Presa de la Sofia: Romania intrece din nou Bulgaria in lupta impotriva coruptiei

Joi, 09 Februarie 2012, ora 15:06
3010 citiri
Presa de la Sofia: Romania intrece din nou Bulgaria in lupta impotriva coruptiei
Foto: AP

Performantele inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei le intrec cu mult pe cele ale Bulgariei, se arata in raportul preliminar pe Justitie al Comisiei Europene, comenteaza presa de la Sofia.

Raportul intermediar pe Justitie, publicat miercuri, la fel ca si cel din luna iulie a anului 2011, pune Romania intr-o ipostaza pozitiva, relateaza agentia de presa bulgara Novinite in editia electronica de joi.

Raportul pe Justitie da apa la moara Olandei - presa straina

Mai exact, jurnalistii bulgari subliniaza ca CE identifica in Romania o serie de domenii in care trebuie implementate "masuri suplimentare", in timp ce in cazul Bulgariei atrag atentia ca sunt necesare "masuri mai dure" pentru a pune in aplicare recomandarile Comisiei.

Intrebat daca membrii Comisiei au luat in calcul sanctionarea Bulgariei pe fondul progresului greoi, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a tinut sa precizeze ca Executivul Comisiei Europene nu a prevazut sanctiuni in raportul preliminar pe Justitie pentru ca scopul celor doua analize este sa ofere asistenta societatatii civile atat din Romania, cat si din Bulgaria astfel incat sa-si atinga obiectivele fixate.

"La sfarsitul zilei, modul in care noi percepem cele doua rapoarte este urmatorul: sa ne intoarcem la cetateni si sa ne dam seama ce vor ei. Cel mai bun motor al unei reforme il reprezinta, deseori, chiar cetatenii", a explicat Mark Gray.

CE a publicat raportul privind justitia din Romania - vezi ce ne recomanda

Chiar daca presa de la Sofia lauda progresele Romaniei, raportul pe Justitie este inteles altfel de cealalta parte a presei straine. De exemplu, jurnalistii de la Associated Press subliniaza ca sansele Romaniei si Bulgariei nu par sa se imbunatateasca, in timp ce The New York Times mentioneaza ca retinerile legate de aderarea celor doua state la Schengen intervin intr-un moment in care statele membre sunt criticate pentru protejarea insuficienta a granitelor lor.

Pe de alta parte, analistii citati de Novinite sunt ceva mai toleranti fata de Romania si de Bulgaria si amintesc ca cele doua tari au avut parte de o tranzitie mai dureroasa de la comunism la democratie si, implicit, la economia de piata capitalista. Chiar si azi, dupa cinci ani de cand Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana, societatile civile din cele doua state raman firave, cu un rol destul de limitat in sistemul de control si de echilibrare.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Romania intrece Bulgaria lupta anticoruptie, #raport justitie Comisia Europeana, #Romania Bulgaria raport Justitiei , #justitie