Pe marginea prapastiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:54
13913 citiri
Pe marginea prapastiei (Opinii)

Vizita la Bucuresti a Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, este dovada ingrijorarii extreme Washingtonului in privinta evolutiei statului de drept in Romania.

Mai pe romaneste, Washingtonul stie exact cat de intens este asaltul politic asupra statului de drept si cat de mari sunt riscurile ca el sa reuseasca, mai ales acum, dupa a doua condamnare cu executare primita de Adrian Nastase.

Dintr-un bun inceput trebuie precizat ca d-na Nuland face un turneu european incluzand Olanda, Germania, Lituania, Romania si Franta, insa numai in cazul nostru programul vizitei prevede explicit discutii referitoare la "eforturile de intarire a domniei legii". Suntem asadar in mod explicit, din nou, copilul problema al lumii civilizate, care trebuie readus pe calea cea buna.

Domnii Nicolicea si Ciuca s-au straduit sa ne convinga ca dupa discutiile cu reprezentantii ambasadelor occidentale, partenerii euroatlantici s-au convins ca tot scandalul din martea neagra a fost exclusiv o problema de comunicare. Ei bine, iata ca americanii, cel putin, nu s-au convins deloc. Si au mare dreptate.

Atat modificarile odioase aduse Codului Penal, care instituie superimunitatea si dezincrimineaza conflictul de interese, cat si Legea aministiei si gratierii sunt pe muchie de cutit. Primele depind de decizia CCR, iar cea de-a doua este in fata votului final.

Cat de mari sunt presiunile politice pentru ca ele sa intre in vigoare se vede si din avion. Le-au dat glas Adrian Nastase, in prima postare din penitenciar in care someaza practic USL sa adopte "legi moderne si echilibrate", dar si corul celor care au deplans soarta cruda, de victima politica, a fostului premier precum si precedentul periculos creat.

Daca cele doua legi vor trece, cele mai multe dinte procesele penale vor inceta, iar usile multor celule se vor deschide, inclusiv a lui Adrian Nastase, pentru ca infractiunile de coruptie nu vor mai putea fi comise de parlamentari si ministri. Mai mult, se va da practic lumina verde jefuirii banului public prin tot felul de contracte impiedicate acum de conflictul de interese.

Pana acum parea ca Victor Ponta rezista, cat de cat, presiunii penalilor, asa cum a facut-o in momentele cheie ale suspendarii de anul trecut, nu din convigere, pentru ca nu a dat nicio dovada de respect pentru justitie si statul de drept, dimpotriva, ci de teama inchiderii robinetelor de fianatare externa de care Romania este dependenta.

Dar de aceasta data asaltul este pe viata si pe moarte, pe masura puterii celor care se apropie de usa penitenciarului, dupa modelul lui Adrian Nastase. Pe oamenii acestia, am mai spus-o, nu ii intereseaza soarta Romaniei, ci doar propria libertate si propriile averi. Daca pretul binelui lor este prabusirea Romaniei, nicio problema!

Washingtonul stie asadar ca zilele acestea se joaca soarta Romaniei, tara de care au ghinionul sa se lege cateva dintre interesele lor strategice. Fara ele, probabil ca ar fi abandonat demult copilul teribil, instabil si isteric, pregatit sa dea foc casei in orice moment de slabire a vigilentei.

Daca situatia nu ar fi fost cu adevarat critica, daca nu am fi pe marginea abisului, probabil ca americanii nu ar fi optat pentru o interventie directa atat de explicita. Aceasta strategie arata ca temerile SUA si, cel mai probabil si ale europenilor, sunt dintre cele mai negre.

Asa ca Victoria Nuland le va explica probabil oficialilor romani care ar fi pretul ciuntirii justitiei. Sper eu de neplatit, cel putin pentru Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#independenta Justitiei, #SUA stat de drept Romania, #modificare Cod Penal, #aministie gratiere , #justitie