea in intregime a OUG 7/2019 cu exceptia prevederilor referitoare la INM. CSM astazi a ramas consecvent acestei pozitii si a dat aviz negativ.

Care parte nu a inteles-o Guvernul din "abrogarea totala cu exceptia prevederilor referitoare la INM"?

Iar acele asociatii nu sunt reprezentative pentru magistrati. Nu aveau niciun mandat de la corpul magistratilor, numarul lor de membri este tinut secret, mai ceva ca fisa medicala a presedintelui SUA, aceste asociatii nu reprezinta magistratii.

Cand ai mai putini membri decat o linie la hochei pe gheata, nu poti clama ca vorbesti in numele magistratilor. Prin urmare, din punctul nostru de vedere, acele negocieri nu au avut loc.

Ati facut parte dintr-una dintre aceste asociatii - Asociatia Magistratilor din Romania.

APR a fost deturnata de la scopul sau de o serie de membri care s-au departat de la a sustine interesele profesionale ale procurorilor si implicit un stat de drept atasat valorilor europene.

Intotdeauna APR a avut un statut de tip feudal, cand am intrat in APR, ni s-a promis modificarea statutului, o schimbare, dar, pe masura ce anii au trecut, iar lupta pentru Justitie s-a intetit, am constatat ca APR a schimbat macazul si s-a alaturat celor care sustin asaltul contra Justitiei si intoarcerea ei in era Stanoiu, o era care multora dintre putinii membri ramasi se pare ca le este pe plac.

Vazand aceasta, filiala Brasov s-a retras in bloc, si alaturi de noi, majoritatea membrilor. Sunt convins ca, in prezent, APR nu mai are decat membri de ordinul zecilor, multi magistrati pensionari sau care nu se mai afla in activitate din alte motive si, prin urmare, nu se mai bucura de nicio reprezentativitate.

Revenind la noua OUG, exista totusi in ea niste pasi inapoi fata de OUG 7.

Pasii inapoi nu sunt multumitori deloc. Au ramas inca prevederi toxice ori aberante, SIIJ ramane un parchet paralel, scos de sub autoritatea procurorului general al Romaniei. Ramane interdictia colegiilor de conducere de a lua hotarari in chestiuni care nu au consacrare legala. Nu putem fi prostiti si nu putem fi dusi cu zaharelul.

Explicatiile ministrului Justitiei cu privire la SIIJ nu sunt convingatoare deloc, iar dovada faptului ca acel articol nu este doar o lamurire, doar o precizare, nici macar foarte necesara, este ca nu se renunta la el, orice s-ar intampla. Aceasta ar trebui sa va dea de gandit tuturor.

Au renuntat la majoritatea prevederilor din OUG 7/2019, mai putin la chestiunea care priveste SIIJ.

Considerati ca independenta dvs de magistrat e in pericol?

Independenta de magistrat este amenintata de doi ani de zile. Acum doar se mai bate un cui in sicriul ei. Cand ai o structura de parchet paralela, care poate oricand inculpa un magistrat si, pe cale de consecinta, sa-l suspende din functie prin luarea unei masuri preventive neprivative de libertate, nu mai poti vorbi de independenta.

Ce magistrat ar face asta, daca nu ar fi probe?

Un magistrat care nu risca nimic daca o face. Nu pornesc de la prezumtia ca procurorii SIIJ sunt abuzivi ori rau intentionati, timpul o va dovedi, dar nu poti pune ca singur filtru in calea unor potentiale abuzuri ale acestora simpla constiinta a fiecaruia.

Un astfel de sistem, in care singura frana in calea unor abuzuri, singura piedica, este constiinta individuala, nu este un sistem de drept. Cand nu ai parghii legale, mecanisme de check and balances, acela nu mai este sistem de drept.

Sa zicem ca sunt un roman mediu din toate punctele de vedere, care nu lucreaza in sistemul judiciar. De ce m-ar interesa problemele specifice breslei?

Totul se rezuma la independenta sistemului de justitie. Asa cum spunea excelent o colega, daca magistratii nu sunt liberi, niciun om nu mai este liber in tara asta.

Sa va dau un exemplu: sa zicem ca va judecati cu un vecin care va inunda zilnic apartamentul. Judecata civila. Sa zicem ca vecinul respectiv are o cunostinta, puteti citi "pila", la partid, oricare ar fi el, preferabil la putere in acel moment.

Daca judecatorul nu ar fi independent, ar putea primi celebrul telefon in care sa i se spuna cum sa dea solutia in dosar? V-ar conveni? Nu ati beneficia de o judecata corecta pentru ca adversarul dvs. din proces "avea intrare" la judecator.

