Primarul Mircia Gutau, achitat definitiv dupa ce a executat pedeapsa. Condamnarea a fost anulata dupa ce a castigat la CEDO

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 13:59
11472 citiri
Primarul Mircia Gutau, achitat definitiv dupa ce a executat pedeapsa. Condamnarea a fost anulata dupa ce a castigat la CEDO
Foto: Arhiva Facebook/ Mircia Gutau

Primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, a fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar in care a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare pentru luare de mita, sentinta fiind anulata in urma rejudecarii procesului in baza unei decizii CEDO.

"Respinge, ca nefondat, recursul declarat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta impotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curtii de Apel Constanta - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, pronuntata in dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutau Mircia.

Mentine dispozitia de achitare a inculpatului Gutau Mircia (...) pentru infractiunea de luare de mita prevazuta de art. 254 alin. 1 din Codul Penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constata ca inculpatul Gutau Mircia a fost retinut in data de 7 iulie 2006 si arestat preventiv de la 11 iulie 2006 pana la data de 10 noiembrie 2006.

Constata ca inculpatul Gutau Mircia a executat pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare, aplicata prin decizia penala nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala in dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 pana la data de 14 septembrie 2011. Definitiva", se arata in decizia instantei supreme.

Pe 3 aprilie, Instanta suprema a decis rejudecarea dosarului in care primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, a fost condamnat in 2010 la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita

Decizia a fost luata dupa ce instanta suprema a admis o cerere de revizuire depusa de Mircia Gutau, fiind anulata sentinta din ianuarie 2010.

In noiembrie 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca lui Mircia Gutau i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil in procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care l-a condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce doua instante inferioare hotarasera achitarea lui.

Mircia Gutau a fost acuzat de procurorii DNA ca, in perioada aprilie - iulie 2006, a pretins de la un denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, suma totala de 50.000 euro, atat in mod direct, cat si prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri sa obtina un certificat de urbanism pentru un teren situat in municipiul Ramnicu Valcea.

Pe 27 ianuarie 2010, Mircia Gutau si Nicolae Dicu au fost condamnati definitiv de Instanta suprema la cate trei ani de inchisoare cu executare.

Mircia Gutau a fost eliberat conditionat in septembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Mircia Gutau achitat definitiv , #justitie