Opinii: Judecatorii din Romania si motivarile lor aberante

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 16:15
2856 citiri
Opinii: Judecatorii din Romania si motivarile lor aberante

Ne-am obisnuit sa vedem la televizor persoane publice "saltate de mascati" sau oameni folositi pe post de "tapi ispasitori" in cazuri grave de furt pentru ca mai apoi sa fie gasiti nevinovati.

Si asta pentru ca justitia incearca sa-si reabiliteze imaginea in fata cetatenilor, insa cu putin prea mult execs de zel.

Astfel, deciziile instantelor au ajuns sa aiba motivari de genul "da un exemplu negativ societatii" sau "este persoana publica".

Pedeapsa pentru Locic: manastirea

Socanta a fost motivarea in cazul omului de afaceri Marius Locic, arestat preventiv in dosarul Voicu, dar eliberat luni seara.

Astfel, daca am analiza motivarea judecatorului Corina Jijiie, Locic ar fi trebuit trimis la manastire, nu la inchisoare: "serviciile pe care le ofera Locic, ca si sumele mari de bani demonstreaza lipsa unor repere morale reale si disponibilitatea de a rezolva totul prin cumpararea de influenta".

Locic, arestat pentru ca "nu are repere morale"

Arestari in numele opiniei publice

Daca credeati ca asta este incredibil, motivarea in cazurile celorlalti doi colegi de penitenciar ai lui Locic, judecatorul Florin Costiniu si omul de afaceri Costel Casuneanu, sunt si mai "bine" argumentate.

Astfel, eliberarea celor doi, ar fi sporit neincrederea opiniei publice in actul de justitie.

Pe langa asta, in cazul tuturor celor trei s-a dispus arestarea preventiva pentru a se da un exemplu cetatenilor, pentru ca si "conditia sociala le ofera statutul de repere pentru ceilalti".

Hotii liberi, Becali dupa gratii

Sa ne aducem insa aminte de un caz rasunator, cel al lui Gigi Becali. Anul trecut cam pe vremea asta, instanta decidea ca Becali sa fie arestat preventiv in timp ce cei care i-au furat masina, precum si bodyguarzii omului de afaceri care i-au "ciomagit" pe hoti au fost eliberati.

Motivarile in ambele cazuri au fost... pe masura. In cazul celor cinci arestati odata cu Becali, s-a decis eliberarea lor pe motiv ca nu reprezinta un pericol social.

"Instanta apreciaza ca nu suntem in prezenta unei pericol concret pentru ordinea publica, raportat la imprejurarile si natura faptei, neproducandu-se acel sentiment de insecuritate si revolta cu intensitatea pe care o asemenea fapta l-ar genera asupra societatii civile si nici asupra partilor vatamate", se arata in motivarea judecatorului Stefania Bivolaru de la Judecatoria Sectorului 1.

Motivarea judecatorilor: Becali este pericol public

Cat despre Becali, acesta a fost considerat pericol public, fiind tras de urechi ca el, care este o persoana atat de cunoscuta, ar fi trebuit sa aiba un comportament exemplar, si nu sa se apuce sa-si faca singur dreptate.

"Poate mai mult ca ceilalti inculpati, (George Becali, n.red.) era dator sa se manifeste intr-o conduita care sa nu contravina regulilor de convietuire sociala", se arata in motivare.

Lotul Penescu, pericole sociale timp de 9 luni

Finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, fostul director al societatii PIC din Pitesti, Liviu Facaleata, si fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, au fost eliberati din arest preventiv dupa nici mai mult, nici mai putin de 9 luni, timp in care au fost considerati pericole sociale.

Penescu, dupa 9 luni de arest: S-a facut dreptate!

Si daca nu ar fi fost indeajuns de penibila situatia, instanta a mai dispus si ca una dintre conditiile eliberarii sa fie ca cei trei sa nu vorbeasca intre ei, desi, in toate cele noua luni, ei au impartit aceeasi celula.

Solomon, exemplu negativ societatii

Si fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a primit o motivare amuzanta pentru arestul preventiv, unde se afla de 42 de zile.

Astfel, motivarea il arata pe Solomon vinovat de "veritabile sfidari la adresa ordinii de drept, el dand un exemplu negativ societatii".

Magistratii nu au fost de acord nici luni cu eliberarea sub control judiciar a lui Solomon, iar procesul ce ar fi trebuit sa aiba loc marti a fost amanat pentru data de 11 mai, pentru ca dosarul nu a ajuns in timp util la Tribunalul Arges.

Hotii de la Ciorogarla, mai periculosi decat Hayssam

Ne amintim si de celebrul deja jaf de la Ciorogarla, cand 14 persoane au fost arestate preventiv pentru furt de arme.

Magistratii au sustinut, in motivare, ca cei 14 ar reprezenta un real pericol pentru populatie, iar lasarea lor in libertate ar fi creat insecuritate nationala.

Daca ar fi sa facem o comparatie, in cazul lui Omar Hayssam, singura persoana acuzata in Romania de fapte de terorism, si acesta a fost arestat preventiv, insa a fost eliberat pentru probleme de sanatate, disparand apoi si nefiind gasit nici pana in ziua de azi.

CCR a publicat motivatia in legatura cu decizia privind alegerile: Frauda nu a modificat rezultatul

S-au furat alegerile, dar nu asa de mult

Si, in incheiere, sa amintim de motivarea Curtii Constituionale a Romaniei in cazul judecarii fraudarii alegerilor prezindentiale.

Dupa ce PSD a contestat rezultatul alegerilor pe motiv de frauda, venind cu nenumarate dovezi in acest sens, CCR a respins cererea de anulare a scrutinului, aratand ca frauda nu a fost atat de mare incat sa modifice rezultatul.

"Imprejurarile semnalate nu sunt de natura sa duca la anularea alegerilor, intrucat nu demonstreaza o frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului", se arata in motivarea CCR.

In toate cazurile, ca inculpatii sunt sau nu vinovati, este o problema pe care doar justitia o poate lamuri. Insa motivarile magistratilor sunt cel putin neinspirate, aruncand o umbra de indoaiala si mai mare asupra actului justitiei in tara noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivari decizii judecatoresti, #motivari magistrati arest preventiv, #Becali arest preventiv, #Casuneanu arest preventiv, #Locic arest preventiv, #Costiniu arest preventiv , #justitie
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Eu am mai auzit de proverbul "tot roamanul este poet", pana azi nu m-am gandit ca si procurorii and judecatorii "este";-(
Poza parerea
parerea
rank 5
DE SPIRITUL LEGII ATI AUZIT, DOAMNA ALEXANDRA SANDRU?