Omerta sau stat de drept? Doar noi putem opri razboiul!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 22 Ianuarie 2017, ora 12:10
15525 citiri
Omerta sau stat de drept? Doar noi putem opri razboiul!

Liviu Dragnea a reusit o contraperformanta demna de Cartea recordurilor prin incercarea de blitzkrieg impotriva justitiei, prin "elefantii" care nu numai ca urmau sa albeasca zeci, poate sute de politicieni cu probleme penale de toate felurile si in toate stadiile, dar si sa elibereze, prin injumatatirea pedepselor, cine stie cati violatori, criminali, talhari, pedofili si alte autentice pericole publice.

De ce este vorba despre doua initiative profund toxice pentru Romania au explicat rand pe rand DNA, DIICOT, ICCJ, Parchetul General inclusiv prin vocea extrem de articulata si de curajoasa a unui procuror general in care opinia publica a avut ocazia sa descopere nu numai un profesionist exceptional, dar si un luptator redutabil.

Dl Augustin Lazar a explicat pentru Ziare.com nu numai efectele grave ale celor doua ordonante, dar si interesele oculte care stau in spatele lor.

Bilantul?

Pe de-o parte, procedand astfel, Liviu Dragnea i-a dat posibilitatea lui Klaus Iohannis sa isi desavarseasca o reinventare pe care nimeni nu o anticipa in urma cu cateva luni. Interventia presedintelui, care a oprit adoptarea ordonantelor de gratiere si modificare a codurilor penal si de procedura penala, l-au transformat pe presedinte in liderul pe care romanii l-au votat in 2014, dar incepusera sa-si piarda speranta ca-l vor avea. Ca fond si forma, presedintele a fost impecabil.

Apoi, sa scoti oamenii in strada la nici o luna dupa ce ai preluat puterea, pe ger si o tema care nu tine de bunastarea imediata, in timp ce imparti deja cu doua maini tot felul de forme de "mita" politica, nu cred ca s-a mai intamplat in istoria recenta a Romaniei.

Si nu in ultimul rand, deloc neglijabil, PSD - Dragnea au reusit sa uneasca sistemul judiciar. Pentru prima data de foarte multa vreme, vocea magistratilor, procurorilor si judecatorilor, de toate nivelurile si din toate institutiile, a fost unitara. Magistratii nu au fost deranjati doar de fondul modificarilor, ci poate mai ales de felul in care au fost ele promovate, de ceea ce procurorul general Augustin Lazar numea dovada ca "autoritatea judecatoreasca nu e luata in serios ca autoritate a statului roman".

De-abia promisese Ministerul Justitei in cadrul CSM ca nicio modificare legislativa nu va fi luata fara sa fie consultati, ca ne-am trezit ca aceste doua ordonante de maxima importanta urmau sa fie adoptate pe sub masa, in secret, fara ca magistratii sa fi stiut macar de existenta lor. Se poate intampla orice, oricand, inclusiv cu o eventuala modificare a legii raspunderii magistratilor sau cu orice alt normativ.

Surse din Ministerul Justitiei spun ca exista si revolte in cadrul Directiei elaborare acte normative, alcatuita din juristi de mare valoare, care i-ar fi trimis ministrului o scrisoare in care ii reproseaza ca nu au stiut nimic de aceste proiecte de OUG si ii indica aberatiile din el.

In fata acestui val ministrul Iordache a fost lamentabil, negand cu inversunare evidenta, adica textul ordonantei. Fie intr-adevar nu-l stie, ceea ce nu ar fi de mirare avand in vedere dezvaluirile despre faptul ca textele ar fi fost scrise la cabinetul dlui Dragnea, fie incearca sa manipuleze, jignind inteligenta poporului.

Fapt este ca intentia PSD a fost deconspirata. Victoria de moment, deloc neglijabila, e ca se joaca cu cartile pe masa. Cred ca este foarte clar pentru toata lumea ca au incercat sa-si scape penalii cu pretul de a crea un val de infractionalitate, al eliberarii unor infractori foarte periculosi, al pierderii oricarei sanse de recuperare a mari prejudicii si al mutilariii pana la dezincriminare a unor infractiuni precum abuzul in serviciu sau conflictul de interese, adica practic, un indemn la furat.

Se vor opri? De buna voie nu cred. Ministrul Justitiei a si spus: "mergem mai departe, asta e clar". Daca au fost in stare sa puna asa ceva la cale, nu am nicio indoiala ca sunt in stare de absolut orice. Ba chiar mai mult, dupa cum sugereaza procurorul general Augustin Lazar, acesta ar putea fi doar inceputul de reglare a tirului in pregatirea altor si altor atacuri la legislatia penala si institutiile justitiei.

Dar pot fi opriti. Momentul Colectiv, demisia intempestiva din Parlament a lui Gabriel Oprea dupa ce fusese aparat de ancheta prin vot, felul in care si-a condus apoi campania, toate ne-au aratat ca PSD nu se teme decat de furia strazii. Si ceea ce ar putea intelege probabil acum, vazand primii oameni in strada, este ca desi a castigat alegerile la maniera autoritara, victoria s-a raportat la numarul celor prezenti la vot, foarte putini.

Exista o mare masa tacuta si dezamagita pe care PSD a tinut-o demobilizata prin campania pozitiva, dar pe care este pe cale sa o infurie si sa o scoata din pasivitate. Si atunci cele 18% procente pe care le are la nivel national din totalul alegatorilor vor putea fi spulberate.

PSD poate fi incomodat in planurile sale de magistrati, de presa, de presiunea externa, dar nu poate fi cu adevarat oprit decat de forta opiniei publice, de furia unui popor care sa arate clar ca nu poate fi manipulat prin operatiuni de tip Ghita, ca isi doreste o tara in care infractorii stau in puscarie, nu la putere, ca apara statul de drept.

Daca vocea aceasta nu se va auzi clar, dur, puternic, atunci poate chiar meritam sa luam in piept un val de criminali si violatori ca sa scape Dan Voiculescu, sa fim furati ca sa scape Liviu Dragnea &co, sa ne fie in continuare rau ca sa le fie lor foarte bine.

Daca vom tacea, omerta sa va asterne peste tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordonante aministie coduri penale, #proteste ordonante justitie , #justitie