Oana Haineala (CSM) este la Palatul Victoria: Discutii despre OUG pe noile coduri penale

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 17:25
3744 citiri
Oana Haineala (CSM) este la Palatul Victoria: Discutii despre OUG pe noile coduri penale
Foto: Arhiva

Procurorul Oana Schmidt Haineala, fostul sef al Consiliului Superior al Magistraturii, a venit joi seara, in jurul orei 17, la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul si cu ministrul Justitiei despre modificarea de urgenta a noilor coduri.

Acestea urmeaza sa intre in vigoare de la 1 februarie, iar magistratii, in frunte cu Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA, cer o serie de corelari si completari, pentru limpezirea procedurilor.

Inalta Curte cere Guvernului completarea noilor coduri inainte de intrarea in vigoare. Ce raspunde Ponta

DNA se alatura ICCJ: Intrarea in vigoare a noilor coduri, risc major pentru eficienta anticoruptiei

De asemenea, presedintele Traian Basescu a cerut public premierului sa emita Ordonanta de Urgenta solicitata de magistrati, inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Joi dimineata, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie necesitatea amanarii sau modificarii Codurilor, Penal si de Procedura Penala, in conditiile in care au fost semnalate o serie de probleme.

"Ministrul Justitiei si procurorul general au stat cu noi toata ziua. Au inteles ca este nevoie de promovat un act normativ urgent pentru clarificarea unor texte din procedura penala. Unul dintre ele vizeaza acel text cu interceptarea, pentru a-l face mult mai clar si ca sa nu reiasa ca organul judiciar ar trebui sa instiinteze persoana in cauza, un alt aspect este cu privire la aplicarea legii in timp, altul cu privire la expertiza, sunt chestiunile discutate in ultimul timp in spatiul public", a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.

Acesta a mai precizat ca l-a intrebat pe ministrul Justitiei cum se gandeste sa promoveze aceste modificari.

"A spus ca, in principiu, este de acord cu modificarile la care am lucrat astazi toata ziua impreuna, insa trebuie sa discute cu directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si, apoi, desigur la Guvern pentru ca daca este de promovat o Ordonanta de Urgenta, asta inseamna reunirea guvernului pana maine noapte, la ora 24, sau daca nu, sa se gaseasca o alta forma, dupa intrarea in vigoare a codurilor.

Insa nu ne-a spus daca va promova o ordonanta de urgenta, dar a spus ca in principiu este de acord cu propunerile discutate, sub rezerva ca modul de redactare sa fie discutat la directia de specialitate din minister", a mai precizat judecatorul Cristi Danilet.

De altfel, la iesirea de la sedinta CSM, ministrul Robert Cazanciuc a confirmat ca intentioneaza sa promoveze modificarile discutate astazi.

"Voi redacta acum o propunere de act normativ si il voi inainta Guvernului. O sa decidem ce forma va avea acest proiect (...) Si in CSM astazi au fost foarte multe discutii, dar la Ministerul Justitiei am primit foarte multe propuneri contradictorii. Intentia CSM e de a propune mai multe articole de natura a clarifica lucrurile", a declarat ministrul Robert Cazanciuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Oana Haineala Guvern coduri, #Oana Haineala noile coduri, #Haineala discutii Guvern coduri , #justitie