La fel se poate intampla si in penal. Sa zicem ca fiul dvs. a fost in club unde a fost agresat fizic de mai multi tineri aflati sub influenta alcoolului. Unul dintre agresori este fiul vreunui politician local. V-ar conveni ca procurorul de caz sa inchida dosarul pentru ca i s-a sugerat sa o lase mai moale cu ancheta? Va mai amintiti poate cazul copiilor prefectului de Dolj care faceau legea prin anii '90.

Din pacate, avem exemple despre cum ar arata Justitia controlata politic. Anii '90 nu sunt foarte departe. Justitia functiona doar fata de cei care nu aveau relatii, cunostinte, influenta sau bani. Gulerele albe, potentatii vremii, erau intangibili. Dorim sa ne intoarcem in acele vremuri?

Ati facut multe referiri la sectia pentru magistrati. De ce m-ar interesa pe mine, romanul mediu, cine ii ancheteaza pe magistrati? Cu ce ma poate afecta pe mine existenta SIIJ, cat timp nu ma poate ancheta?

Raspunsul are legatura cu intrebarea precedenta. Un mod prin care poti controla Justitia sa-ti raspunda la comenzi dupa modul descris mai sus este spectrul cercetarii penale pentru magistratul care isi permite sa fie independent si sa nu joace dupa cum i se canta.

In conditiile in care orice persoana poate face o plangere penala unui magistrat, plangere care ar putea fi instrumentata de o structura care nu prezinta garantii de independenta, se poate transforma intr-un instrument de presiune. Asta, pe de-o parte.

Pe cealalta parte, orice magistrat care alege sa incalce legea, sa raspunda la comenzi politice sau la argumente de ordin financiar, daca se afla de partea care trebuie a baricadei, nu risca nimic. Are impunitate totala. In sinteza, "esti cu noi, nu patesti nimic".

Cand mii de magistrati, GRECO, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana prin MCV, partenerii straini ai Romaniei, magistrati din strainatate, au criticat infiintarea acestei Sectii, care conform OUG 7/2019, nu se afla in subordonarea procurorului general si nu prezinta garantii de independenta din moment ce componenta ei este aleasa exclusiv de un cerc restrans de judecatori din cadrul CSM, este evident ca alta solutie decat desfiintarea acesteia nu exista.

Aceasta sectie este oricum sortita disparitiei ori ineficientei, din punctul de vedere al unor anchete efective, incapabila de a combate in mod real infractiunile savarsite de magistrati.

De ce?

In prezent, aceasta are competenta de a ancheta toate infractiunile comise de magistrati pe intreg teritoriul Romaniei, desi are in componenta 5 procurori, iar schema prevazuta de lege este de 15. Deci 15 procurori care sa ancheteze in toata tara, toate tipurile de infractiuni.

Pentru comparatie, sunt parchete de judecatorii din orase nu foarte mari, care au scheme de personal mai ample si care au si numerosi politisti care efectueaza urmarirea penala in majoritatea cauzelor simple.

Cred ca oricine isi poate da seama cat de eficienta in mod real poate fi aceasta sectie si care este scopul ei, de fapt.

Daca un procuror de la SIIJ comite o infractiune, cine il va ancheta? Colegii lui?

In orice colectivitate restransa, invariabil, in mod firesc, se creeaza legaturi de colegialitate, de amicitie poate, este inacceptabil si imposibil ca persoana cu care ai fost la ciorba la pranz sa te ancheteze cand ajunge in birou.

Chiar daca aceasta ar avea capacitatea de a se disocia, o astfel de procedura nu ar trece rigorile procesului echitabil, intrucat lipseste aparenta de impartialitate, atat de des adusa in discutie de CEDO si care este o conditie obligatorie a oricarei proceduri judiciare.

Dl Toader si-a publicat bilantul celor doi ani de mandat. Considerati, ca parte a sistemului judiciar pe care-l pastoreste, ca este o autoevaluare corecta si completa?

In primul rand, ca procuror independent, nu ma simt pastorit de domnul ministru Tudorel Toader. Acea mult clamata "autoritate a ministrului Justitiei" reprezinta doar o autoritate administrativa, in chestiuni de politica penala. Politica penala a unui stat, elaborarea ei, este apanajul puterii legislative, respectiv executive, in aceasta cheie trebuie inteles art.132 din Constitutia Romaniei.

Sigur, intr-un stat european, in care ordinea de drept domneste, iar echilibrul puterilor in stat este o valoare absoluta, elaborarea politicii penale este un demers colectiv, in care specialistii in domeniu, cei care se confrunta zi de zi cu fenomenul infractional, sunt ascultati, consultati si se colaboreaza in mod real pentru gasirea celor mai bune solutii.

