Oana Schmidt-Haineala, despre prima incalcare a regulilor sub noua conducere a CSM

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 10:01
6237 citiri
Oana Schmidt-Haineala, despre prima incalcare a regulilor sub noua conducere a CSM
Foto: Arhiva

Procurorul Oana Schmidt-Haineala, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, afirma ca sectia de judecatori a incalcat regulile atunci cand a dispus sa se verifice celeritatea unor dosare ale DNA si daca procurorii instrumenteaza dosare doar dintr-o anumita parte a esichierului politic.

Intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, aceasta a fost intrebata ce a urmarit sectia de judecatori a CSM prin decizia de saptamana trecuta.

"Nu pot sa va raspund foarte precis la aceasta intrebare, nu sunt membra a Sectiei de Judecatori, deci nu am participat la sedinta sectiei. Din afara este greu sa-mi imaginez ce urmaresc, mai ales in absenta unei hotarari motivate a Sectiei de Judecatori. Este prevazut de regulament si este in practica unitara si constanta a CSM ca atunci cand se fac sesizari pentru apararea independentei prin mecanismul de decizie colectiva, si nu de catre presedinte sau vicepresedinte, sectia respectiva sa emita o hotarare motivata. Or, in situatia de fata se pare ca nu exista asa ceva.

Pe de alta parte, Sectia pentru Judecatori nu are abilitarea sa dispuna controale asupra procurorilor, si viceversa in cazul Sectiei pentru Procurori", a raspuns fostul presedinte al CSM.

Totodata, procurorul subliniaza faptul ca "premisa de la care trebuie sa plecam este ca in Romania actul de justitie nu se infaptuieste dupa criterii politice, ci in mod legal, impartial si in sigurul scop al restabilirii ordinii de drept".

"Orice alta premisa este cel putin bizara. Ministerul Public si ICCJ nu detin statistici privind culoarea politica a persoanelor cercetate, iar legea este una singura si se aplica la fel, nu distinge intre infractorul politician si cel nonpolitician", a mai adaugat aceasta.

Pe de alta parte, intrebata daca este de parere ca judecatorii Inaltei Curti pot fi intimidati de declaratiile premierului care sustine ca in cazul lui Adrian Nastase a fost vorba despre un proces politic, Oana Schmidt-Haineala a explicat ca orice magistrat onest este deranjat de astfel de afirmatii.

"Dar tocmai pentru ca este onest nu cred ca poate fi intimidat. Este esential pentru credibilitatea justitiei ca actul prin care se stabileste adevarul judiciar sa nu fie contestat in nici un alt mod decat cel stabilit de lege, adica prin caile de atac. Odata o hotarare ramasa definitiva, vinovatia unei persoane este stabilita si nu mai trebuie sa formeze obiectul dezbaterii, cu atat mai mult al unei dezbateri politice. Se acrediteaza de altfel in mod eronat ideea ca dosarele privind politicieni sunt dosare politice. Nimic mai fals, acestea sunt dosare obisnuite, doar ca privesc persoane din clasa politica", a mai explicat procurorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Haineala incalcare reguli CSM, #verificare DNA inspectia judiciara, #CSM verificari procurori Ponta , #justitie