O lovitura pentru credibilitatea Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 18:40
27048 citiri
O lovitura pentru credibilitatea Justitiei (Opinii)
Foto: Digi 24

Efervescenta si succesele spectaculoase ale DNA nu inseamna ca Justitia din Romania, in ansamblul ei, este un sistem stabilizat, independent si deasupra oricarei suspiciuni. Daca ne uitam in zona parchetelor, as zice ca avem mari motive de ingrijorare.

DIICOT apare, dupa dezvaluirile in cazul Bica, o structura aflata de ceva vreme pe linia de avarie.

Daca ne uitam in urma, vedem ca sub conducerea dnei Bica DIICOT n-a mai avut cazuri de mare calibru, desi ma indoiesc ca in materie de crima organizata situatia este atat de calma, dar a trecut prin cel putin un scandal de proportii, ma refer la cazul Berbeceanu, care prefigura deja mari probleme.

Nici in restul parchetelor nu stiu daca situatia este cu mult mai buna. Si am sa va dau un exemplu. De anul acesta dna Elisabeta Ponea este procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. A obtinut acest post prin concurs.

Nu am caderea sa pun sub semnul intrebarii calitatile profesionale ale dnei Ponea. Poate ca notele de la concursul organizat de CSM sunt pe deplin meritate. Dar din punct de vedere moral, cred ca dna Ponea este total incompatibila nu numai cu o functie de conducere in cadrul oricarui parchet din Romania, ci, poate, chiar cu statutul de magistrat.

Dna Ponea este sotia lui Stefan Ponea, fost sef al IPJ Mehedinti, trimis judecata in dosarul Adrian Duicu pentru cumparare de influenta si trafic de influenta. Inculpatul Stefan Ponea este in arest la domiciliu, domiciliu comun cu al procurorului general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

Mai mult, numele dnei Ponea nu este strain de acest dosar. Potrivit procurorilor anticoruptie, Adrian Duicu i-ar fi promis lui Stefan Ponea ca isi va folosi influenta inclusiv pentru ca dna Ponea sa primeasca o functie in conducerea in Parchetul General sau DNA: "Inculpatul Duicu Ioan-Adrian a promis numitului Ponea Constantin Stefan ca isi va folosi aceasta influenta, ceea ce a si facut, cum se va vedea in cele ce urmeaza, pentru a-i determina pe acestia sa faca acte care intra in atributiile lor de serviciu; anume, in cazul celor dintai (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, seful Inspectoratului General al Politiei Romane) sa il mentina temporar pe numitul Ponea Stefan in functia de inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, iar la o data ulterioara (cand va dori numitul Ponea Constantin Stefan, in functie si de "promovarea" sotiei sale, cum se va vedea in cele ce urmeaza) sa il numeasca intr-o functie de conducere in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca pe numita Ponea Elisabeta (sotia numitului Ponea Constantin Stefan, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova) intr-o functie de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie".

Si pe data de 4 septembrie 2013, potrivit DNA, Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea sa fie numita in functia de procuror sef al Sectiei Judiciare a Directiei Nationale Anticoruptie. Initial Robert Cazanciuc a negat, dar numarul de inregistrare de la CSM a ramas.

Ce obligatii avea Adrian Duicu fata de Stefan Ponea? Sora dlui Ponea, cumnata dnei Ponea, judecatoare la Curtea de Apel Craiova, l-a ajutat pe fostul presedinte al CJ Mehedinti sa scape de un dosar de incompatiblitate. Este si cercetata penal pentru aceasta fapta.

Dna Ponea insasi era in relatii calde cu Adrian Duicu, cu care discuta la telefon potrivit unor inregistrari de la dosar.

In trecutul dnei Ponea exista si alte episoade controversate. De exemplu, fostul procuror Eugen Iacobescu a afirmat in luna iulie a anului trecut ca din dosarul Mircea Basescu-Bercea Mondial au disparut probe importante:

"Doamna Ponea a fost foarte interesata de acest dosar, pentru ca s-a deplasat personal pe 28 martie sa mi-l ia (...). Am primit ordin sa nu mai fac act de urmarire penala". La momentul invocat de procurorul Iacobescu dna Ponea era sefa Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

Deocamdata toate aceste chestiuni nu sunt clarificate definitiv. Si avem in fruntea unui parchet teritorial important un magistrat asupra caruia planeaza grave suspiciuni si care locuieste in aceeasi casa cu un inculpat trimis in judecata inclusiv pentru ca ar fi traficat o functie pentru domnia sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Duicu Ponea trafic de influenta, #Elisabeta Ponea DNA Cazanciuc , #justitie