In privinta bilantului dlui Toader, am vazut elogii aduse lui insusi, am vazut vorbindu-se despre himere cum ar fi Cartierul Justitiei, dar nimic despre regresul urias inregistrat de Romania in materia Justitiei, constatat de cel mai dur si nefavorabil raport MCV de cand a fost instaurat acest mecanism.

Asa cum ne-a obisnuit, domnul ministru nu isi asuma nicio responsabilitate pentru nimic.

Sistemul penitenciar este in colaps, in prag de revolta, conditiile de lucru in instante sunt insalubre, avem judecatorii in care toaleta englezeasca functionala este un mit, avem instante in care judecatorii stau inghesuiti cate 6 in birouri, alaturi de munti de dosare, judecatori care s-ar califica cu varf si indesat pentru recursul compensatoriu pentru lipsa conditiilor.

De partea cealalata, avem recursul compensatoriu, care a scos in aceasta perioada de mandat a domnului Toader foarte multi infractori pe strazi, avem Legile Justitiei care au aruncat in haos sistemul judiciar, avem Codurile Penale macelarite in Parlament in asa hal incat insasi Curtea Constitutionala, atat de ingaduitoare in ultima vreme, a declarat neconstitutionale peste jumatate dintre aceste noi prevederi.

Si avem o revocare a procurorului-sef DNA criticata de CSM, presedintele Romaniei, cat si de organismele europene, precum si o procedura in curs de revocare a procurorului general al Romaniei, de asemenea, aspru criticata de catre partenerii externi ai Romaniei.

Practic, acesti doi ani de mandat ai domniei sale la carma Ministerului Justitiei coincid cu cei mai negri ani ai Justitiei romane de la era Nastase-Stanoiu, in care multe din progresele inregistrate in ultimii 10 ani sunt pe cale sa fie pierdute. Daca domnul Toader este si el raspunzator pentru aceasta stare de fapt, las faptele si pe cititorii dvs. sa aprecieze. Eu, unul, nu cred in coincidente.

Procurorii de la PJ Brasov ati fost acuzati de ministrul Toader ca vreti suspendarea deciziilor CCR. Ati cerut asa ceva?

Evident ca nu. Este o rastalmacire a unor cuvinte nascocita de domnul ministru Toader Tudorel. De altfel, presa obiectiva, oamenii de rand, au inteles la ce ne-am referit si nimeni nu a dat aceasta interpretare. I

Initial, am vrut sa raspundem domnului ministru, insa vazand abilitatea acestuia de a rastalmaci cuvintele, invarti propozitiile, rasuci frazele, am preferat sa nu intram in polemici absurde, pentru ca procurorii brasoveni nu joaca alba-neagra. Avem treaba. Avem infractori de prins. Noi discutam pe sensul cuvintelor din limba romana. Dar pentru ca ati intrebat, pentru cititorii dvs. o sa fac niste precizari.

Exprimarea noastra in acel comunicat a fost: "Suspendarea oricaror altor decizii din partea Curtii Constitutionale a Romaniei sau din partea celorlalti factori implicati in procesul legislativ cu privire la Legile Justitiei, pana la emiterea avizului Comisiei de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei".

Comunicatul a fost dat dupa ce CCR se pronuntase cu privire la una dintre Legile Justitiei, iar in saptamana urmatoare erau asteptate pronuntarile si cu privire la celelalte doua. Deci se facea referire la suspendarea luarii celorlalte decizii decat cea care tocmai fusese luata.

Dar poate sunt eu prea exigent si limba romana prezinta anumite subtilitati, iar cuvantul "altor" se inscrie in aceeasi linie cu "optusprazece".

De ce credeti ca protestele magistratilor sunt mai intense la nivel de judecatorii si tribunale?

Pentru ca la aceste unitati sunt oameni mai tineri, oameni care nu au prins epocile de trista amintire ale magistraturii si care nu concep sa nu fie independenti. Magistratura actuala, ma refer in special la cei intrati in magistratura dupa intrarea in UE, a inteles misiunea pe care o are, a inteles ca nu e doar un simplu job in care vii, stai 8 ore, si pleci. Este mai mult decat atat. Este o chemare, o menire.

Nu as vrea sa omit magistratii de scoala veche care ni s-au alaturat in actiunile de protest. Sunt destui, poate tocmai pentru ca au trait vremurile acelea triste si nu mai vor sa le vada din nou. Fata de acestia avem un respect deosebit. Puteau oricand alege calea simpla, a colegilor lor de generatie, stat cu capul la cutie, incasat salariu si asteptand pensia, dar nu au facut-o.

