Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O asociatie de procurori ii acuza pe sefii Sectiei speciale de dezinformare privind numarul de dosare preluate

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 11:07
5180 citiri
O asociatie de procurori ii acuza pe sefii Sectiei speciale de dezinformare privind numarul de dosare preluate
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor" (AMASP) acuza Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) de dezinformare in privinta numarului de dosare preluate de institutie.

AMASP transmite, intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com, ca SIIJ a informat ca exista 1.422 dosare in curs de solutionare primite de la alte parchete, insa, de fapt, in perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate aici doar 1025 de dosare.

"Avand in vedere discutiile din spatiul public privind dosarele preluate de SIIJ si multiplele dezinformari provenite de la reprezentanti ai diferitelor institutii si asociatii, inclusiv prin sustinerile procurorului sef al SIIJ care la data de 28.02.2019 a sustinut ca exista 1422 dosare in curs de solutionare primite de la alte parchete iar 70% din aceste dosare au la baza sesizari din oficiu, aducem la cunostinta publicului urmatoarele aspecte:

In cursul lunii martie 2019 au fost solicitate date privind numarul dosarelor declinate in favoarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie in perioada octombrie 2018 - martie 2019 de catre toate unitatile de parchet competente anterior sa efectueze urmarirea penala in aceste cauze (PICCJ, DNA, DIICOT, parchetele de pe langa curtile de apel, parchetele militare).

Au fost solicitate: numarul de dosare declinate in favoarea SIIJ in aceasta perioada, cate dintre aceste dosare au avut la baza o sesizare din oficiu, in cate dosare a fost inceputa urmarirea penala in rem si in cate dosare a fost inceputa urmarirea penala in personam.

Conform datelor comunicate de unitatile de parchet:

- in perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate 1025 de dosare penale in favoare SIIJ;

- din cele 1025 de dosare penale doar 38 de dosare au avut la baza o sesizare din oficiu a procurorilor;

- in 674 de dosare penale dintre cele declinate a fost inceputa urmarirea penala in rem iar in 29 de dosare a fost inceputa urmarirea penala in personam", transmite asociatia in document.

De asemenea, AMASP precizeaza ca, in data de 10 martie, a solicitat SIIJ sa comunice:

- cate dosare penale au fost trimise la SIIJ prin declinare de catre celelalte parchete in perioada octombrie 2018 - martie 2019;

- dintre aceste dosare cate au fost constituite ca urmare a sesizarii din oficiu a procurorilor;

- cate dosare au fost inregistrate pentru prima data direct la SIIJ in aceeasi perioada;

- dintre acestea cate s-au constituit ca urmare a sesizarii din oficiu a procurorilor din cadrul SIIJ;

- in cate dintre dosarele aflate in lucru la SIIJ este inceputa urmarirea penala in rem si in cate dintre aceste dosare este inceputa urmarirea penala in personam.

Insa, SIIJ a refuzat sa raspunda solicitarilor.

"Prin raspunsul transmis la data de 4 aprilie 2019 Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a refuzat sa raspunda intrebarilor AMASP si sa transmita informatiile de interes public, invocand intocmirea raportului de activitate anual, raport ce nu acopera toata perioada si nu este public", potrivit sursei citate.

Astfel, Miscarea pentru apararea statutului procurorilor le cere lui Gheorghe Stan si Adina Florea (sefii sectiei) sa publice o dezmintire oficiala privind datele furnizate.

"Avand in vedere datele comunicate oficial de parchete, care contrazic in mod flagrant informatiile date publicitatii de SIIJ, solicitam public atat procurorului sef al SIIJ cat si procurorului sef adjunct al SIIJ sa rectifice si publice o dezmintire oficiala cu privire la datele furnizate, in mod eronat, in conferinte de presa si comunicate.

De asemenea, rugam colegii din alte asociatii profesionale ale judecatorilor si/sau procurorilor, care au preluat aceste date eronate fara a le verifica, sa rectifice informatiile false pe care le-au comunicat opiniei publice.

Asteptam cu interes opinia Inspectiei Judiciare cu privire la comunicare, in mod intetionat, de catre conducatorul unei unitati din sistemul judiciar (in acest caz SIIJ) de informatii denaturate privind activitatea judiciara, care au influentat in mod negativ opinia publica si au adus atingere imaginii sistemului judiciar", conchide documentul.

Vezi si Stan si Florea au facut conferinta fara intrebari: Spun ca Sectia lor e laudata de Comisia de la Venetia, desi expertii au cerut sa nu fie infiintata

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#asociatie procurori dezinformare SIIJ , #justitie