Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Cel mai dur raport pe justitie din mandatele lui Basescu

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 08:40
3139 citiri
Presa de azi: Cel mai dur raport pe justitie din mandatele lui Basescu
Foto: Arhiva

Toate presa centrala din Romania scrie miercuri despre mustrarea dura pe care ne-a transmis-o Uniunea Europeana, prin intermediul raportului pe Justitie, din cauza ca nu am reusit inca sa facem reforma dar si despre faptul ca Bulgaria a reusit sa ne depaseasca.

Gandul scrie in editia de miercuri ca Barroso este critic pe tema ANI, in timp ce Adevarul dezvaluie gardienii coruptiei si ii prezinta pe cei care sunt sunt vinovatii pentru cel mai dur raport al UE la adresa Justitiei. Evenimentul Zilei anunta ca e vorba de cel mai dur raport pe justitie din mandatele lui Basescu, iar Jurnalul National scrie despre biliardul politic: Basescu loveste cu ANI in Parlament.

Evenimentul Zilei: Cel mai dur raport pe justitie din mandatele lui Basescu

Desi ar fi trebuit sa inregistram progrese Evenimentul Zilei scrie in editia de miercuri ca acesta a fost cel mai dur raport pe Justitie din mandatele lui Basescu.

"Romania nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reforma si de a imprima directia acestui proces, iar factorii de decizie din sistemul judiciar au manifestat o anumita reticenta de a coopera si de a-si asuma responsabilitati", observa documentul Comisiei, dat publicitatii luni, la Bruxelles.

CE subliniaza ca deficientele "trebuie corectate rapid" pentru a permite redinamizarea procesului de reforma. Monitorizarea pe justitie va continua, urmatorul raport urmand sa fie dat publicitatii in 2011.

Insa spre deosebire de cele anterioare, raportul CE puncteaza la capitolul "progrese" doar preocuparea constanta a DNA in a intocmi dosare. Criticile se indreapta, in schimb, catre intreg sistemul judiciar si sunt insotite de recomandari care ar trebui urmate, in primul rand, de responsabilii din justitie: ministrul justitiei, CSM, Curtea Suprema.

Adevarul: Gardienii coruptiei: cine sunt sunt vinovatii pentru cel mai dur raport al UE la adresa Justitiei

Si daca lucrurile sunt atat de grave au inceput sa se caute vinovatii. Adevarul numeste in editia de miercuri gardienii coruptiei.

Autorii raportului au aratat ca CSM nu a aplicat recomandarile facute anul trecut privind resursele umane din sistemul judiciar si nu a luat masuri rapide pentru a umple golul lasat de valul de magistrati care au parasit sistemul in perioada 2008-2009.

Masurile CSM, de crestere a numarului anual de candidati admisi la Institutul National al Magistraturii, si cel de recrutare directa a magistratilor - dintre juristii cu cinci ani vechime - sunt considerate a avea un impact nesemnificativ asupra deficitului mare de personal.

Presedintele CSM, Florica Bejinaru, a explicat luni ca deciziile luate de Consiliu s-au facut doar in baza Legii privind statutul magistratilor si ca ea a cerut - fara rezultat insa - modificarea ei.

Si nu doar cei de la CSM au o vina. Tergiversarea in Parlament a aprobarii urmaririi penale in cazurile Monica Iacob Ridzi (PD-L) si Adrian Nastase (PSD) a atras criticile expertilor europeni. CE mai critica si Instanta Suprema cu privire la unificarea jurisprudentei, crearea unor complete specializate, nerealizarea unui ghid de pedepse privind infractiunile de coruptie, condamnari putine in dosarele de mare coruptie.

Romania Libera: Cine este vinovat pentru declinul Justitiei

Si cei de la Romania Libera in editia de marti fac o analiza a vinovatilor.

Pe lista se afla si senatorii. Anihilarea ANI, coroborata cu legislatia actuala a achizitiilor publice, permite proliferarea coruptiei, iar de parerea asta sunt si expertii europeni. Ei sustin ca vor fi mult mai greu de depistat cazurile de conflicte de interese care au legatura cu interesele de afaceri ale politicienilor locali si ale familiilor acestora. In privinta achizitiilor publice, raportul reproseaza lipsa transparentei totale, situatie ce permite ca demnitarii sau inaltii functionari publici sa poata beneficia direct sau indirect de contracte comerciale cu institutiile pe care le conduc.

Drept exemplu de mare coruptie la capitolul "achizitii publice" este dat cazul senatorului Catalin Voicu, in care sunt implicati doi judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. CE este ingrijorata si de o alta decizie a Curtii Constitutionale care afecteaza colaborarea dintre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) si Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) in depistarea fraudelor cu fondurile europene.