Poate este si un soi de inconstienta caracteristica tineretii care anima instantele si parchetele de nivel mai scazut.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al competentei de instrumentare a cauzelor, judecatoriile si tribunalele si evident parchetele aferente au cel mai bogat volum de activitate, implicit orice modificare legislativa aiuritoare de genul celor facute in ultimii doi ani afecteaza mult mai serios activitatea acestor unitati si chiar poate crea blocaje institutionale.

Multe parchete din tara se plang ca functioneaza in conditii de avarie, din punct de vedere material si nu prea mai au bani pentru nimic in afara de salarii. La dvs care este situatia?

Exista probleme cu decontarea unor expertize, a unor traduceri, insa conducerea parchetelor tribunalului si Curtii de Apel Brasov face tot posibilul ca noi sa resimtim cat mai putin aceste neajunsuri.

Probleme de alta natura sunt, de la insuficienta politistilor, la volumul foarte mare de activitate, lipsa de personal, toate acestea afecteaza eficienta urmaririi penale.

Desi domnul ministru Toader Tudorel ne-a ironizat in multe prilejuri, punandu-ne la indoiala competenta, vreau sa precizez ca unitatea noastra se poate lauda cu cele mai multe rechizitorii intocmite in tara in anul 2018, cu o rata de achitare de 2,2%.

Si dincolo de aceste cifre seci, care pe mine ma intereseaza mai putin, este perceptia populatiei care se simte in siguranta in Brasov. Este si meritul nostru, evident, impreuna cu cel al Politiei Romane.

Din aceste motive, a constintei propriei valori si a lucrurilor pe care le-am realizat in ultimii ani, nu vom renunta niciodata la lupta pentru o justitie independenta, europeana, indiferent la cate ziduri vom fi pusi ori la cate table vom fi scosi de unii sau altii, cu mai multa sau mai putina stiinta de carte.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14365 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Exemplul Canadei ar putea fi folositor....

Considerind posibila interferenta a politicului, Canada a creat o unitate total independenta in interiorul procuraturii. Aceasta unitate independenta cerceteaza fara restrictii politice iar daca Ministrul Justitiei sau Procurorul General vor sa schimbe sau sa influenteze deciziile acestui grup, ei trebuie sa motiveze PUBLIC si in detaliu de ce schimba sau influenteaza deciziile acestui grup.
Eh?

 

"Anii '90 nu sunt foarte departe". Dupa mine problema nu este

deloc acolo.
Problema este ca anii 2020 sunt FOARTE departe.

 

pe ei... pe-a lor... pe mama lor

Chiar dacă au dreptate, procurorii să nu uite că din cauza lor Dragnea nu este acolo unde ii este locul. Dacă dosarul TelDrum era instrumentat corect (ca cel de la protecția copilului) acu' hamserul era in cușcă, iar noi (poate) trăiam mai bine. Binențeles, pot să mă inșel, adică scapi de dracu și dai peste... Olguța.

 

Vin 3 luni de foc ! Pana la alegerile europarlamentare in care

mafia psd-alde-udmr va fi infranta ... Toti magistratii cinstiti, toti politicienii cinstiti, toti romanii cinstiti trebuie sa actioneze ferm impotriva asaltului la justitie si democratie a mafiei infractorului drakknea ! Pana la sfarsitul anului sa speram ca cei mai multi mafioti infractori vor ajunge la puscarie...

Psdistii au intrat in regim de pregătire a alegeri

Vezi asta și din postaceala toxica de z.c. Numai ca ei uita ca electoratul lor captiv s-a redus drastic. Au rămas numai cei mai imbolnăviți cu virusul securismului. Știu sigur ca 80% din postacii rosii sunt foste și actuale cadre ale securitatii.

Mai ușor cu pianul pe scări ...

Nenea procuror, puteți să ne dați un exemplu, un singur exemplu, cand Dragnea sau alt khmer roșu v-a sunat pe dumneavoastră sau alt procuror, să o lăsați mai moale intr-un dosar? Cine v-a impiedicat pană acum să faceți dosare ca să nu mai fim cea mai coruptă națiune de pe glob (de fapt nu suntem, dar propaganda pentru asta ia bani!), cumva salariile și pensiile dumneavoastră?!? Mă manipulatorilor, pămantul este rotund, cocoșeilor ...🤣😂🤪😅✌️😜🙈!

Sa nu se opreasaca!

Dragnea isi va sacrifica servitorul, ca sa scape el mai usor. Iordache o face pe exigentul, pe Hunor l-a lovit principialitatea. Daca nu vor lasa ca victoria sa fie a opozitiei si motiunea va cadea, il vor demite sau il vor convinge sa plece.
Dar raul din justitie nu se limiteaza la atat. E adevarat ca acum a ajuns intr-o stare de plans, dar vechile ei tare au permis sa se sjunga aici. Daca raman, daca nu isi fac ordine in breasla, prgresul va fi aparent. Daca vor accepta sa-i reprezinte asociatii fara legitimitate sau personaje corupte precum Savonea, Alina Florea si foarte nulti altii, nu va fi mare progres.

