Parchetul General cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR: Vezi ce argumente ii furnizeaza

Joi, 02 Februarie 2017, ora 21:11
9244 citiri
Parchetul General cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR: Vezi ce argumente ii furnizeaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care au fost modificate codurile penale.

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se precizeaza ca Avocatului Poporului i-a fost trimisa astazi solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, punandu-i-se la dispozitie o analiza care cuprinde mai multe "critici de neconstitutionalitate" pe care le poate invoca.

Printre acestea figureaza incalcarea art.115 din Constitutie, conform caruia "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". Acelasi articol prevede si ca "ordonantele de urgenta (....) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile (...) prevazute de Constitutie".

De asemenea, Parchetul General reaminteste ca tot potrivit Constitutiei, statul "se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca", iar "respectarea Constitutiei a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

"Pentru a ilustra, de asemenea, dificultatile pe care le implica transpunerea in practica a celor doua ordonante adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecatorului delegat cu executarile penale care vor deveni imposibil de realizat in cele 10 zile prevazute de noul act normativ, context in care nici judecata nu poate avea loc de urgenta.

Astfel, prezenta dispozitie este de natura sa aduca atingere dreptului la libertatea individuala, in ipoteza acelor persoane care ar trebui, de indata, puse in libertate ca urmare a dezincriminarii faptelor pentru care au fost condamnati definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executarii deja a unei pedepse egale cu maximul special prevazut de legea noua (art. 6 din Codul penal) ", se mai arata in comunicat, apreciindu-se ca punerea in practica a ordonantei este "lipsita de realism".

Concluzia Parchetului General este ca "toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept", fiind vorba despre "legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului".

Citeste:

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, care ocupa functia de Avocat al Poporului, si i-a cerut acestuia sa isi exercite atributiile si sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta Iordache.

In prima instanta, Victor Ciorbea a respins ideea, sustinand ca nu poate ataca ordonanta pentru ca o parte din ea nu intra in vigoare decat peste 10 zile, insa seful statului l-a contrazis, oferindu-i ca exemplu o situatie din trecut, in care CCR a fost sesizata in circumstante similare, iar decizia data a fost una favorabila petentului. Victor Ciorbea a declarat ca va analiza cazul cat de curand si va lua o decizie.

Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Parchetul General Avocatul Poporului ordonanta , #justitie