Primarul din Ramnicu Valcea a dat in judecata statul roman si cere despagubiri uriase pentru procesul de coruptie

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 08:49
9510 citiri
Primarul din Ramnicu Valcea a dat in judecata statul roman si cere despagubiri uriase pentru procesul de coruptie
Foto: Facebook/Mircia Gutau

Primarul din Ramnicul Valcea, Mircia Gutau, a deschis actiune in instanta impotriva statului roman, solicitand daune morale si materiale pentru "suferinta si umilinta" la care ar fi fost supus in cei peste 12 ani in care a fost implicat in procese.

Avocatul sau, Octavian Fieroiu a precizat ca actiunea a fost deschisa la Tribunalul Valcea si ca se cer despagubiri de 10,5 milioane de euro, daune morale si materiale.

"S-au cerut 500.000 de euro daune materiale si 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani si circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutau prin procese si prin puscariile patriei.

Sigur, este o apreciere relativa si subiectiva, o cvasi-recuperare a prejudiciului creat, cuantificabil in salariile si celelalte beneficii de care a fost lipsit in perioada detentiei, in cheltuielile pe care le-a facut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmarire penala si la instantele de judecata si alte multe cheltuieli, pentru ca au fost ani de procese la instantele din tara si inclusiv la CEDO", a explicat Fieroiu.

El a mentionat ca actiunea deschisa vineri este doar pe latura civila, impotriva procurorilor de caz si a judecatorilor care au dat sentinta de condamnare urmand sa faca plangere penala, dorinta lui Mircia Gutau fiind ca toti cei vinovati de cazul lui "sa plateasca".

"Eu i-am lasat mana libera avocatului, pentru ca am mare incredere in dumnealui. Astept decizia judecatorilor in acest proces, indiferent de cat va dura el, doi-trei ani, ma astept ca statul roman sa se indrepte impotriva celor vinovati, pentru ca ei trebuie sa raspunda. De la denuntator, la procurorii de caz si la judecatorii care au dat condamnarea, fiecare trebuie sa raspunda pentru greselile pe care le-a facut.

Indiferent de suma care a fost calculata ca despagubire, va spun ca nimic nu echivaleaza cu suferinta mea si a familiei mele in acesti peste 12 ani. Eu sunt unul dintre cei norocosi, pentru ca am apucat sa prind si achitarea. Cred ca sunt si altii ca mine care nu au avut norocul acesta, de aceea, imi doresc ca cei vinovati sa plateasca si ceea ce am patit eu sa nu mai pateasca si altii", a declarat Mircia Gutau.

In ianuarie 2010, Gutau a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si sase luni de inchisoare, intr-un dosar in care a fost acuzat de procurorii DNA ca a pretins de la un denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, suma totala de 50.000 de euro, atat in mod direct, cat si prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat in Ramnicu Valcea. Gutau a fost eliberat conditionat in septembrie 2011.

In noiembrie 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca lui Mircia Gutau i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil si in aprilie 2018 instanta suprema a decis rejudecarea dosarului, Gutau fiind achitat definitiv in luna octombrie a anului trecut.

Gutau a candidat la alegerile locale din 2016 la Primaria Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, castigand un nou mandat. El a fost primar in Ramnicu Valcea si intre 2004 si 2010.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#primar Mircia Gutau judecata despagubiri stat , #justitie