GIO psd*alde*udmr ne vor AFARĀ din randul tarilor civilizate!

Alaturati-va MAGISTRATILOR asa cum au facut-o si actorii,din solidaritate.
Acum este MOMENTUL pt.GREVA Generalā!
Grupul Infractional Organizat psd-alde-udmr,trebuie scos in afara legii iar membrii lui trimisi in judecatā...

Ar fi si pacat sa renunte,ar da dovada de neserioz

itate,dar sa o faca legal ! Sa demisioneze din magistratura si apoi,sa faca manifestatii si greve pina fac varsta de pensionare. Pentru ca magistratii,nu prea au drept la greva,conform statutului lor social. Ca nu degeaba au salarii si pensii nesimtite...

Așa ceva ...

Nenea procuror #rezist, văd că iți cam este frică de Secție, nu? Dar cand aceasta era sub cupola lui Kovesi la DNA, voi rezistenții nu aveați nicio problemă, nu?
De ce protestează procurorii atat de agresiv? Pentru că se tem că nu mai merge ca inainte, cand toate abaterile se cocoloșeau (ingropau) in Parchetul General sau in Inspecția Judiciară pentru procurori sau erau trantite la Secția pentru procurori a CSM-ului. O solidaritate de tip mafiot avea regulile sale și puterea ei. De aici vine și nenorocirea și nevoia de schimbare. Cu anii, meseria de procuror a devenit o afacere. O simplă lege privitoare la caracterul public al averilor procurorilor ne-ar arăta rezultatele "independenței" lor din 1990 și pană astăzi. Ce nivel de "productivitate" a avut prestația unora, mai ales in cazul celor mai incrancenați dintre ei? Nu cumva bunăstarea lor și viața de belferi ascund felul in care au tranzacționat rechizitorii, probe, dosare penale, arestări și investigații? De șapte decenii, procurorul roman a fost partenerul securistului vechi și nou și al activistului PCR. Sprițar, descurcăreț, panglicar, talentat in prefăcătorii, adică bun actor, capabil să invartească orice afacere, să ingroape orice dosar sau să "paradească“ pe oricine, procurorul a fost mica putere individuală necontrolată de stat, de SRI și de judecător. Suntem la sfarșitul a 30 de ani, dacă nu mai mulți, de putere necontrolată și, in mule cazuri coruptă, a procurorului. A amenințat, a comis abuzuri pe care le-a impachetat, inteligent, intr-o aparență de legalitate, a vopsit abuzurile personale in modalități de apărare a legii, mulți au preacurvit in cel mai grosolan mod, iar protocoalele l-au făcut tovarăș de drum, de afaceri și de chef cu cei stricați din "noua securitate“.
Domnule procuror, nu vă mai ascundeți in spatele sintagmei "magistrat"!

PSD n-a facut NIMIC bun pentru Romania

De cand PSD-ALDE sunt la guvernare, au crescut ratele la creditele in lei ale romanilor.
PSD nu se poate adapta la piata libera, asa ca a plafonat pretul la energie;efect evident - cresterea facturilor pentru consumatorii casnici.
Sibadta numai in ultimii ani

Sa ne gandim ce se intampla cu plafonarea

Preturile pe plan mondial la energie se duc tot in sus. In loc sa lasi piata sa se adapteze treptat si sa ajuti populatia cu ajutoare sociale, tu pui fortat preturile sub capac pana dupa alegeri. Iar dupa alegeri, bum, ca nici ala in Venezueal nu a reusit sa dea benzina gratis la tot poporul!

E o mizerie sa faci asa ceva, dar de la PSD/ALDe e de asteptat. Sunt experti in "dupa noi, potopul!"

TT,mereu nevinovat...

Ce a fost in stare sa debiteze:
"Doamna premier a considerat ca e necesar sa puna in aplicare cele convenite de domnia sa"
Bai taranoilor,o cina in Sala Tronului nu va face domni.Din contra.
Nu-ti poti lipi pene straine si sa vrei sa zbori.Vi se vad ,sub costumele Armani,obielele.

Așa ceva ...