Gandul: Barroso critic pe tema ANI; Olanda, Germania, M. Britanie, nordicii, rezervati fata de Romania

Raportul CE a fost adoptat in procedura scrisa, similara acceptarii tacite, ceea ce nu a lasat loc unei dezbateri directe intre comisari, dar Olanda, Germania, Marea Britanie, tarile nordice si partial Franta si-au mentinut rezerve traditionale fata de Romania, iar Barroso a fost critic pe tema ANI, anunta Gandul in editia de miercui.

Surse comunitare au declarat ca adoptarea raportului in aceasta procedura a determinat absenta unei dezbateri directe intre comisari referitoare la continutul si aprobarea rapoartelor, cum a fost cazul in alti ani.

"Problema nu trebuie privita in termeni ca de exemplu "Ele nu iubesc Romania". Problemele sunt altele, legate de interese pragmatice. Unele de exemplu au interese clare in ceea ce priveste procesul de extindere, daca - de exemplu vor sa arate ca procesul de extindere nu este de succes. Altele au o problema cu fondurile de coeziune, cu PAC si fondurile pentru agricultura si doresc, evident, utilizarea a mai putini bani pentru unele tari", au declarat sursele citate, adaugand ca din aceasta perspectiva tarile "mai rezervate" fata de Romania au fost si raman Olanda, Germania, Marea Britanie, partial Franta si tarile nordice, manifestandu-se ca atare si in cazul raportului de marti.

Raportul pe tema justitiei prezentat marti a fost adoptat prin procedura scrisa. Cu alte cuvinte, din cauza volumului mare de munca, documentul nu a ajuns neaparat in mainile comisarilor, ci aprobarea lui s-a facut printr-un fel de procedura tacita in sensul in care, daca pana la un anumit moment, nu au existat amendamente, observatii sau obiectii, textul a ramas nemodificat.

Jurnalul National: Biliard politic: Basescu loveste cu ANI in Parlament

Si in urma acestui raport Jurnalul National titreaza in editia de miercuri ca Basescu loveste cu ANI in Parlament.

Legea ANI, declarata neconstitutionala de doua ori, reintoarsa in Parlament de doua ori, la cererea presedintelui Traian Basescu, este folosita de Palatul Cotroceni pentru a demonstra ca Parlamentul apara coruptia.

Seful statului a ordonat Guvernului sa adopte un proiect de modificare a Legii ANI, ocolind procedura constitutionala in Parlament, in 26 aprilie, exact atunci cand delegatia FMI sosise la Bucuresti sa discute cu ministrii lui Emil Boc despre dezastrul economiei romanesti.

Dupa un joc intre parlamentari, Traian Basescu si Curtea Constitutionala, raportul de luni pe Justitie critica regulile dupa care a fost jucat.

Dupa ce timp de trei ani, Agentia Nationala de Integritate a functionat taras-grapis, in baza unei legi adoptate in 2007, anul acesta, doua decizii consecutive de neconstitutionalitate au pus de tot pe butuci Agentia.

"Capul rautatilor", nominalizat de altfel si de presedintele Basescu intr-o declaratie publica, a fost, in ambele etape de discutare a Legii ANI in Parlament, senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Puterea: 21 iulie 2010 - Deshumarea Ceausestilor

Si in contextul acestui raport cei de la Puterea scriu in editia de miercuri ca se va face deshumarea sotilor Ceausescu, lucru care ar putea sa indice ca suntem in regres, iar Revolutia, care a dus la moartea lor, nu ne-a ajutat cu nimic.

Mult asteptata exhumare a ramasitelor pamantensti ale lui Nicolae si ale Elenei Ceausescu va avea loc miercui. Demersul apartine singurului fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca resturile trupurilor parintilor sai se afla in acele locuri.

Ultimul fiu al dictatorilor, Valentin Ceausescu, a devenit recent, alaturi de Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, proprietarul mormintelor din Cimitirul Ghencea, dupa patru ani de procese. Pentru ca au trecut sapte ani prevazuti de lege ca interdictie de exhumare a unor cadavre, cei doi pot trece la fapte, acest demers fiind facut in cadrul procesului cu Ministerul Apararii Nationale.

Institutia fusese obligata sa identifice locurile in care sunt inmormantati sotii Ceausescu si sa precizeze daca in morminte se afla chiar trupurile lor.

MApN nu a reusit insa sa raspunda solicitarilor instantei, astfel ca Valentin Ceausescu si Zoia Ceausescu, prin sotul ei, Mircea Oprean, au devenit proprietarii celor doua locuri din Cimitirul Ghencea Militar. Iar trupurile lor vor fi deshumate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#raport Justitie 2010 Romania, #raport critic Traian basescu, #deshuma sotii Ceausescu , #justitie