Ordonanta lui Iordache nu vizeaza doar infractorii din politica, ci si alcoolemia

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 07:50
8161 citiri
Ordonanta lui Iordache nu vizeaza doar infractorii din politica, ci si alcoolemia
Foto: Pixabay

Ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern privind modificarile la Codurile Penale se refera, printre altele, si la alcoolemie.

Mai exact, ordonanta pune in acord si un articol privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu o decizie a CCR din 2014, care a stabilit ca alcoolemia nu poate fi stabilita "la momentul prelevarii probelor biologice", ci doar in raport cu momentul savarsirii faptei.

Codul Penal, la articolul 336, prevedea incriminarea conducerii pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

In 2014, CCR a stabilit ca sintagma "la momentul prelevarii mostrelor biologice" este neconstitutionala, explicand ca ea plaseaza consumarea infractiunii la un moment ulterior savarsirii ei, in conditiile in care de esenta infractiunilor de pericol este faptul ca acestea se consuma la momentul savarsirii lor. Aceasta conditie constituie un criteriu aleatoriu si exterior conduitei inculpatului in vederea tragerii la raspundere penala, se arata in motivarea Curtii.

In fapt, din 2014, nu mai este luata in considerare respectiva sintagma din Codul Penal, ea fiind eliminata din aplicare odata cu decizia Curtii, insa textul legii nu fusese modificat.

Ordonanta de urgenta emisa marti rectifica aceasta problema, dar adauga si un nou aliniat in Codul Penal, care incrimineaza consumul de alcool sau stupefiante de la momentul producerii unui accident pana in momentul recoltarii probelor biologice. Exceptie fac medicamentele administrate sub supraveghere medicala.

Citeste mai multe despre modul miselesc prin care Guvernul a modificat Codurile Penale si ce reactii a starnit din partea cetatenilor, institutiilor de Justitie, dar si a presedintelui Iohannis si a altor oameni politici:

Guvernul a dat lovitura de gratie Justitiei: A modificat codurile penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

Proteste masive in miez de noapte in toata tara fata de Guvern. Romanii se intorc in strada miercuri la prima ora

Ipocrizie maxima: Guvernul a trimis astazi dupa amiaza proiectul la CSM si a cerut avizul. Dupa cateva ore l-a adoptat. Vezi si reactia dura a CSM

Reactii dure dupa modificarea codurilor penale: In miez de noapte, ca borfasii!

Klaus Iohannis, dupa lovitura data de Guvern: Astazi este o zi de doliu pentru statul de drept

Efectele modificarii Codurilor: Cine sunt cei care scapa, ce au facut si prejudiciile imense aduse statului roman

Ordonanta de modificare a Codurilor a fost deja publicata in Monitorul Oficial. Surpriza la termenul de intrare in vigoare

Filmul loviturii asupra statului de drept: Cum s-a supus guvernul-marioneta la un gest dictatorial

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#ordonanta cod penal alcoolemie, #proteste ordonanta Justitie Iordache Guvern , #justitie