Procurorii și judecătorii șpăgari se apără cu strășnicie. Și sunt gata să arunce țara in aer. Vai de capul politicienilor care iși imaginează că fără ordine in comportamentul procurorilor se poate face dreptate pentru popor și justiție oarbă. Supraviețuirea Secției de investigare a magistraților ar insemna sfarșitul unei epoci de putere abuzivă a procurorilor. Și unii și alții ar fi obligați să se limiteze la salariile, și așa, exagerate.
Cu existența Secției atat de contestate, procurorii pierd din puterea diabolică și sunt obligați să-și strunească poftele și cruzimile. După cum, judecătorii nu mai pot decide, fără să se gandească la consecințe!

Modelul magistratilor sadici este miloaga si umila Europei, Kovesi

Kovesi cand era sefa DNA, taia si spanzura in dreapta si in stanga fara mila si indurare.
Ce face acum Kovesi? Kovesi cere mila si indurare.
Dar la cine se milogeste Kovesi? Kovesi se milogeste la cei care il sustin pe Macron visatorul, Macron care se vede dictatorul Europei.
Macron vrea sa extermine pe orice sustine identitatea nationala, familiala si personala. Macron cel ce se viseaza dictator are nevoie de asasini ca sa extermine pe nationalisti, familisti si personalisti.
Cine vor fi asasinii viitorului dictator european? Asasinii vor fi chiar magistratii sadici care se bucura cand vad oameni inocenti distrusi.
Kovesi miloaga la cine se milogeste? Kovesi miloaga se milogeste la cei care sustin instaurarea dictaturii europene visata de Macron.
Ce va deveni Kovesi daca se milogeste la cei care viseaza o dictatura europeana? Kovesi va deveni ceea ce vor cei care viseaza la dictatura europeana, adica miloaga Kovesi va deveni o femeie cruda si fara mila.
Intr-o democratie majoritatea decide viitorul.
In democratia magistratilor, magistratii sadici sunt majoritari.
Cand magistratii sadici sunt majoritari, cetatenii vor fi victime sigure.
Noua Ordine Europeana va fi ordinea din fostul Auschwitz.
Vechea Ordine din fostul Auschwitz va deveni Noua Ordine a viitorului Auschwitz European.
Persoanele umane vor fi transformate in unitati numerice vii asa cum a fost in vechiul Auschwitz.
Natiile umane vor fi transformate in unitati numerice vii in Noul Auschwitz.
Macron viseaza sa reinstaureze Auschwitzul la nivel European.
Magistratii sadici majoritari din Europa vor contribui major la instaurarea Auschwitzului European.

 
 

Eu cred ca tu esti un robot care se declara om, altfel ai citi

si ai gandi. Dancila, despre scrisoarea lui Macron adresata cetatenilor UE: Arata ca programul PSD-ALDE e cel corect.
Prin urmare, guvernare psd-alde vrea sa extermine pe orice sustine identitatea nationala, familiala si personala.

minte putina

nu cred ca aveti sansa sa va luati de undeva putina minte...dar macar cereti texte mai inteligente de la sefi...

Nu vor renunta niciodata procurorii VINOVATI !!

Nu exista nici o proba de dosare pilotate de Tudorel dar exista nenumarate dovezi de dosare pilotate de Kovesi, Lazarica, Coldea, Basescu, Macovei!

Si atunci despre ce se agita astia?

Dar mai interesant e ce au spus comunistii USR si n-am vazut nici un articol pe aici.

"USR Plus șochează! ‘Proprietatea privată trebuie să dispară’

Afirmație șocantă a unei apropiate a lui Dacian Cioloș, pe care acesta chiar o promovează pe pagina sa de Facebook. Membra USR, aflată pe lista de europarlamentari ai alianței USR Plus, a făcut afirmații pur comuniste chiar pe pagina de facebook a președintelui Plus.

Afirmatia apartine Oanei Maria Bogdan, candidată pentru Parlamentul European. “ Cred că un pas important al omenirii va fi acela al renuntării la proprietate. Cand nu vor mai exista teritorii care să apartină unui om, trib, neam, sau corporatie, vom reusi să convietuim armonios pe pămant. Eu am incredere că acest lucru se va intampla in timpul vietii", a scris Bogdan.

Teoria potrivit căreia aparitia notiunii de proprietate stă la baza tuturor relelor din lume este veche si afost promovată, incă de la sfiarsitul secolului 18, de diverse scoli de gandire deterministe. Ideea a fost ulterior preluată de curentele de de stanga, mai ales de socialisti si comunisti. In Franta au existat inclusiv experimente sociale, esuate, in cadrul cărora oamenii trăiau in grupuri numite falanstere, in care spatiile de locuit, alimentele, terenurile apartineau comunitătii si puteau fi folosite de toti membrii ei, fără restrictii.

In USR, curentele radicale de stanga au fost incă de la inceput bine reprezentate, ca si curentele national comuniste."

