Prag valoric pentru abuzul in serviciu - Azi are loc prima dezbatere publica pe aceasta tema

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 07:11
2703 citiri
Prag valoric pentru abuzul in serviciu - Azi are loc prima dezbatere publica pe aceasta tema
Foto: CCR

Prima dezbatere publica pe tema pragului la abuzul in serviciu va fi organizata miercuri de Ministerul Justitiei.

Dezbaterea va avea loc incepand cu ora 10.00, iar la aceasta ar urma sa participe, potrivit Ministerului Justitiei, reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri.

In 3 iulie, Ministerul Justitiei ar urma sa organizeze, tot de la ora 10.00, cea de a doua dezbatere, la care ar urma sa ia parte reprezentantii institutiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai mediului academic si profesiilor juridice liberale.

Cele doua dezbateri vor avea loc in Sala de consiliu a Ministerului Justitiei, "in limita capacitatii salii".

Iata Prima reactie a ministrului Justitiei dupa motivarea CCR pe abuzul in serviciu

Presedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat marti ca oportunitatea stabilirii unui prag valoric pentru abuzul in serviciu tine doar de competenta Legislativului, ea precizand ca institutiei pe care o conduce nu i s-a cerut inca un punct de vedere pe aceasta tema, dar si-a exprimat speranta ca "poate acum, cand lucrurile intra in normalitate, va opera si colaborarea interinstitutionala".

Tot marti, procurorul general Augustin Lazar a subliniat ca Ministerul Public isi sustine punctul de vedere potrivit caruia nu ar trebui impus un prag pentru abuzul in serviciu. "Noi suntem de parere ca nu trebuie niciun prag si este foarte clar ca, asa cum a fost facuta propunerea prima data de Ministerul Justitiei, este o propunere pe care o sustinem", a spus Lazar.

Ministerul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca, urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocand faprul ca deciziile CCR sunt obligatorii si au valoare numai pentru viitor.

Curtea Constitutionala (CCR) a obligat legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala.

Judecatoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurenta, argumentand ca CCR nu poate impune obligatii legiuitorului deoarece Curtile Constitutionale nu fac politica legislativa, nu creeaza legi, ele doar asigura suprematia Constitutiei in limitele competentei date de legiuitorul constituant.

"Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracttiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine aparittia unor situattii de incoerenttă sti instabilitate, contrare principiului securităttii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea sti previzibilitatea legii", se arata in motivarea deciziei prin care CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in procesul in care este judecata pentru abuz in serviciu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara in mai multe randuri, inaintea deciziei CCR, ca nu va impune un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#prag abuz in serviciu, #CCR abuz serviciu , #justitie