Procurorul general acuza Parlamentul ca a blocat doua anchete penale: Trebuie modificata legea

Joi, 12 Martie 2015, ora 13:22
3734 citiri
Procurorul general acuza Parlamentul ca a blocat doua anchete penale: Trebuie modificata legea
Foto: Arhiva / B1TV

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, solicita modificarea celor doua legi in baza carora parlamentarii si ministrii beneficiaza de imunitate, subliniind faptul ca numai in acest an doua anchete penale au fost blocate prin vot dat de senatori sau deputati.

Astfel, intr-un comunicat remis, joi, presei, procurorul general precizeaza ca, in opinia sa, "este necesara modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala".

In comunicat se reaminteste faptul ca Ministerul Public a formulat deja propuneri de modificare a legislatiei, mai exact in septembrie 2014, cand s-a adresat Guvernului Romaniei, si in martie 2015 Camerei Deputatilor.

Tiberiu Nitu solicita ca procedurile de ridicare a imunitatii sa fie derulate rapid, iar parlamentarii sa nu se substituie judecatorilor.

"Propunerile Ministerului Public au in vedere asigurarea celeritatii acelor proceduri parlamentare care influenteaza cursul procedurilor judiciare, precum si stricta delimitare a intinderii atributiilor autoritatii legislative in cadrul acelorasi proceduri, in sensul ca evaluarea probelor si a oricaror aspecte privind oportunitatea masurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare.

Conducerea Ministerului Public apreciaza ca modificarile solicitate se impun in conditiile in care, in cursul acestui an, doua anchete penale au fost impiedicate prin respingerea solicitarilor procurorilor privind ridicarea imunitatii parlamentare", se arata in comunicatul citat.

Cele doua cazuri la care se face trimitere sunt cel al senatorului PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru care DIICOT a cerut incuviintarea urmaririi penale in dosarul Romgaz, iar Senatul a respins solicitarea prin vot, si cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, pentru care, miercuri seara, colegii au dat pentru a doua oara un vot negativ solicitarii DNA de ridicare a imunitatii intr-un dosar de trafic de influenta.

Parlamentul il scapa a doua oara pe Borbely - Deputatul isi pastreaza imunitatea

Vosganian scapa de urmarirea penala, dupa ce a plans si s-a rugat in Senat: "O victorie a democratiei!" (Foto)

Atat Comisia Europeana cat si Ambasada SUA au reactionat negativ in ambele situatii, subliniind faptul ca intr-o democratie nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.

Borbely, scapat a doua oara de Parlament - Comisia Europeana reactioneaza

Cum comenteaza Ambasada SUA refuzul deputatilor de a-i ridica imunitatea lui Borbely

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tiberiu Nitu modificare lege imunitate, #procuror general legislatie imunitate parlamentari , #justitie