 

Ma tu esti..penal !!!

ha ha, de aia aperi penalii tai toti din conducere...dragnea, valcov, tariceanu..mai ia o gura de oxigen si de alt undeva nu numai co2 de la latrina...

Are, n-are treaba, omul trebuie sa posteze

Chiar total pe langa subiect, chiar impanat bine cu aberatii.

Cica sunt nenumarate dovezi ca aia din lista aia au facut si au dres. Daca existau dovezi, aia aveau cel putin un dosar penal in desfasurare. Dar, nasol, nu au (Basescu, Macovei,Coldea, Lazar si asa mai departe). Dovezile alea sunt doar in capul lui.

Singura cu dosar penal e Kovesi, care e acuzata nu ca a intervenit intr-un dosar, ci ca a ajutat la aducerea in tara a unuia condamnat la 10 ani de puscarie, dupa ce inselase 300.000 de oameni. Iar rechizitorul e comic, e acuzata ca s-a dus in Indonezia, ca a participat la o reuniune publica, ca a inmanat procurorului sef de acolo o scrisoare in care solicita urgentarea procedurii. Mama, ce nasol! Pentru asta e acuzata de "abuz in serviciu". Dosarul e aberant si cred ca stiu si ei asta. A fost aruncat repede in fata doar ca sa o incurce pe Kovesi in procedura de selectare a procurorului sef european

Bah hoetzi...tu esti ouazara bah....

Cum sa-tzi revii cand toata ziua stai cu nasu'n H2Su emanat de canalu ala infect si fetid si irealtv care aduna toate dejectziile societatzii. Codoiu e gaz nobil pe langa emanatziile voastre pestilentziale.

Incā-esti-babo!?

Acum se cearta intre ei:Iordache,sluga lui Dragnea si Tudorel,sluga lui Tariceanu.
Ca asa lucreaza PSD in coalitie

Bezmeticii astia de mafioti fura ca in codru sub

conducerea inteleapta a mafiotului sef infractor drakknea ! Ce drakkne pot avea procurorii de vor sa-i infunde cu dosarele facute ? Daca n-ar fura n-ar avea dosare ... Faptul ca unii scapa se explica prin aceea ca nu s-au gasit dovezi clare de hotie; ele au existat dar n-au fost suficient de bine documentate ! De ce credeti ca au scos mafiotii dovezile obtinute cu ajutorul interceptarilor de la SRI ? Fiindca acelea erau dovezi serioase... Ce drakkne ar fi avut procurorii cu infractorii politicieni ? Astea sunt minciunile mafiotilor psd-alde-udmr, repetate mereu de aceeasi postaci cu iq-uri negative ...

pas-ul crede ca va fi vejnic la putere?. Daca pierdeti puterea

aceasta SECTIE va incapea pe mana altuale opozitiei si sa vezi atunci distractie. Sa vezi atunci cum toti cei care acum tropaie pe grumazul justitiei si se fac pres la picioarele psd-ului, incepand cu Tudorel cel Naprasnic, vor fi anchetati de Sectie. Ce semanati, asta veti culege!
Cazul Nastase nu a fost invatare de minte.

Basil

Da! Tocmai am citit si eu pe Adevarul.
"Problemuta Adinei Florea este urmatoarea:
Articolul 297,invocat de ea,a intrat in vigoare pe 1 februarie 2o14,odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal,deci la 3 ani dupa ce Kövesi ar fi savarsit faptele imputate."
Chestia e ca SS stie ca acuzatiile sunt nefondate,dar asa lucreaza ei:denigreaza,manipuleaza,stiind ca au urechi care sa-i asculte
PS ati citit,desigur,si care e media de varsta a ascultatorilor de Antena3.

Ar fi bine sa ma insel, dar eu cred ca vor tine cu dintii de Sectie,

cel putin cat au in "lucru" dosarul lui Kovesi. Ar fi bine sa ma insel, dar este posibil ca maine aceasta Sectie sa decida suspendarea din magistratura a lui Kovesi. Mai mult, multi din psd doresc s-o vada pe Kovesi scoasa in catuse de la Sectie, chiar si pentru 24 de ore.

 

Basil

Tare as vrea sa va inselati,dar nici eu nu cred ca vor renunta.
SS(sectia speciala)-oare mercenarii sfatuitori au ales la intamplare initialele?
Ca prea ar fi cinic!

Liviu Avram face cateva dezvaluiri din "dosarul"

Kovesi. O facatura ordinara!.
Amanunte pe:

www.comisarul.ro/articol/alerta-liviu-avram-dezvaluiri-soc-din-dosarul-inst_987871.html

si pe:

www.comisarul.ro/articol/alerta-liviu-avram-dezvaluie-inca-o-porcarie-din-d_987987.html

Eu nu cred ca este lipsa de competenta, este o ticalosie.

