Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Proiectul de modificare a Legilor Justitiei, pe masa CSM. Magistratii au cerut sa fie respins in bloc

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 07:03
3971 citiri
Proiectul de modificare a Legilor Justitiei, pe masa CSM. Magistratii au cerut sa fie respins in bloc
Foto: Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia in discutie, joi, de la ora 12.00, proiectul de modificare a Legilor Justitiei care a fost asumat de Parlament.

Dupa ce si-a asumat noua forma a pachetului pentru modificarea legilor Justitiei, Parlamentul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa emita un aviz pana in 9 noiembrie.

CSM a transmis propunerile legislative catre toate instantele si parchetele din tara, cerandu-le sa convoace adunarile generale, astfel incat toti cei peste 7.000 de magistrati sa fie consultati asupra acestui pachet de legi care a fost trimis de Guvern Parlamentului.

Avizul pe care il va da CSM este consultativ.

Se cere respungerea in bloc a proiectului

Atat reprezentantii procurorilor, cat si ai judecatorilor, intruniti in adunari generale, au cerut CSM emiterea unui aviz negativ si "respingerea in bloc" a proiectelor intrucat "contin necorelari si lacune si nu induc predictibilitate si stabilitate in sistemul judiciar din Romania".

Ei au mai spus ca legile "modifica substantial arhitectura sistemului judiciar si pot afecta independenta justitiei".

Forumul Judecatorilor din Romania a cerut CSM, printr-o scrisoare transmisa miercuri, sa tina cont de vointa miilor de judecatori si procurori care i-au ales si care s-au opus vehement schimbarilor sustinute de PSD-ALDE si sa avizeze "negativ in integralitate" cele trei proiecte de modificare a legilor Justitiei.

"Independenta justitiei nu este obiect de negociere, ci o axioma. Se respecta si, atunci cand este nevoie, se apara. Dreptatea se asigura prin independenta justitiei si prin legi drepte", se arata in scrisoarea Forumului Judecatorilor din Romania.

Asociatia magistratilor mai spune ca in procedura initierii proiectelor de modificare a Legilor Justitiei nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional, iar procedura legislativa a fost "deturnata", proiectul ajungand la Parlament nefiind asumat de Guvern, "fapt inacceptabil intr-un stat de drept".

Si Asociatia Procurorilor din Romania a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii avizarea negativa a noului proiect de modificare a Legilor Justitiei, aratand ca aceste propuneri legislative "modifica substantial arhitectura sistemului judiciar si pot afecta independenta justitiei".

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a transmis ca Adunarea Generala a procurorilor din cadrul DIICOT s-a pronuntat impotriva modificarilor propuse la legile justitiei, invocand, intre altele, absenta unei expuneri de motive consistente si incoerenta procesului de dezbatere si consultare profesionala a magistratilor cu privire la normele-cadru care le reglementeaza activitatea.

Si Parchetul General arata, in punctul de vedere transmis CSM cu privire la proiectul de modificare a legilor justitiei, ca se impune o "respingere in bloc" a acestora intrucat "contin necorelari si lacune si nu induc predictibilitate si stabilitate in sistemul judiciar din Romania".

La randul sau, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a transmis, miercuri, ca "se impune o pozitie ferma, de respingere in bloc a proiectelor pentru completarea si modificarea legilor justitiei", mai ales avand in vedere ca nu s-a facut o consultare a magistratilor si ca nu exista "o expunere de motive corespunzatoare si studii de impact".

Parlamentul vrea adoptarea acestor legi in procedura de urgenta, in timp ce Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane sa astepte punctul de vedere al Comisiei de la Venetia.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#legi justitie CSM, #modificari Legi Justitie , #justitie