Procurorul general: Procesul legislativ privind Legile Justitiei a fost deturnat

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 20:27
3459 citiri
Procurorul general: Procesul legislativ privind Legile Justitiei a fost deturnat
Foto: Ministerul Public (Arhiva)

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, joi, ca Ministerul Justitiei a inceput un proces legislativ de modificare a legilor din domeniu care a fost apoi stopat si deturnat.

Procurorul general s-a referit astfel la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, care nu a mai fost adoptat in Guvern, ci a fost pus pe masa unei comisii parlamentare special infiintate si conduse de Florin Iordache (PSD).

"Initiatorul, Ministerul Justitiei, a inceput un proces legislativ care a functionat o perioada de timp, el a fost stopat si, dupa parerea noastra, deturnat in conditiile in care nu sunt respectate aceste standarde de eficienta si de transparenta in dezbaterea legilor.

Iata, acest document se afla acum la Comisia speciala din Parlament, iar solicitarea noastra este de a se retrimite de la Parlament la MJ pentru a avea loc o dezbatere intre specialisti, pentru a fi analizate toate aspectele care doresc a fi modificate in cadrul legislatiei privind Justitia si sa fie avute in vedere de asemenea punctele de vedere ale institutiilor din Justitie care sunt indreptatite, sa fie avute in vedere punctele de vedere ale magistratilor care au exprimat idei foarte pertinente in legatura cu modul in care ar trebui sa functioneze Justitia", a declarat Augustin Lazar.

El a subliniat ca a fost emis un punct de vedere al Inaltei Curti si ca va exista si un comunicat al CSM.

"Orice modificare a legilor Justitiei trebuie sa se intemeieze pe aceste standarde de transparenta si de dialog interinstitutional, fiindca numai astfel putem obtine niste legi in care sa avem incredere si sa avem o justitie independenta, in care cu totii sa avem incredere", a spus seful Ministerului Public.

Legat de reglementarea statutului Inspectiei Judiciare, Lazar a sustinut ca aceasta tine de domeniul autoritatii judecatoresti si ca exista un CSM care este garantul independentei justitiei.

"Daca noi nu avem incredere in garantul independentei justitiei, atunci nu stiu ce sa mai inteleg. Noi trebuie sa ne hotaram foarte clar - in arhitectura statului roman exista autoritatea judecatoreasca distincta fata de autoritatea executiva si noi nu putem spune ca am putea sa plasam IJ la Executiv pentru a verifica institutiile judiciare.

Este clar ca IJ trebuie sa ramana in acest domeniu al autoritatii judecatoresti, are acum o anumita independenta, insa trebuie vazute atributiile acestei IJ raportate la CSM, care este garantul independentei Justitiei", a mentionat procurorul general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procurorul general legile justitiei deturnat , #justitie