Nu mai e demult aparenta, e real: acest guvern psd vrea si poate sa

ne taie legatura cu civilizatia definitiv, nu numai formal ca pana-n prezent cand toate eforturile pesedeului s-au concentrat exclusiv pe puterea de face orice ce-i trece prin tartacuta iar tara sa bata din palme.
Iar tara a inceput sa bata din picior la propriu si la figurat, trist.
E impropriu sa afirmam ca gubernu vrea, deoarece duplicitari si hoti "cinstiti" sunt destui iar teama fireasca de raspundere pentru ce au facut sau ce nu au facut, ca sa atinga opulenta in una din cele mai sarace tari europene inca, ii paralizeaza.
Tot ce s-a intamplat pana acum este rezultatul normal dintre o forta talamba si puternica, votata inconstient si partinitor de multi, care a intampinat o alta forta de reactie anemica si manipulata, caci echilibrul este cheia intelegerii vietii, a adevaratei multimi sociale inconstiente inca de valoarea si puterea ei. Simplu.
Dar noi alegem sa complicam din frica, lasitate, oportunism gretos, deoarece asta e mentalitatea romanului care slavea miorita si-i inchina ode Mesterului Manole, odata.

 

Din ciclul: comunist am fost, comunist inca sunt. Asa ceva, printule

...
"Tovarăsul ministru tine cuvantări legate de drepturile omului, dar uită niste spete importante, uită de Ionel, acel roman care avea nevoie să pună ceva pe masa copiilor si care a cumpărat o vacă si un vitel si după cateva zile a vandut vitelul. Dar numai că in această operatie abominabilă a intervenit procurorul comunist Tudorel Toader si a devoalat această faptă inimaginabilă, si l-a trimis in judecată, si a cerut pentru el inchisoare. Acesta este omul care vă tine dumneavoastră prelegeri despre drepturile omului, despre respectarea drepturilor omului", a sustinut Stelian Ion, la dezbaterea motiunii intitulate "Tudorel Toader si PSD - ALDE, luati mainile murdare de pe Justitie", initiată de 91 de deputati PNL si USR, relatează Agerpres.

 

Presiuni URIAȘE asupra procuroarei Lăncrănjan. Speram sa reziste

si sa fie sustinuta.

www.comisarul.ro/articol/alerta-presiuni-uriase-asupra-procuroarei-lancranj_988051.html

 

cand primesti bani de la soros

si-i mai si declari in declaratia de avere si interese, nu prea esti desteapta. sau are merite deosebite fiind promovata pe alte criterii decat experienta profesionala . sau este meritoriu sa fii data afara din structura centrala a dna. meritul ei consta in sustinerea lui macovei si pora. este bine ca lumea sa stie aceste lucruri.

Cu cine te certi baiete?. Floricia Danasatoarea de

la SS (Sectia Speciala) a fost promovata pe experienta profesionala. Daca furtul de documente clasificate inseamna experienta profesionala, atunci sunt de acord cu tine.

parerea colegilor procurori

de la parchetul de pe langa curtea de apel brasov. bara face parte din anturajul soroistei alexandra lancrajan. nu i s-a uscat cerneala de pe legitimatie dar vrea sa fie vedeta. probabil sa ocupe functii inalte fara examen. mai bine ar lucra in zecile de dosare care zac in fisetul lui. politistii judiciari se plang ca-i plimba fara motiv pentru ca nu stie meserie. nu sunt, asa cum am spus, aprecierile mele. ci ale unui alt procuror

 

Mai de graba, eu cred ca este parerea lui Giani Bolovan si a

lu' Floricica Dansatoarea, via Antena 3.

tot acest articol ca si manifestatiile magistratiilor basisti....

....este in fond o minciuna...JUstitia in Romania nuuu a fost independenta NIOCDATA ,mai ales in perioada basista si postbasista....justitia trebuie smulsa din ghearele basistilor care o controleaza si in prezent siiii in disperarea indeamna si manipuleaza populatia si mai ales tineretul la revolta pentru ca ...daaaa...justitia sa ramina sub control basist in continuare sub pretextul gregar de fals,mincinos de 'lupta anticoruptie', de 'indepebdenta'....

 

pretextul gregar de fals,mincinos....?! Limba de lemn a

bolsevicilor inca te mai bantuie?. Am tot intrebat si pe altii, te intreb si pe tine. Daca justitia a fost si inca este basista, atunci de ce a facut fratele lui Base puscarie ca prostu'?. De ce, aceeasi justitie basista a inhatat-o pe Udrea "cea cinstita", iar justitia lui Dragnea-Tudorel a albit-o si a facut din ea o victima?.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor